Binler Akbelen’de buluştu: Êdî bese

Binler Akbelen’de buluştu: Êdî bese
Yayınlama: 06.08.2023

MUĞLA – Dört bir yandan Akbelen’de bir araya gelen binlerce kişi oluşturdukları insan zinciriyle doğa katliamını protesto etti.

Muğla Akbelen’de ağaç kesimine karşı direniş sürüyor. Direnişin 16’ncı gününde, İkizköy Çevre Komitesi’nin çağrısıyla “Akbelen Büyük Buluşması” gerçekleşti.  

Sabahın erken saatlerinde birçok ilden alana gelmeye başlayan binlerce yurttaş Akbelen direniş alanında buluştu. Alanda bir araya gelen kitle, sık sık “Her yer Akbelen her yer direniş”, “Katil Limak işbirlikçi AKP” ve “Halka değil çetelere barikat” sloganları attı. Buluşmada Siya Siyabend, Praksis ve Tolga Çandar’ın sahne aldı.

‘AKBELEN’DEN CUDİ’YE’

Yol üzerinde kurulan kontrol noktalarında dört kez GBT yapılmasının ardından alana girişte yeniden GBT yapılmak istenmesi nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşanırken, kitle “Akbelen’den Cudi’ye êdi bes e” sloganları ile alana girdi. Buluşmaya Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, CHP Milletvekilleri Semra Dinçer, Gizem Özcan ve Cumhur Uzun da katıldı.

‘YİNE AĞAÇLANDIRACAĞIZ’

Buluşmada ilk olarak söz alan İkizköy Çevre Komitesi’nden Necla Işık, “14 gündür burada büyük bir katliam var. Ama burada oluşunuzla Akbelen yeniden doğuyor. Burayı madene vermeyeceğiz. 4 senedir bağırıyoruz. Madene verecek toprağımız, bir tane dalımız yok. Bu uğurda İkizköylü kadınlar olarak boynumuz kıldan ince. Ormanımız için öleceksek bu uğurda öleceğiz, mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Akbelen için gelen yüreklere sağlık. Madene vermeyeceğiz burayı yine ağaçlandıracağız” dedi.

‘DİRENDİK, DİRENECEĞİZ’

İkizköylülerden Aytaç Yakar da biber gazı, cop ve şiddete rağmen direndiklerini söyledi. Havalarını, sularını “beşli çetelere” yedirmeyeceklerini belirten Yakar, “Bizim burada Limak’a yedirecek ekmeğimiz suyumuz yok. Benim bir torunum her jandarma gördüğünde korkuyor. Karşımda düşman görüyorum. Onların anneleri babaları ‘Bugün Akbelen’de ne yaptın?’ diye sormuyor mu? ‘Anneleri copladık’ mı diyorlar. Her gün aramadan geçiriyorlar. Benim silahım belimde değil, ağzımda ve yüreğimde” diye belirtti. 

CÛDÎ’YE DESTEK ÇAĞRISI

HDP Buca İlçe Eş Başkanı Nurşen Ataman, “Ben Cudiliyim, Cudi’den geldim. Hepinizin Cudi’ye destek vermenizi istiyorum. Ben bir Kürt kadını olarak her zaman sizlere destek verdim. Sizden de destek bekliyorum. Hep birlikte mücadele edelim” dedi.

‘SORUMLUSU TEK ADAM REJİMİ’

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan ise “Enerji tüketimi için böyle bir kıyıma yıkıma ihtiyacı yok. Bu devlet 2 bin 500 işçiye ekmek verecek bir devlet olmaktan çıkmışsa bu düzenin yıkılması lazım. Bundan kurtulmak lazım. Bu toprağın üzerindeki bereket ve değerler hepimizi doyuracak zenginliğe sahip. Yaşananların sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan ve tek adam rejimidir” diye konuştu.

İNSAN ZİNCİRİ

Konuşmaların ardından kefene sarılmış ağaç önünde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından kitle Milas-Ören yolu üzerinde bir kilometrelik insan zinciri oluşturdu.