Batman’da tahliye kararı veren mahkeme 6 saat sonra kararından vazgeçti

Batman’da tahliye kararı veren mahkeme 6 saat sonra kararından vazgeçti
Yayınlama: 24.09.2022

Batman 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla tutuklu 4 kişiden 1’i tahliye edilirken, 3 kişi savcılığın itirazının sonuçlanması için tahliye edilmedi. İtiraz için gece saatlerinde adliye gelen aynı mahkemenin üyeleri, bu kez 4 kişi için tutuklama kararı verdi.

Batman’da 9 Haziran 2017 tarihinde Kozluk ilçesine bağlı Bekirhan Belde Jandarma Karakol Komutanlığı’na düzenlenen saldırı sonrası Sengovî köyündeki evlerine yapılan baskınla gözaltına alınan Menderes Ekinci, Lazgin Ekinci, Necat Ekinci ile Maşuk Çelik, 9 günlük gözaltı süresi sonrası çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Batman 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde haklarında açılan davada, “örgüt üyeliği” ve “örgüte silah sağlama” iddiasıyla yargılanan 4 kişiye, 18’er yıl hapis cezası verildi. Yerel mahkemenin kararına karşı Antep Bölge İstinaf Mahkemesi’ne yapılan itiraz reddedilerek karar onandı. Bunun üzerine avukatlar temyiz için dosyayı Yargıtay’a götürdü. Yargıtay,  “delil yetersizliği” nedeniyle 4 kişiye verilen hapis cezası kararını bozarak, dosyayı tekrar yerel mahkemeye gönderdi. 

TAHLİYE KARARI VERİLDİ

Yeniden Batman 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davanın 3’üncü duruşması, 20 Eylül’de görüldü. Mahkeme, delil karartma durumunun ortadan kalkması ve kaçma şüphesinin olmaması nedeniyle 5 yıl 3 ay sonra 4 kişi hakkında tahliye kararı vererek, duruşmayı 3 Ocak 2023’e erteledi.  

SAVCININ İTİRAZ ETMESİNİ BEKLEDİLER

Duruşmanın saat 18.00 sıralarında bitmesiyle tahliye kararı aynı zamanda UYAP sistemine de girdi. Bunun üzerine Elazığ T Tipi Yüksek Güvenlik Cezaevi’nde tutuklu bulunan Menderes Ekinci tahliye edilirken, Batman Beşiri T Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Lazgin Ekinci, Necat Ekinci ve Maşuk Çelik için tahliye kararı yerine getirilmedi. 

HEYET GECE YARISI ADLİYEYE GELDİ  

Lazgin Ekinci, Necat Ekinci ve Maşuk Çelik, yaklaşık 6 saat cezaevinde rehin tutulurken, Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, “Kaçma şüphesi”ni gerekçe göstererek, söz konusu tahliye kararına karşı aynı mahkemeye itirazda bulundu. Bunun üzerine tahliye kararı veren mahkeme üyeleri, tahliye kararından 6 saat sonra adliyeye geldi. Başsavcılığın itirazını değerlendiren mahkeme, bu sefer 4 kişi hakkında “Kaçma şüphesi” iddiasıyla tutuklama kararı verdi. 

EVİNDE GÖZALTINA ALINDI

Tahliye edildikten sonra Sengovî köyünde bulunan evine gelen Ekinci, askerlerin evi basmasıyla gözaltına alındı. Ekinci’nin aile fertleri de darp edildi. Gözaltına alınan Ekinci, daha sonra sevk edildiği Batman Adliyesi’nde mahkemenin gece yarısı aldığı kararla tutuklanarak Elazığ T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevine gönderildi.