QSD Basın Sorumlusu Ferhat Şamî, kayıp 20 bin DAİŞ’linin büyük bölümünün Türkiye ve paramiliter güçlerin kontrolünde olan bölgelerde yaşadığına işaret ederek, DAİŞ’lilerin son 20 günde 8 saldırı gerçekleştirdiğini aktardı.  

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları sürüyor. 19 Kasım gecesi başlayan saldırılarda, binlerce DAİŞ’linin tutulduğu Hol Kampı da hedef alındı. Saldırıları fırsat bilen kimi DAİŞ üyeleri kamptan kaçtı. İç Güvenlik Güçleri, kısa bir süre sonra firar eden DAİŞ üyelerini yakaladı. 

Kampta şu an, Irak, Suriye, Özbekistan, Azerbaycan, Türkiye, Türkmenistan, Kırgızistan, Çeçenistan, Doğu Türkistan, Endonezya, Rusya, Almanya, Belçika, Norveç, Hollanda, Finlandiya, Mısır, Fas, Cezayir ve Tunus gibi 60 farklı ülkeden on binlerce kişi kalıyor. Kuzey-Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri, zaman zaman kampta DAİŞ hücrelerine dönük operasyonlar düzenliyor. En son 28 Mart 2021 tarihinde “İnsani ve Güvenlik Operasyonu” adı altında yapılan operasyonda, DAİŞ emirlerinin de aralarında olduğu 300’e yakın DAİŞ’li yakalandı. 25 Ağustos 2022 tarihinde de “İnsani ve Güvenlik Operasyonu”nun ikinci aşaması başlatıldı. Kampta, aralarında 14 kadın ve çocuğun bulunduğu 44 kişinin DAİŞ’liler tarafından katledildiği duyuruldu. 

Türkiye’nin son saldırılarıyla birlikte buradaki DAİŞ hareketliliği de arttı. DAİŞ’liler, saldırıları fırsat bilerek 20 gün içerisinde 8 saldırı gerçekleştirdi. 

Suriye Demokratik Güçleri (QSD) Basın Sorumlusu Ferhad Şamî, kamptaki son duruma dair ANF’nin sorularını yanıtladı.

600 ÇÖLDE DAİŞ HAKİMİYETİ

Suriye genelinde bulunan 600 çölün şu an DAİŞ hakimiyetinde olduğunu aktaran Şamî, bu çöldeki DAİŞ’lilerin her gün farklı yerleri ele geçirmek için saldırılar düzenlediklerini kaydetti. Şamî, “Kuzey ve Doğu Suriye Bölgesi’nde de özellikle Dêrazor, bazen Reqa ve Hesekê’nin güneyinde bölge halkına yönelik baskıları var” dedi. 

20 BİN DAİŞ’Lİ KAYIP 

DAİŞ’in saldırı için gece saatlerinde “zekat” adı altında para topladığını kaydeden Şamî, “Toplanan para yeniden örgütlenmek amacıyla kullanılıyor. Yapılan eylemler için para ve mühimmat gerekiyor, toplanan paralar ise az bir miktar değil. Toplum belki bu toplanan paraları küçük bir mesele olarak ele alıyor ama DAİŞ yeniden örgütlenmek, canlanmak için Suriye ve Irak’ta zekât adı altında para topluyor. Baxoz sürecinde elimize ulaşan istihbarat bilgilerine göre 20 bin yabancı uyruklu DAİŞ’li kayıp. DAİŞ’e katılan yabancı uyruklu çeteler 46 bindi. Bunlarda 26 bini öldürüldü veya tutuklandı ama 20 bini şu an kayıp. DAİŞ özellikle Musul ve Reqa savaşında esas kadrolarını kaçırdı. Bunlar Türk devleti işgali altında olan bölgelere yerleştirildi. Ebu Bekir Bağdadi gibi birçok çete bu bölgelere götürüldü. Tespitlerimize göre, işgal altında olan bölgelerde sadece 50 DAİŞ komutanı bulunuyor, bu sayı sadece komutanlar için geçerli, binlerce çeteleri de bu bölgelerde ve koalisyon güçleri ile de paylaştık” bilgilerini paylaştı. 

HOL KAMPI

DAİŞ’in Türkiye’nin saldırılarını bir kez daha fırsata çevirmek istediğini belirten Şamî, “DAİŞlilerin bulunduğu zindanlar ve Hol Kampı’na yönelik bu yönlü birçok bilgi de var. Ocak ayında Heseke’deki zindana saldırı oldu. Planlamaları içerisinde sadece bir saldırıydı. Çünkü bölgede gizli hücreleri bulunuyor, bunlara karşı da her gün eylemlerimiz oluyor. DAİŞ’e öncü ve komutan lazım. Bu komutanlar ise hali hazır şu an zindanda. Bunları kaçırarak örgütlülüklerini genişletmek istedi. İdeoloji alanları ise Hol Kampı’nda. Hol Kampı şu an iki bölüm halinde. Biri askeri ikincisi ise ideolojik. Son gerçekleştirdiğimiz İnsani ve Güvenlik Hamlesi’nde de bu netleşti.  Kamptaki eğitim bölümünde silah bulunmuyordu, tümü ideoloji eğitimi alıyordu ama diğer bölümde askeri malzemelere rast geldik. Yani DAİŞ, Hol Kampı’nda 2 koldan örgütlülüğünü yeniden inşa ediyor. Bu son aylarda göçmenlerin olduğu bölümlerde 2 yaşındaki çocuklar ortaya çıktı. Şu ana kadar basına yansımadı önümüzdeki süreç görüntüleri yayınlanacak. Bu bebekler, göçmenlerin olduğu bölümde ne yapıyor? Çünkü göçmenlerin olduğu bölümde erkekler yok. Görünen o ki küçük yaştaki çocuklar ile de evlilik yapılıyor. 12-13 yaşlarındaki çocuklar ile evlenerek soylarını devam etmek istiyorlar. Bu nedenle Güvenlik Güçlerimiz bu yaş aralığında olan kişileri göçmen bölümünde çıkarıyor” diye konuştu. 

20 GÜNDE 8 SALDIRI 

Kamplarda ve cezaevlerinde şu an 65 bin DAİŞ’linin olduğunu kaydeden Şamî, “Bunlardan 12 bini sadece zindanlarda bulunuyor. Suriye ve Irak dışında 60 ülkeden kişiler bulunuyor. Tümü de DAİŞ komutanları. Şu an hareket halindeler ve örgütlerini yaygınlaştırmak istiyorlar. Bunları kurtarmak için birçok hamle de yaptılar. Ama Türk devletinin işgal saldırılarıyla fırsatı ele almaya çalışıyorlar. Çeteler, 20 gün içerisinde 8 kez saldırı girişimde bulundu. Bu saldırılardan biri de Hol Kampı’na dönüktü. Diğer hazırlık ise Hesekê zindanına, Reqa, Dêrazor ve Hesekê’nin güneyine yönelikti. Bunun için Türk devleti ve DAİŞ saldırıları arasında bir denge var, özellikle de bu süreçteki saldırılar tesadüf değil. Saldırılarda doğrudan Hol Kampı hedef alındı. Amaç DAİŞlilerin kaçışını sağlamaktı. Kobanê’ye saldırı ise DAİŞlerin umutlarını yeşertmekti. Qamişlo zindanına da saldırı oldu. Bu saldırıda aynı amaçla yapıldı. 80 kilometre sınırdan uzak olan Mekmen alanı Türk devleti uçakları tarafından bombalandı. Reqa, Dêrazor ve Hesekê arasında kalan stratejik bir alan. Mekmen’in özgürleştirilmesi ile Dêrazor ve Reqa’nın özgürleştirilmesi sağlandı. DAİŞ birçok kez Mekmen’de tekrardan kendilerini canlı kılmak istedi ve birçok saldırı da gerçekleştirdiler. Türk devleti de doğrudan Mekmen’i hedef aldı. Bu ne rastgele bir vuruştur ne de tesadüftür. DAİŞ’in intikamıdır. Türk devletinin bu saldırıları ile de DAİŞ fırsat buldu ve 8 kez saldırdı, Türk devletinin bu saldırıları ile uğraşırken 8 DAİŞ saldırısını da geri püskürttük” şeklinde konuştu.