‘Depremin faturası öğrencilere kesildi’

‘Depremin faturası öğrencilere kesildi’
Yayınlama: 18.02.2023

İSTANBUL – İktidarın depremin faturasını öğrencilere kestiğini belirten Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Mesut Mike, uzaktan eğitim kararıyla eğitim ve öğretime darbe vurulduğunu söyledi. 

Maraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerin ardından depremzedelerin Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarına yerleştirilmesi kararı nedeniyle üniversitelerde uzaktan eğitime geçildi. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Üniversiteler uzaktan eğitime geçecek, yurtlar misafirhane olacak” açıklamasının ardından öğrencilerin apar topar yurtlardan çıkarılması ve haber verilmeden eşyalarının yurt önlerine konulması tepkileri beraberinde getirdi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Mesut Mike, uzaktan eğitim kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

KARARIN ARKA PLANI 

Kararın eğitimi ciddi anlamda sekteye uğratacağını belirten Mike, birçok kaynağın gündeme getirilmeden direkt yurtların boşaltılmasına tepki göstererek, “Özellikle turistik bölgelerde bulunan çok sayıda otel ve pansiyonunun gündeme getirilmesinin nedeni birkaç ay sonra turizm sezonunun başlayacak olmasıdır. Halkın yaşadığı bu mağduriyetin faturasını öğrencilere kesiyorlar. Nedeni özel sermayenin karını düşünmelidir. Bu kararla ise öğrencilerin eğitim ve öğretimine darbe vurdular” diye belirtti. 

Olası 2023 seçimleri düşünüldüğünde ise bu kararın bilinçli olduğunu söyleyen Mike, “Bu tür merkezi hükümetler, hazırlıksız yakalandığında bir şeyleri feda etmek zorunda kalırlar. Hele ki eğitimi çok rahat feda ederler. Seçim öncesi bu kadar depremzedenin mağduriyetini medya yoluyla insanları manipüle ederek, seçim kampanyasına dönüştürecekler” ifadelerini kullandı. 

 ALGI OPERASYONU YAPILIYOR

Bir ülkenin ekonomi, kültür ve toplumsallığını belirleyen en önemli faktörün eğitim olduğuna dikkat çeken Mike, yurtlardaki öğrencilerin dolaplarına izinsiz girilip, eşyalarının çöp poşetlerine doldurulmasını “işgal ve korsanvari bir tutum” olarak değerlendirdi. Depremzedelerin mağduriyeti üzerinden bir algı operasyonu oluşturulmak istendiğini belirten Mike, şöyle dedi: “İktidar, KYK yurtları kararıyla topluma ‘Bakın depremzedeleri açıkta bırakmadık onlara sahip çıktık’ algısı yaymak istiyor.” 

Öğrencilerin deprem bölgesiyle dayanışmak amacıyla destek kampanyaları başlattığını ve arama kurtarma çalışmalarına gönüllü olarak katıldıklarını hatırlatan Mike, “Böyle bir dönemde üniversiteler dayanışma ve yardımlaşma merkezi haline geldi. Böyle bir organizasyonu kimsenin sekteye uğratmaya hakkı yok. Sistem ötekileştirme üzerine kurulmuş bir sistem. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen toplumda dayanışma kültürü tekrar ortaya çıktı. Zaten bu tür felaketler karşısında toplumun birbirine sahip çıkması gerekiyor” dedi.