Cizre’de Yağmur çamur dinlemeden Newroz ateşini yaktılar

Cizre’de Yağmur çamur dinlemeden Newroz ateşini yaktılar
Yayınlama: 20.03.2024

Cizre’de yurttaşlar, yağmur çamur dinlemeden Newroz alanına aktı. DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, “Kürt halkı özgürlüğü için ayakta” dedi. 

Şırnak’ın Cizîr (Cizre) ilçesinde Newroz Bayramı kutlamaları sona erdi. Newroz kutlaması, yağışlı hava nedeniyle çamur deryasına dönen alanda yapıldı. 

Tertip Komitesi’nin başvurusuna İlçe Kaymakamlığı tarafından olumlu yanıt verilmemesi üzerine kutlamalar, Banê Xanê (Konak) Mahallesi’nde bulunan boş alanda yapıldı. Binlerce Cizreli, yağmur çamur dinlemeden Newroz alanına aktı. 

TUTSAKTAN MESAJ

Program, sanatçı Hivron’un şarkılarıyla devam etti. Urfa Cezaevi’nde açlık grevinde bulunan tutsak Celalettin Deniz’in gönderdiği mesaj okundu. Mesajda, “Newroz yeni bir başlangıç, yeni bir doğumun adıdır. Newroz baş eğmeyenlerin adıdır. Hakikatin ışığıdır, Newroz Kürt halkının öyküsü olduğu gibi bir yaşam öyküsüdür de. Zafer her zaman direnenlerden yana olmuştur. Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt soruna barışçıl çözüm iradesiyle İmralı’ya akalım” denildi. 

Sonrasında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır konuştu. Bayındır, “Botan’a baş eğdirenler Botan’ın tarihine baksın. Büyük İskender’e baş eğmedi bu halk, Erdoğan sana mı baş eğecek? Hergün Kürt halkını tehdit ediyorlar. Erdoğan bu meydana bak; bu meydan direnişin, direnenlerin meydanıdır” dedi.

Kürt halkının özgürlüğü için ayakta olduğunu vurgulayan Bayındır, “2024 yılı Newroz müjdeli haberlerin ayıdır. Kürt Halkı Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için ayakta. Burası Egitlerin vatanı, kimseye boyun eğmez. Kürt halkı özgürlüğünü istiyor, Kürt halkı dilini konuşmak ve barış içinde yaşamak istiyor” diye kaydetti. 

‘SİZLER KONTRA PARTİSİSİNİZ’

Konuşmasında Hür Dava Partisi‘ne yüklenen Bayındır, “O kadar zayıflar ki kontra partilerine muhtaçlar. Nusaybin, Batman’da binlerce insanımızı öldürdüler. ‘Biz partiyiz’ diyenler; sizler kontrasınız, Kürt halkını öldürdünüz. Kurdistan halkı sizi iyi tanıyor, bugün İHA ve SİHA’larla el ele tutuşup ‘Kürt partisiyiz’ diyorlar. Sizler kontra partisisiniz” ifadelerini kullandı. 

Bayındır, yaklaşan yerel seçimlere işaret ederek, “Önümüzde 10 gün var, 10 gün sonra 31 Mart’ta herkesin gözü burada olacak. Erdoğan ‘İstanbul’u kaybettik ama Şırnak’ı aldık’ diyor. Erdoğan sen hem İstanbul’u kaybedeceksin hem Şırnak’ı. Bu seçim Kürt halkının seçimidir. Kürt halkı bu seçimde partisine ve iradesine sahip çıkacak” diye kaydetti. 

Kutlamalar, Koma Sorjiyan’ın şarkılarının seslendirmesiyle sona erdi.