HDP Milletvekili Nuran İmir, Cizre Belediyesi’ne atanan kayyımın, levhalardan Kürtçe’nin kaldırmasını, sadece İngilizce ve Türkçe’ye yer vermesini Meclis’e taşıdı.

Kayyım atanan Cizre Belediyesi’nin tarihi ve turistik yerlerin tanıtımının yapıldığı tabelalarda, Kürtçe’ye yer verilmeyerek sadece Türkçe ve İngilizceye yer vermesine dönük tepkiler sürüyor. Konuyu Meclis’e gündemine taşıyan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

‘ASİMİLASYON POLİTİKALARI’

İmir, önergede şu ifadelere yer verdi: “Çoğunluğu Kürtçe olan mekan ve kişi isimleri, levhalarda sadece Türkçe ve İngilizce yazılmıştır. Daha önce HDP belediyeler, bu tür turistik yer isimleri Kürtçe, Türkçe, İngilizce ve Arapça başta olmak üzere birçok dilde yazılmıştı, kayyumlarla birlikte bunlar indirilip, yerlerine Türklerin ve İngilizlerin yaşamadığı Cizre’de Türkçe ve İngilizce yazıldı. Halkın yüzde 99’u Kürt olan Cizre’de, yön levhalarına dahi Kürtçenin yazılmaması, Kürt düşmanlığından, Kürtçe’nin yok sayılmasından başka bir şey değildir, bu yanlıştan derhal vazgeçilmesi lazım, aksi takdirde bu halka yapılan bir saygısızlıktır.”

İmir, Oktay’a şu soruları sordu:

“* Halkının tamamının Kürt olduğu bir şehirde, iradesini gasp etmekle yetinmeyip yön levhalarını Kürtçe dışında Türkçe ve İngilizce yazmanız, Kürt dili ve Cizre halkına saygısızlık değil midir?

  • Halkın tamamının dilinin Kürtçe olduğu bir kentte, levhaları sadece Türkçe ve İngilizce yazmanızdaki amaç, Kürt kültür ve tarihine tahammülsüzlüğün ve saygısızlığın göstergesi değil midir?
  • Yüz yıldır Kürtçe üzerindeki asimilasyon politikalarının, bu ülkeye düşmanlıktan başka bir şey kazandırmadığının farkında değil misiniz? Bugün yön levhalarından Kürtçenin kaldırılması da asimilasyon politikalarının devamı değil midir?”