Yerine kayyım atanan Cizre Belediyesi Eş Başkanı Berivan Kutlu, gözaltındayken polisin kendisine ülkeyi terk etme yönünde baskı uyguladığını söyledi.

Görevden alınarak yerine kayyım atanan Cizre Belediyesi Eş Başkanı Berivan Kutlu, gözaltındayken polisin kendisine ülkeyi terk etme yönünde dayatmada bulunduğunu açıkladı.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde düzenlenen ev baskınlarında alınanlar arasında yer alan Cizre Belediyesi Eş Başkanı Kutlu ve HDP ilçe Eş Başkanı Güler Tunç, gözaltı sırasında yaşadıklarını anlattı. 20 yıldır Kürt kadın mücadelesinde aktif bir şekilde yer alan Kutlu, bugüne kadar yürüttüğü siyasi faaliyetler gerekçe gösterilerek, 15 defa gözaltına alındı ve hakkında 50 soruşturma başlatıldı. Soruşturmalardan 10’u davaya dönüşen Kutlu, farklı tarihlerde 2 kez tutuklandı.  

Siyaset süresince devletin baskısına maruz kalan Kutlu, “Hep tehdit, baskı ve saldırılarla karşı karşıya kaldık. Bu yaklaşımlarla günlük hayatımızda, polis kontrol noktalarında ve yaptığınız çalışmalar karşılaşıyoruz. Baskı hali artık rutin bir hal almış. Kadın direnişi ve kadın başarısının bu sistemi ne kadar çok rahatsız ettiğini gördük. Bu yüzden bize yoğun bir şekilde saldırıyorlar. Boş gerekçelerle sürekli hedef gösterilip gözaltına alınıyoruz” dedi.

‘GÖZALTINDAYKEN ÜLKEYİ TERK ETMEMİ DAYATTILAR’  

Mezopotamya Ajansı’ndan Zeynep Durgut’un haberine göre gözaltında her defasında farklı bir muameleyle karşılaştıklarını ifade eden Kutlu, şöyle devam etti: “Şiddetin farklı çeşidiyle karşılaşıyoruz. Gözaltına alındığımızda üstümüzde psikolojik bir savaş yürütüyorlar. Polisler gözaltında bize, ‘Devlet büyüktür, siz kadınlar hiçbir şey yapamazsınız ve mücadeleniz boş’ diyor. Bu son gözaltı da bu yaklaşımla karşı karşıya kaldık. Direnişimizi engellemek istiyorlar. Botanlı bir kadın olarak diyorum ki tutuklanmalarla, baskınlarla mücadelemize engel olamazlar. Biz hiçbir zaman boyun eğmedik eğmeyeceğiz. Bunu kendileri de görüyorlar ve biliyorlar.

Bu son gözaltı operasyonunda, mücadeleden vazgeçip ülkeyi terk etmemi dayattılar. Ama geri adım atmayacağım. Nerede olursam olayım kadın mücadelesine devam edeceğim. Bize yönelik saldırıları ne kadar artarsa direnişimiz o kadar çok büyüyecektir.”

‘TOPLUMU NEFESSİZ BIRAKMAK İSTİYORLAR’

Son gözaltı sırasında kendilerine Özgür Kadın Hareketi (TJA) toplantılarının sorulduğunu belirten Kutlu, “TJA toplantılarına neden katıldınız?” sorusunun yöneltildiğini söyledi. Kadınların örgütlenmesinden ve gücünden ne kadar çok korktuklarının bu sorulan sorulardan ortaya çıktığını dile getiren Kutlu, “Bu da bize kadınların ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gösterdi. Kadınları tutuklayarak toplumu nefessiz bırakmak istiyorlar. Ancak biz var olduğumuz sürece bu politikalara izin vermeyeceğiz. Kaldığımız yerden çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bir an olsun mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

 16 SORUŞTURMA

Yaklaşık 3 buçuk yıldır HDP ilçe yönetiminde yer alan Güler Tunç ise 2 dönemdir partinin eş başkanlığını yapıyor. Partilerinin hedef alındığını ve yöneticilere yönelik baskıların da katlandığını dile getiren Tunç, bugüne kadar 3 kez gözaltına alındığını ve 16 soruşturma başlatıldığını kaydetti. Tunç’a soruşturmalardan davaya dönüşen dosyada “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıl 10 ay hapis cezası verildi. 

‘KAFAMA SİLAH DAYADILAR’

Son gözaltı gerekçesinin kadın çalışmaları olduğunu vurgulayan Tunç, “Aslında bu operasyon bir intikam operasyonuydu. Ev baskınlarında da görüldüğü gibi farklı bir muameleyle yaklaştılar. Baskın sırasında evimiz abluka altına alındı, kapı kırıldı ve kafama silahlar dayadılar. Bir kez daha gördük ki bizim mücadelemizden korkuyorlar. O yüzden bu kadar çok saldırıyorlar. Ne zaman ki çalışmalarımız sonuç alsa saldırıyorlar. Ama bu saldırılar mücadelemizi daha da büyütüyor” dedi.

‘GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ’

Saldırılarla HDP’yi ve çalışmalarını kriminalize etmek istediklerini kaydeden Tunç, şunları söyledi: “Yıllardır bize saldırıyor, ama bir an olsun geri adım atmadık ve geri adım da atmayacağız. Hakkımızda açılan bu dosyalar, soruşturmalar ve yapılan tutuklamalar ile gözaltılar da bizi engelleyemez. Mücadelemiz daha da büyüyecektir” ifadelerini kullandı.