Dersim Dernekleri’nden otobüs saldırısına tepki

Dersim Dernekleri’nden otobüs saldırısına tepki
Yayınlama: 02.06.2023

İZMİR – İzmir Dersim Dernekleri, Gümüşhane’de ırkçı bir grup tarafından yapılan saldırıya tepki gösterdi. 

İzmir Dersim Dernekleri, 28 Mayıs’ta Dersim’den Trabzon’a giden yolcu otobüsünda bulunan kişilerin Gümüşhane girişinde bir grup MHP’li tarafından tehdit edilmesine dair İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube binasında açıklama yaptı. Menemen Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Gamze Yentür, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu tamamlandıktan sonra “kutlamaların” nefret gösterisine dönüştüğünü belirtti. 

HÜKÜMETE ÇAĞRI

Yentür, ırkçı grubun aracı yakmak istediğine işaret ederek, “Daha sonra olay yerine polisler gelmiş, ancak yolu kesen saldırganların kimlik tespitini yapmamış ve herhangi bir işlem uygulamamışlardır” dedi.

Yentür, “Polislere can güvenliği sağlanmazsa aracın hareket ettirilmeyeceğinin söylenmesi üzerine polis bir süre otobüsü takip etmiştir. Benzer bir durum Trabzon’da da yaşanmıştır ve bu kez polis olayı engellemiş. Ancak saldırganların kimlik tespitini yapmamıştır. Daha seçimlerin sonuçlandığı ilk gün böylesi olayların olması gelecek günlerin nelere gebe olduğunu bize açıkça anlatıyor. Bizler tabiri caizse bu saldırganlıklara şerbetli bir halkız. Öncelikle devlete ve onun temsilcisi mevcut hükümet ile ortaklarına sesleniyoruz; toplumu daha fazla kutuplaştırıp, birbirlerine düşman hale getirmeyin. Bu dil ve politikadan vazgeçin” diye belirtti. 

Halkların ve inançların bir arada hoşgörüyle yaşamalarını savunmaya devam edeceklerini vurgulayan Yentür, “Başta Dersimliler olmak üzere sınırsız, sınıfsız ve cinsiyetsiz bir dünyanın özlemini kuranlar, mücadeleden, haktan yana olan herkese çağrımız safları sıklaştırmak ve örgütlenmektir. Gücümüz birliğimizden ve örgütlülüğümüzden gelir. Bu yüzden Hacı Bektaş Veli’nin sözüne kulak verelim; bir olalım, diri olalım, iri olalım” diye konuştu. 

‘YAN YANA OLACAĞIZ’

HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik, yaşanan saldırının AKP iktidarının kutuplaştırıcı ve ayrıştırıcı bir dil kullanmasından kaynaklandığını ifade etti. Çelik, “Bütün toplumun bir arada yaşayacağı bir toplumu hedefledik. Ancak bunu sadece seçimlere indirgememek gerekiyor. Her zaman yan yana olacağımızı buradan bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.

İHD İzmir Şubesi yöneticisi Ahmet Çiçek ise, AKP iktidarı döneminde artan bireysel silahlanmanın önlenmesi gerektiğine dikkati çekti.