Batman’da seferberlik: KHK’liler sahada

Batman’da seferberlik: KHK’liler sahada
Yayınlama: 11.02.2023

BATMAN – Deprem sonrası Batman’da harekete geçen sivil toplum örgütleri, sendikalar, KHK’liler ve HDP İl Örgütü, deprem bölgesinde yüzlerce gönüllüyle arama kurtarma çalışmalarına katılırken, 20 TIR da erzak gönderdi. 

Batman’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü ve çok sayıda sivil toplum örgütü (STÖ) ile sendikalar, depremin hemen ardından harekete geçerek, Gaziantep, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da yüzlerce gönüllüyle arama kurtarma çalışmalarına katılırken, şimdiye kadar 20 TIR 2 kamyon erzak ihtiyaç sahiplerine gönderildi. Halkın yoğun ilgi gösterdiği yardım kampanyası çerçevesinde kuru gıda, uyku tulumu, battaniye, mont, bot, kışlık kullanılmamış giysi, içlik, çorap, bere, atkı, eldiven ve çok sayıda çocuk bezi, kadın pedi, çocuk maması, elektrikli soba ve el feneri gibi ihtiyaç malzemeleri toplandı. Kent esnafının da büyük bir çaba içinde olduğu kentte, sokak sokak, mahalle mahalle toplanan eşyalar HDP İl Örgütü organizasyonuyla ihtiyaç duyulan bölgelere gönderiliyor. 

KENTE 130 YARALI GETİRİLDİ 

Emek ve Demokrasi Platformunun bileşenleri ise yardımları Eğitim Sen Şubesi’nde topluyor. Platform bileşenlerinin doğru zamanda doğru iş yapmak için görev paylaşımı yaparken, dışarıdan getirilen depremzedelerin barınma ve diğer ihtiyaçları karşılanıyor. Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü, aynı zamanda SES Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan, kent halkının büyük bir dayanışma örneği gösterdiğini söyledi. Deprem bölgelerinden kente 130 yaralının geldiğini kaydeden Topkan, yaralıların tedavilerinin Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Batman Devlet Hastanesi, Özel Dünya ve Yaşam Hastanesi’nde devam ettiğini söyledi. Yaralılardan 60’ının durumunun ciddiyetini koruduğunu belirten Topkan, geri kalanların iyi olduğunu söyledi. 

KHK’LİLER DEPREM BÖLGESİNDE

Depremin hemen ardından kriz merkezi oluşturduklarını hatırlatan Topkan, şöyle devam etti: “KHK ile ihraç edilen arkadaşlarımız, kent halkı, sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler ile birlikte yardım kampanyası başlattık. Aralarında sağlık çalışanı, inşaat teknikeri ile inşaat işçilerinin bulunduğu yüzlerce gönüllü deprem bölgesine gitti, burada oluşturduğumuz kriz masasında çalışma yürüten yüzlerce kişi var. Bugüne kadar 17 TIR deprem bölgesine ulaştık. Yardım kampanyası halen devam ediyor. Özelikle barınma sorunu hem orada hem de burada var. Buna ilişkin çağrımız var. Deprem bölgesinden buraya gelenlere yer bulma konusunda çalışma yürütüyoruz. 

‘YERİ OLAN BİZE ULAŞSIN’

Yeri olan halkımız bize ulaşabilir. Buraya bir göç dalgası bekleniyor. Bu dalgaya karşı bir kriz masası oluşturduk. Halen enkaz altında olan yüz binin üzerinde insandan bahsediyor. Ayın şekilde milyonlarca kişi ise mağdur durumda. Uzun süreli bir yardım durumu olacak. Buna denk bir çalışma yürütüyoruz. Her şeyin AFAD üzerinden gitme dayatmasından kaynaklı yaşanan sıkıntılar var. Bunun derhal aşılması gerekiyor. Bir organizasyonsuzluk sorunu var.” 

Kent halkının dayanışma ruhunun büyük olduğunu ifade eden Topkan, bu deneyimi ileride olası benzer felaketler için bir alt yapıya dönüştürmeye çalıştıklarını söyledi.