Demirtaş: Ben siyasi tutukluyum

Demirtaş: Ben siyasi tutukluyum
Yayınlama: 23.09.2022

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada HDP eski Eş Genel Başkanı Demirtaş, hakkında 47 dava açıldığını, 144 soruşturma yürütüldüğünü belirterek, “Ben siyasi tutukluyum” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yaptığı konuşmada 2015 yılında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın duruşması Küçükçekmece 23’ncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı Demirtaş Savunma Grubu ve Özgürlük için Hukukçular Derneği  (ÖHD) üyesi avukatlar ile HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu izledi.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş ise SEGBİS ile duruşmaya bağlandı. Mahkeme hakimi, Demirtaş’ın daha önceki duruşmalarda savunma yaptığını belirterek, savunmaya ek olarak ekleyeceği bir hususun olup olmadığını sordu. Daha sonra söz alan Demirtaş, mahkemeye katılan avukat ve gazetecileri selamlayarak, konuşmasına başladı. Demirtaş, ilk olarak avukatlarına “Davutoğlu’nun şikayeti devam ediyor mu?” diye sordu. Bunun üzerine avukatlar, “Evet şikayeti devam ediyor. Duruşma için ise mazeret vermiş” diye cevapladı. 

‘DİRENEN KADINLARIN YANINDAYIZ’

Konuşmasını sürdüren Demirtaş, “Öncelikle bugün saçının teli göründüğü için İran polisi tarafından katledilen Jina Mahsa Amini’yi saygıyla anıyorum. Bütün dünyada kadın eşitlik, özgürlük mücadelesini, bizlerde kadınların bu mücadelesine destek veriyoruz. Henüz saçı görüldü diye işkenceyle katledilmiş olması hepimizin acısıdır. Bizler hem bunu protesto etmek hem de Amini’nin yanında olduğumuzu göstermek ve İran’da direnen kadınların yanında olduğumuzu göstermek için saçımızı kazıttık. Selçuk Mızraklı’yla birlikte. Amini’nin ailesine baş sağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı. 

Demirtaş’ın konuşmasını kesen mahkeme hakimi, iddianameye ilişkin savunma yapmasını istedi. İddianameye ilişkin konuşan Demirtaş, o dönem sarf ettiği sözlerinin tamamen insani, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamına giren hakları için sarf ettiğini aktardı. Mahkemeye bir siyasetçi olduğunu hatırlatan Demirtaş, sözünün kesilmesine neden olan Amini için söylemlerini de yine aynı hususta değerlendirilmesini istedi.

‘CEZASINI ÇEKMEDİĞİ TEK KİŞİYİM’

Demirtaş, bugün SEGBİS kaydı olmadığı için esasa ilişkin savunmasını bir sonraki celseye bırakacağını belirterek, “Sayın Ahmet Davutoğlu bugün bir muhalefet partisinin genel başkanı, bir muhalefet lideri, burada olmasını isterdim. Kendisi tam olarak neyimdem şikayetçi, ne kadar ve niye ceza almamı istediğini kendisinden dinlemek isterim. Bir sonraki celsede kendisini beklediğimizi belirtmek isterim. Çünkü kendisi muhalefet lideri olarak, iktidara ifade özgürlüğünün ne kadar da önemli olduğunu, nasıl ve ne kadar hassas bir konu olacağına dair çok sayıda beyanı var. Bir sonraki celsede bunları resmi olarak dosyaya koyacağız. Yine Davutoğlu, başbakanlık yaptığı dönemde kendisine yönelik açılan davaların tamamından şikayetini geri çekti. Bu bilgiyi de kendisi kamuoyuyla paylaştı. Şikayetini geri çekmediği tek kişi benim. Mersin’de yargılandığım davada başbakan Ahmet Davutoğlu iken, yine 10 ay ceza aldım. Şu anda dosya istinafta. Şimdi bununla ilgili seçim döneminde söylediklerimden dolayı yine yargılanıyorum. Kendisi yine şikayetçi. Her ne kadar kamuoyuna ‘biz şikayetçi değiliz, bu bir kamu davasıdır’ deseler de evet şikayetin devam ettiğini ben buradan belirtmek istiyorum. Şaşkınlıkla karşılıyorum” dedi. 

‘BEN BİR SİYASETÇİYİM’

Bugüne kadar kendisine 47 dava açıldığını, 144 soruşturma yürütüldüğünü belirten Demirtaş, “6 yıldır haksız yere tutukluyum” diyerek AİHM Büyük Daire’nin kendisi hakkında verdiği “siyasi tutuklu” kararını hatırlattı. Demirtaş, “Ben siyasi tutukluyum. Şu ana kadar yargılandığım dosyalardan biri Ahmet Davutoğlu’na hakaretten 10 ay, diğeri Cumhurbaşkanına hakaretten 3 yıl, bir de ‘örgüt propagandası’ndan 4 yıl olmak üzere toplam 9 yıl ceza aldım. Yani 6 yıldır tutukluyum toplam 9 yıl ceza aldım bununla birlikte toplam 38’i ağırlaştırılmış müebbet ve 10 bin yıldan fazla hapis cezası ile yargılamam sürüyor. Davutoğlu’na sormak isterim. Yüreğin solmadı mı? Tam olarak amacınız nedir? Ben de ona göre savunmamı yapmak isterim. Sizi denetlediğim için bu kadar yıldır yargılanıyorum. Hiç mi bir hata yapmadınız? Hepsini muhalefet mi yaptı? Siz şimdi muhalefettesiniz. Sizin başbakan olduğunuz dönemde sizi eleştirdiğim için bu kadar yıl ile yargılanıyorum. Acaba siz bir başbakan olarak hiç mi hata yapmadınız? Bütün bunları biz muhalefet olduğumuz için mi yaptık” şeklinde konuştu. 

Demirtaş’ın savunmasından sonra hakim duruşma metnine Demirtaş için “hükümlü” ibaresini yazmak istedi. Demirtaş, bu duruma da tepki göstererek “Ben bir hükümlü değilim, ben bir siyasetçiyim” dedi. 

‘DAVADA 18’İNCİ MADDE İHLALİ’

Demirtaş’ın konuşmasından sonra avukatları söz aldı. Avukat Ramazan Demir, hakime Demirtaş hakkındaki AİHM kararını görüp görmediğini sordu. Hakim bunun üzerine görmediğini belirtti. Demir, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18’nci maddesinin ihlali, yargılanan kişi hakkındaki bütün davalara gölge düşürür, bu dava da dahil. Bu ihlalin devamı anlamına gelir” dedi. Hükümet yetkililerinin açıklamalarının mahkemeyi de etkilediğini söyleyen Demir’in sözleri hâkim tarafından kesildi. Hâkim, Demir’e “Dosyadaki delil durumuna göre değerlendiririz. Vicdani ve hukuki bir karar vereceğiz. AİHM kararları da bir noktaya kadar bizi bağlar” diye yanıt verdi.

DURUŞMA 4 KASIM’A ERTELENDİ

Mahkeme, Demirtaş hakkında Mersin ve İstanbul’daki açılan dava dosyalarının istenmesine karar vererek, duruşmayı 4 Kasım’a erteledi.