Enfal Katliamında katledilenleri andı

Enfal Katliamında katledilenleri andı
Yayınlama: 14.04.2023

KNK, Irak Cumhurbaşkanı ve YNK Genel Başkanı Bafil Talabani, Enfal Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı. 

KNK yaptığı yazılı bir açıklamayla Enfal katliamı kurbanlarını anarak, Irak ve Bölge hükümetlerinin Enfal katliamında yakınlarını kaybeden ailelerin taleplerini karşılayamadığına dikkat çekti.

Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Baas Rejimi tarafından Kürtlere yönelik gerçekleştirilen Enfal Katliamı’nın 35’inci yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Kürt halkın tarihi boyunca katliam ve soykırıma maruz kaldığının belirtildiği açıklamada, “Kürdistan işgalcileri tüm güçlerini Kürt halkını yok etmek için kullanmışlardır. Geçtiğimiz 100 yıl içinde Kürdistan’ın tüm parçalarında Kürdistan halkına karşı insanlık dışı planlar gerçekleştirildi. Uluslararası toplum da bu yüzyıl boyunca Kürtlerin meşru davasına uygun bir çözüm bulma konusunda yardımcı olmadı” denildi. 

Baas rejimi tarafından gerçekleştirilen Enfal katliamının üzerinden 35 yıl geçtiğini ve amaçlananın Kürt halkını yok etmek olduğunun vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ancak işgalcilerin planı boşa çıktı. Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri 35 yıl sonra hala Enfal katliamında yakınlarını kaybeden ailelerin taleplerini karşılayamadı, kurban yakınlarına ödenmesi gereken tazminatlar ödenmedi. Kürdistan soykırımı küresel bir dosya haline getirip dünyaya tanıtamadılar.

TOPLU MEZARLAR AÇILMADI

Toplu mezarlar hala açılmazken, yakınları hala kurbanların kemiklerini almayı bekliyor. Enfal katliamı eğitim programlarına alınarak öğretilmelidir.

Tüm yetkilileri enfal konusunda ulusal bir strateji oluşturmaya çağırıyoruz. Enfal katliamı kurbanlarının yakınları hükümet ve parlamentonun ilgisizliğinden şikayetçi. Irak ve Bölge yetkililerinin tümü halkın öfkesini ciddiye almalı ve sorunların çözümü için çalışmalıdır. Enfal katliamının 35’inci yıl dönümünde tüm kurbanların önünde saygıyla eğiliyor, ailelerine selamlarımızı iletiyoruz.”

IRAK CUMHURBAŞKANI’NDAN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid Enfal Katliamının yıldönümü sebebiyle yayınladığı açıklamada katliam suçuna karşı dayanışma çağrısında bulundu.

Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Enfal Katliamının 35’inci yıldönümü nedeniyle Twitter hesabından bir açıklama yayınladı. Reşid, açıklamasında, “Diktatörlüğün Kürt halkına karşı yürüttüğü katliamlarla Kürt halkına karşı işlediği Enfal suçunu büyük bir üzüntüyle anıyoruz. Bu acı olay, halkın onurlu ve güvenli bir yaşam özlemlerini karşılayan ve trajedilerin tekrarını önleyen demokratik bir devleti pekiştirmek için dayanışma çağrısı yapıyor” dedi.

BAFİL TALABANİ: KÜRTLERİN KADERİ ORTAK

YNK Genel Başkanı Bafil Talabani ise yayınladığı mesajda, “Enfal, kalbimizde büyük bir yara, ruhumuzda kesintisiz bir acıdır. Enfal tarihi bir derstir ve unutulmamalıdır. Enfal Katliamı, bu tür katliamların ve acıların tekrarlanmaması için birlik ve beraberliğimizi geliştirmemiz gerektiğini hatırlatan tarihi derslerle doludur.

Kurdistan’da farklı güçlerin, partilerin ve renklerin olması normaldir ama Kürtler olarak hepimizin ortak bir kaderi olduğunu unutmamalıyız. Bu nedenle Kurdistan’ın korunması ve halkının refahı her şeyin üzerinde olmalıdır.”

Bafil Talabani, Kürdistan Bölgesi hükümetinin Enfal Katliamı ve katliamda yakınlarını kaybedenlerin ailelerine ihmalkar davrandığını ifade etti.