Ergani’de protesto mitinge dönüştü

Ergani’de protesto mitinge dönüştü
Yayınlama: 04.05.2023

AMED – Yeşil Sol Parti’nin, Ergani’deki halk buluşmasında, polisin GBT kontrolü yapması ve 18 yaş altındakileri alana almaması karşı yapılan protesto, seçim bürosu önünde mitinge dönüştü. 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Amed’in (Ergani) ilçesinde binlerce kişinin katılımıyla halk buluşması gerçekleştirmek istedi. Otogar alanında düzenlenen buluşmaya, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, Yeşil Sol Parti Amed milletvekili adayı Halide Türkoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşil Sol Parti yöneticileri ve binlerce kişi katıldı.  

Buluşmanın yapılacağı alan, polis bariyerleriyle çevrilirken, halk alana Genel Bilgi Taraması’ndan (GBT) geçirilerek alındı. Aynı zamanda alana 18 yaşından küçüklerin girişine de izin verilmedi. Alana girişler her geçen dakika artarken, polisin keyfi uygulamalarına tepki gösterildi. Bu uygulamalara tepki gösteren partililer, kontrol noktasının dışında polislerle tartıştı. Polisin devreye koyduğu uygulamaların yasadışı olduğunu kaydeden partililer, buluşmayı iptal ederek, Ergani merkezdeki seçim bürosuna doğru “Baskılara bizi yıldıramaz”, “Drene direne kazanacağız” sloganları eşliğinde yürüdü. Partililerin önü “slogan atılıyor” bahanesiyle polislerce kesilirken, partililer ve yurttaşlar bu duruma tepki göstererek, Amed-Ergani yolunu trafiğe kapatarak oturma eylemi başlattı. 

BARİKATLAR AŞILDI 

Burada gösterilen direniş karşısında geri adım atmak zorunda kalan polis, kurduğu barikatı kaldırdı. Daha sonra yol güzergahında polis yeniden barikat kurdu. Barikatları aşan kalabalık sloganlar attı, esnaf ve balkona çıkan yurttaşlar da kitleye zafer işareti ve zılgıtlar ile destek verdi. Ergani-Amed yolu üzerinde bulunan seçim bürosuna geçen kitle, burada halaya durdu. Mitinge dönüşen buluşmada konuşma yapan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, polisin hukuksuz uygulamalarına devam ettiğini söyledi.  

BULUŞMA MİTİNGE DÖNÜŞTÜ

AKP-MHP iktidarının saldırgan tutumunun artırdığına dikkat çeken Öztürk, “14 Mayıs günü yapılan bu zulmün hesabını sandıkta vereceksiniz. Hiçbir şey sizi kurtaramayacak. Ne baskınız, ne de zulmünüz. Bugün burada halkımız ile buluşacaktık. Ancak bu buluşmamaya tahammül edemedikleri için hukuksuz bir şekilde uygulamaları devreye koydular. Biz bu kanunsuzluğu kabul etmedik. Yürüyüş ile bunu protesto ettik. Hiçbir şekilde bu uygulamaları kabul etmiyoruz. Buluşmayı engelleyen buradaki kalabalığa baksın. Buluşma mitinge dönüştü. Bu halkın korkmadığını baskılara boyun eğmediğini size göstereceğiz. 14 Mayıs günü gideceksiniz” dedi.

Heyet buradaki buluşmanın ardından Silvan ‘a geçti.