CHP’li üç vekilin fezlekesi Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi

“Mahkemeye heyetine hakaret” ve “tehdit” iddiasıyla CHP’li milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Seyit Torun ve Turan Akdoğan hakkında hazırlanan fezleke Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi.

CHP’li üç vekilin fezlekesi Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi
Yayınlama: 17.11.2022

“Mahkemeye heyetine hakaret” ve “tehdit” iddiasıyla CHP’li milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Seyit Torun ve Turan Akdoğan hakkında hazırlanan fezleke Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın yargılandığı Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada “duruşma hakimlerine alenen hakaret” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamalarıyla CHP’li üç milletvekili hakkında fezleke düzenlendi.

Başsavcılık tarafından hazırlanan fezleke, Adalet Bakanlığı tarafından TBMM’ye sunulmak üzere Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi.

YALOVA MAHKEME OLAYI NEDİR?

Eski Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman zimmet iddiasıyla 27 Şubat 2020’de görevden alınmış ardından hakkında dava açılmıştı. CHP’li Vefa Salman’ın Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması görüldü.

Vefa Salman’ın avukatı Deniz Baykal, duruşmada; müvekkilinin 2,5 senedir görevinden uzaklaştırıldığını ve halkın iradesinin gasbedildiğini ifade etti. Baykal, bilirkişi raporlarında Salman’ın suçsuz olduğunun belirtildiğini hatırlattı.

Yeni sanıkların dava sürecini uzatacak olması nedeniyle Vefa Salman ile ilgili yargılama kararının verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti her iki dosyanın birbiriyle benzerlik taşıdığı, sanıklar hakkında verilecek kararın diğer sanıkları da etkileyeceği değerlendirmesi ile talebi reddetti.

Salonda bulunan CHP heyeti, mahkeme heyetinin bu kararına tepki gösterdi. Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, heyet başkanına, “Yazıklar olsun. Sen tetikçisin” diye bağırdı. Diğer milletvekilleri de mahkeme heyetine tepkilerini gösterdi. Yaşanan gerginlik sonrası mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Heyet, duruşmayı izleyicilere kapattı.

ERDOĞAN, DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASINA İŞARET ETMİŞTİ

Yalova’da mahkemeye tepki gösteren CHP’li vekiller için de dokunulmazlıklarının kaldırılması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Bunlar ahlaksızlığın en güzel örneği. Bay Kemal bunları savunuyor. Adalet Bakanlığı şu an takibatı yapıyor. Ama ben bu konuda daha ileri bir adımdan yanayım. Süratle dokunulmazlıklarının kaldırılması gerekir. Bunlar parlamentoyu da kirletir” ifadelerini kullandı.