Deprem bölgesindeki cezaevlerine ilişkin bakanlığa çağrı

Deprem bölgesindeki cezaevlerine ilişkin bakanlığa çağrı
Yayınlama: 22.02.2023

İSTANBUL– Deprem bölgesindeki cezaevlerinin durumuna dikkat çeken MATUHAYDER Eşbaşkanı Dilek Sönmez Demir, Adalet Bakanlığı’na çağrı yaparak, tutuklu aileleri ve kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (MATUHAYDER), deprem bölgesindeki cezaevleri ve tutuklulara dair Aksaray’da bulunan dernek binalarında basın toplantısı düzenledi. Toplantı salonuna, “Deprem değil, ihmal öldürür” ve “Hak ihlallerine son” yazılı pankart asıldı. 

CEZAEVİNDE SİLAHLA ‘MÜDAHALE’

Deprem sonrasında cezaevlerinde yaşana gelişmelere işaret eden MATUHAYDER Eşbaşkanı Dilek Sönmez Demir, “6 Şubat günü akşam saatlerinden itibaren Malataya E Tipi Cezaevinde, 7 Şubat günü Maraş Elbistan, Aksu ve Türkoğlu hapishanelerinde, 8 Şubat günü Hatay T tipi Cezaevinde isyan çıktığı, tutuklu ve hükümlülerden bir kısmının firar girişiminde bulunduğu, jandarmanın silahla müdahale ettiği, ölü ve yaralıların olduğu sosyal medyaya aracılığıyla kamuoyuna yansımıştır” şeklinde konuştu.

‘AVUKATLARIN GÖRÜŞ TALEBİ RED EDİLDİ’

Sanal medyadaki haberler nedeni ile belirtilen hapishanelerde bulunanların yakınlarının başvuruda bulunduğu ve avukatlarının görüşme için cezaevlerine gittiğini belirten Demir, “Şartların uygun olmadığı” gerekçesi ile avukat görüşü talebinin reddedildiğini vurguladı. Demir, “Avukatların infaz koruma memurları ve jandarma ile yaptığı görüşmelerde adli tutuklu ve hükümlülerin isyan çıkardığı, askerin müdahale ettiği, bütün tutuklu ve hükümlülerin farklı şehirlere nakledileceği bilgisi doğrulanmakla birlikte, asker müdahalesi sırasında ölüm veya yaralama olup olmadığına dair herhangi bir bilgi verilmemiştir. Yine Hatay T Tipi Cezaevinden duman yükseldiği avukatlar tarafından görülerek tespit edilmiştir. Çevre köylerde yapılan görüşmelerde ise 7 Şubat günü sabahtan akşama kadar hapishaneden silah sesi geldiği, yangının çıktığı, helikopter ve çok sayıda ambulansın hapishaneye geldiği belirtilmiştir” ifadelerini kullandı.

ADALET BAKANLIĞINA ÇAĞRI

Tutuklu yakınlarının bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden Demir, Adalet Bakanlığı ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nü görevini yapma çağrısında bulundu. Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaralı ve sevk edilen tutsakların bilgisinin verilmesi, Hatay T Tipi Hapishanesinde yaralama ve ölümle sonuçlanan olaylarda kastı veya ihmali olan görevlilerin açığa alınması gerekiyor. Sorumlularla ilgili cezai ve idari soruşturmaların kamuoyu denetimine açık olacak şekilde yürütülmeli. Deprem bölgesinde ailesi ve yakınları olan, Türkiye’nin farklı şehirlerindeki hapishanelerde tutuklu veya hükümlü olarak bulunan mahpusların tamamına ayırımsız şekilde aileleriyle daha sık telefonla görüşme imkanı sağlanmalı.”