Dünya, sel ve orman yangınlarıyla boğuşuyor

Dünya, sel ve orman yangınlarıyla boğuşuyor
Yayınlama: 07.08.2023

Slovenya, Hırvatistan ve Avusturya sellerle boğuşuyor. İtalya’nın Sardinya Adası’nda yüzlerce kişi yangın bölgesinden tahliye edilirken, Kıbrıs Cumhuriyeti de yangınlar nedeniyle bölge ülkelerinden yardım istedi.

Dünyadaki bir çok ülke, küresel iklim krizinin de etkisiyle aşırı yağış kaynaklı seller ve aşırı sıcaklar kaynaklı orman yangınlarıyla boğuşmayı sürdürüyor.

SLOVENYA, HIRVASTİSTAN VE AVUSTURYA’DA SEL FELAKETİ

Slovenya, Avusturya ve Hırvatistan geçen haftadan bu yana sel ve heyelanlarla mücadele ediyor. Slovenya ise 1991 yılında bağımsız olmasından bu yana ülke tarihindeki en büyük doğal afet ile karşı karşıya. Slovenya’da altı kişi sel felaketinde öldü. Ölenlerden ikisinin Kranj kenti yakınlarındaki dağlara tırmanmaya çalışan iki Hollandalı olduğu açıklandı. Bu kişilerin yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

STA haber ajansının haberine göre Slovenya’da yağışların hafta sonunun ardından bugün de etkisini sürdürmesi nedeniyle Save, Drau ve Mur nehirlerinin geçtiği bölgeler hâlâ sular altında. Durumun en kritik olduğu kentler, Slovenya’nın kuzeyindeki Murska Sobota ve Slovenj Gradec. Slovenya Başbakanı Robert Golob, sel, fırtına ve heyelanların ülkede 500 milyon eurodan fazla maddi zarara yol açtığını söyledi. Hükümet, sel felaketiyle mücadele edebilmek için NATO ve Avrupa Birliği’nden (AB) afet yardımı talep etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, X sosyal medya platformunda Slovenya’da son günlerde meydana gelen selle ilgili paylaşımda bulundu. Yıkıcı sel sebebiyle can kayıpları için Slovenya’ya taziye dileklerini ileten Kluge, “Avrupa’da bir zamanlar düzensiz olan hava modelleri, yeni normal haline geldi. İklim krizinin sağlığa etkileriyle mücadelede ülkeleri destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Aşırı yağışların olumsuz etkilediği Avusturya’nın güneyinde de heyelan tehlikesi sürüyor. Kärnten’da 80 heyelan meydana gelmesi sebebiyle hafta sonunda bazı yerlerde vatandaşlar evlerini terk etmek zorunda kaldı. Komşu Steiermark eyaletinde ise dün sabah saatlerine kadar 280 heyelan kayıtlara geçirildi. Eyalette Mur nehrinin geçtiği yerlerde su seviyesinde bugün itibarıyla düşüş kaydedildi.

Komşu Hırvatistan’da ise bugün Save, Drau ve Mur nehirlerinde su seviyesi yükseldi. HRT televizyonunun haberine göre nehirlerin taşması sonucu sokaklar ve tarlalar sular altında kaldı. Save nehrinin geçtiği Rugvica, Drau nehrinin geçtiği Botovo ve Mur nehrinin geçtiği Mursko Sredisce ve Gorican kentlerinde olağanüstü hâl ilan edildi. Nehirler üzerinde kum torbalarıyla koruma amaçlı barajlar inşa edilmeye çalışılıyor.

ÇİN’DEKİ SELLERDE HAFTA SONU 14 KİŞİ ÖLDÜ

Çin’in Şulan kentinde hafta sonu Doksuri Tayfunu’nun neden olduğu sel nedeniyle on dört kişi öldü. Kuzeydoğu Çin, Pekin ve Hebei eyaleti, tayfunun iki hafta önce güney Fucian eyaletinde karaya vurmasından bu yana yoğun yağış ve seller gömüştü. Kuzeydoğudaki Jilin eyaletindeki Şulan kentindeki ölümlerle birlikte ülke genelindeki ölü sayısı 30’u aşmış oldu.

İTALYA’DA ORMAN YANGINLARI YÜZLERCE KİŞİNİBN TAHLİYESİNE YOL AÇTI

İtalya’nın batısındaki Sardinya Adası’nda son günlerde artan yangınlarla mücadele sürerken, 600 kişinin bölgeden tahliyesine karar verildi. Yetkililer, itfaiye ekiplerinin, Sardinya Adası’nda kuru, sıcak ve rüzgarlı havaya bağlı olarak çıkan 40’tan fazla yangına müdahale çalışmalarının sürdüğünü aktardı.Adanın kuzeyinde yangınlardan en çok etkilenen Nuoro vilayetindeki Posada’da yetkililer, yaklaşık 600 kişi için tahliye emri verdi. Yetkililer ayrıca, yangınlardan bazılarının kundaklama yoluyla çıkmış olabileceği ihtimalinin değerlendirildiğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İtalya’nın orta ve güney bölgeleri, kavurucu sıcak hava dalgasının ardından Temmuz ayında normalden yüzde yedi daha fazla ölüm kaydetti.40 santigrat derecenin üzerindeki rekor sıcaklıkların, 75 yaş ve üstü nüfusta beklenenden daha fazla ölüme neden olduğuna dikkat çekildi. Artan ölüm oranı, özellikle Bari, Catania ve Reggio Calabria gibi güney şehirlerinde belirgindi.

KIBRIS CUMHURİYETİ LİMASOL’DAKİ ORMAN YANGINI NEDENİYLE YARDIM İSTEDİ

Kıbrıs Cumhurieyeti ise Limasol kentinin Alasa köyü yakınlarında söndürüldükten sonra tekrar başlayan orman yangınıyla mücadele için bölge ülkelerinden yardım istedi. Rum basınında çıkan haberlere göre, Limasol’un Alasa köyü yakınlarında perşembe günü çıkan ve söndürülen orman yangını bugün yeniden başladı. Rüzgarın etkisiyle yayılan ve bazı yerleşim yerlerini tehdit eden yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan devam ederken Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, Dışişleri Bakanlığ’ının yardım talebinde bulunmak için İsrail, Lübnan, Mısır ve Yunanistan ile temas kurduğunu açıkladı. Haberlerde, Ürdün’ün gönderdiği 3 helikopterin bölgedeki orman yangınıyla mücadeleye etkin katıldığı bilgisine yer verilerek, yangının çıkış nedeni ve söndürüldükten sonra tekrar alev almasının sebeplerinin araştırıldığı kaydedildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yangının başlamasının ardından 5 Ağustos Cuma, Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla Güney kesimine yardım teklifinde bulunmuş, Kıbrıs Cumhuriyeti yangın söndürüldüğü için yardıma gerek kalmadığını belirterek KKTC’ye teşekkürlerini iletmişti.

KALİFORNİYA’DA İKİ İTFAİYE HELİKOPTERİ HAVADA ÇARPIŞTI

Pazar günü geç saatlerde ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki iRiverside İlçesinde çıkan yangına müdahale ederken iki itfaiye helikopteri havada çarpıştı. Olayda üç kişi öldü.Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB), bir Bell 407 helikopteri ile bir Sikorsky S-64E helikopteri arasındaki havada çarpışmayı araştırdığını söyledi. (DIŞ HABERLER)