Bursa’da 4 HDP’liye ve 1 gazeteciye hapis cezası

Bursa’da 4 HDP’liye ve 1 gazeteciye hapis cezası
Yayınlama: 29.09.2023

Dijital medya paylaşımları nedeniyle yargılandıkları davadan beraat eden ve kararın bozulması ardından yeniden yargılanmaya başlayan 5 kişi hakkında, 1 yıl 6’şar ay hapis cezası verildi.  

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bursa eski İl Eşbaşkanları Aynur Yılmaz ile Mehmet Akbaş ve gazeteci Emrah Çaçan’ın da aralarında bulunduğu 5 kişi hakkında verilen beraat kararının bozulması ardından yeniden yargılandıkları davanın ikinci duruşması, Bursa Adliyesi 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

“Örgüt propagandası” iddiasıyla yeniden yargılananlardan gazeteci Emrah Çaçan, HDP Bursa eski İl Eşbaşkanı Mahmut ile HDP Mudanya eski İlçe Eşbaşkanı Halis, duruşmada hazır bulundu. HDP Bursa eski İl Eşbaşkanı Aynur Yılmaz ile eski İl Yöneticisi İsmail Hakkı Gökçe ise duruşmaya katılmadı.

Gazetecilik yargılanıyor!

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2016 yılında kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) çalıştığı sırada dijital medya paylaşımları ile takip ettiği basın açıklamaları nedeniyle yargılanan gazeteci Emrah Çaçan savunma yaptı. Emrah, takip ettiği bir haberde pankart taşıdığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını dile getirerek, gazetecilik faaliyeti kapsamında açıklamayı takip ettiğini söyledi. DİHA’daki haberleri dijital medya hesabında paylaştığı için suçlandığını da ifade eden Emrah, “Yaptığım paylaşımlar düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır” dedi.

1 yıl 6 ay hapis cezası

Ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. 5 kişi hakkında 1’er yıl 6’şar ay hapis cezası veren mahkeme, Emrah Çaçan ve Mehmet Akbaş’ın cezası hakkında da Hükmün Geri Bırakılması’na (HGB) karar verdi.

Ne olmuştu?

HDP Bursa eski İl Eşbaşkanları Aynur Yılmaz ve Mehmet Akbaş ile gazeteci Emrah Çaçan’ın da aralarında bulunduğu 7 kişi hakkında, “örgüt propagandası” iddiasıyla açılan davanın karar duruşması 19 Ocak 2021’de Bursa Adliyesi 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü. Dijital medya paylaşımları gerekçe gösterilerek açılan davanın duruşmasında mahkeme, HDP üyeleri Davut Toktaş’a “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 3 yıl 2 ay hapis cezası verirken, Resul Baykara’ya ise 1 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.

Beraat verilmişti

Daha sonra mahkeme, hükmün infazını geriye bıraktı. Aralarında Aynur Yılmaz ve Emrah Çaçan’ın da bulunduğu 5 kişi hakkında beraat kararı vermişti.