Batman kayyımının imar planı İdare Mahkemesi’ne taşınacak

Batman kayyımının imar planı İdare Mahkemesi’ne taşınacak
Yayınlama: 31.08.2023

BATMAN– Yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir, belediyenin toplam borcunun 5 milyar TL’ye ulaştığını belirterek, imara açılan Batman Su Havzası’na dair İdare Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, 21 Ağustos’ta 30 mahalli idarenin borcuna dair güncellediği raporda, Hazine’ye olan 10,5 milyar TL’nin 6 milyar 698 milyon TL’sinin AKP’li başkanlar ve kayyımlar tarafından yönetilen belediyelere ait olduğu ortaya çıktı. Kayyım yönetimdeki Êlih Belediyesi de 336 milyon 56 TL borç ile listedeki yerini aldı. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Eylül 2018 Borç Yönetimi Raporu’nda ise, dönemin kayyımı Vali Yardımcısı Şevket Aksoy’un belediyenin borcunu 2 yılda 66 milyon TL’den 131 milyon TL’ye yükselttiği kayıtlara yansıdı. Görevden alındıktan sonra yerine kayyım atanan HDP’li Elih Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir, borç batağına sürüklenen belediyenin borcunun 5 Milyar TL’yi bulduğunu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na olan borcun bunun sadece bir kısmı olduğunu aktardı.

Mehmet Demir

‘KAYYIM BORÇ BATAĞINA SÜRÜKLEDİ’

İki kayyım döneminde belediyenin borçlarının ayyuka çıktığını söyleyen Demir, kentteki kurumların harcamalarının dahi belediyenin bütçesinden karşılandığını belirtti. Demir, “Çalışmaya başladığımızda bir önceki kayyımdan 307 milyon TL borç kalmıştı. Yaptığımız çalışmalarla bu borcu 280 milyon TL’ye düşürebildik. Eğitim Araştırma Hastanesi, Emniyet Müdürü Konağı, Beşiri Kaymakamı Konutu, MİT, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün çevre peyzajı ile Batman İl Jandarma Komutanlığı için yol, kaldırımlar ve daha birçok kurumun işleri belediyenin bütçesiyle yapıldı. Her kurumun kendi bütçesi olmasına rağmen kayyım kentteki giderler için belediyenin kasasına yönelmiş durumda. Sadece bunlar değil. Kentin kimliğini taşımayan konserlere milyonlarca TL harcandı.  Yapılan ihalelerin neredeyse hepsi afet koşullarında devreye konulan 21 B ile yapıldı” ifadelerini kullandı. 

5 MİLYAR TL BORÇ

Kayyımın belediye bütçesinden yaptığı harcamalarla suç işlediğini belirten Demir, önümüzdeki yerel seçimlerde belediyeyi tekrardan kazanmaları durumunda suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Kontrol mekanizması olmadığı için kayyımın kaynakları tüketip belediyeyi borç batağına sürüklediğini vurgulayan Demir, aldıkları bilgilere göre belediyenin toplam borcunun 5 milyar TL’ye ulaştığına dikkat çekti. Bu borcu sorduklarında ise kayyımdan herhangi bir yanıt alamadıklarını dile getiren Demir, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yanı sıra İller Bankası’na, müttehitlere ve birçok bankaya borçlandığını kaydeden Demir, kayyımın rakam vermekten kaçındığını belirtti. 

SU KAYNAKLARI TEHLİKEDE

Kayyımın imar planlarıyla da kentin dokusuna zarar verdiğini söyleyen demir, kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan Batman Çayı havzasının imara açılarak, tehlikeye sokulduğunu dile getirdi. Belediyenin 47 su kuyusu olduğunu ve bunların 44’ünün Batman Çayı kenarında olduğunu aktaran Demir, bu imar planına ilişkin Batman İdare Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi. 

BATMAN ÇAYI

Daha önce Edirne Valisi görevini yürütürken Meriç Nehri’ne zarar veren kayyım Ekrem Canalp’ın şimdi de Batman Çayı’na zarar vermeye çalıştığını belirten Demir, buna izin vermeyeceklerini söyledi. Kayyım zihniyetinin talan ve gasp zihniyeti olduğunu vurgulayan Demir, şöyle devam etti. “Kayyımların amacı kenti yaşanmaz hale getirip buradaki insanları göçe zorlamak. Burayı boşaltmak istiyorlar onun için ellerinden geleni yapıyorlar. Bunu yaparken de yandaşlarını zengin ediyorlar. Bu kentte kimsenin zarar vermesine izin vermeyeceğiz.”