CPT’den İmralı açıklaması

CPT’den İmralı açıklaması
Yayınlama: 25.04.2024

Yıllık raporunu açıklayan CPT’nin Yürütme Sekreteri Hugh Chetwynd, İmralı tecridine dair soruya “Yakından takip ettiğimiz bir konudur” yanıtı vermekle yetindi. 

Avrupa Konseyi’ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), yıllık raporunu Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda açıkladı. Basın toplantısında İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde mutlak tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın durumu da gündeme geldi. 

CHETWYND’DEN YANIT

CPT Yürütme Sekreteri Hugh Chetwynd, Stêrk TV’nin İmralı’ya dair bir sorusunu yanıtladı. Chetwynd, İmralı tecridinde topu Türkiye’ye attı. 

Chetwynd, “Türkiye’yi her ziyaret ettiğimizde bu sorunlar üzerine Türk yetkililerle diyaloğumuz oluyor” dedi. Chetwynd, “Bu özel (gizli) bir diyalogdur. Komitenin üzerine dikkatle durduğu bir konudur. 2022’deki ziyaretimize ilişkin raporun yayınlanmasını isterdik. Raporun ne zaman yayınlanacağına karar verecek olan Türk makamlarıdır. Yakından takip ettiğimiz bir konudur. Geçen hafta komitemiz Sayın Öcalan’ın avukatları ile görüştü. Duyarlı olduğumuz bir konudur. Uygun gördüğümüz vakit, bu soruna ilişkin ziyaretimiz olacak” dedi. 

CPT, İMRALI’YI ZİYARET ETMEMİŞTİ

CPT, 2022’deki İmralı ziyaretine ilişkin raporunu henüz açıklamadı. CPT, Şubat 2024’te de Türkiye’ye gelmiş ancak İmralı’ya gitmemişti.