Fransa’da Yeşil Sol Parti’liler ile MHP’liler arasında kavga: 4 Yaralı

Fransa’da Yeşil Sol Parti’liler ile MHP’liler arasında kavga: 4 Yaralı
Yayınlama: 02.05.2023

Fransa’nın Marsilya kentinde oy verme işlemi sırasında bir grup MHP’li, Yeşil Sol Parti destekçilerine saldırdı. Gerilim, 1 Mayıs yürüyüşü sonrası oy vermeye giden Yeşil Sol Parti destekçilerine MHP’lilerin ‘bozkurt’ işareti yapmasıyla tırmandı.

14 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için Fransa’da devam eden oy kullanma işleminin beşinci günü olaylı geçti. Marsilya’da Yeşil Sol Parti destekçileri ile MHP’liler arasındaki çatışma çıktı. Dört kişinin hastaneye kaldırıldığı olayda iki kişi de gözaltına alındı.

Gerilim, 1 Mayıs yürüyüşü sonrası seçim merkezine gelen bir grup Kürt genci gören MHP’li müşahitlerin, dışarı çıkıp ‘bozkurt işareti’ yapması ve slogan atmasıyla patlak verdi. MHP’liler önce arabalarından getirdikleri sopalarla Yeşil Sol Parti destekçilerine saldırırken, günün ilerleyen saatlerinde de Marsilya dışından başka kişiler getirerek gerilimi yeniden tırmandırdı.

POLİS GAZ SIKTI, SANDIK GÜVENLİĞİNİ SAĞLADI

Fransız basınındaki haberlere göre ilk olay, Marsilya’nın güneyindeki 8. Bölge’de bulunan Parc Chanot yakınlarında, saat 14.30 civarında çıktı. Polis bu gerilimde göz yaşartıcı gaz sıkarken, oy kullanma merkezindeki gerilim günün ilerleyen saatlerinde devam etti. Bir noktada oy kullanma işlemine ara verildiği, Fransız polisinin sandıkların etrafını sararak sandık güvenliğini sağladığı belirtildi.

GÖRGÜ TANIKLARI: MHP’Lİ GRUP BOZKURT İŞARETİYLE KARŞILIK VERDİ

Görgü tanıklarının aktardıklarına göre, çatışmalar 1 Mayıs yürüyüşünden toplu olarak gelen bir grup Kürt gencin Kürtçe sloganlar atarak seçim kuyruğuna yaklaşması üzerine, kuyrukta bulunan MHP’li bir grup “bozkurt” işaretiyle karşılık verdi. Bunun üzerine önce büyük bir çatışma, ardından da yer yer arbedelerin yaşandı.

YEŞİL SOL TEMSİLCİSİ ŞAHİN: HER ŞEY KAMERADA

VOA Türkçe’nin Paris muhabiri Arzu Çakır’a konuşan Yeşil Sol Parti temsilcisi Yusuf Şahin de Kürt gençlere bozkurt işareti yapıldığını doğrulayarak, “Bizim arkadaşların 1 Mayıs’tan toplu geldiği doğru ama slogan attıkları doğru değil. Bize böyle bir bilgi ulaşmadı. Her şey konsolosluğun kamerasında kayıtlı. Bizim grubu gören müşahit MHP’liler, dışarı çıkıp bizim arkadaşlara bozkurt işareti yapıyorlar, slogan atıyorlar. Bizimkiler karşılık verince olay büyüyor” dedi.

‘MHP’LİLER ARABADAN SOPA, MARSİLYA DIŞINDAN ADAM GETİRDİ’

Şahin, MHP’lilerin ilk olayda arabalarından sopa getirdiğini, günün ilerleyen saatlerinde Marsilya dışından “adam getirdiklerini” anlattı: “Park ettikleri arabaların içinde, sopaları çıkararak bizimkilere saldırıyorlar ve kavga büyüyor, polis müdahale ediyor, yaralananlar oluyor. Ardından MHP’liler gidiyor, Marsilya dışından adam toplayıp geliyorlar ve yeniden kavga çıkıyor. Polis müdahale edince, onlar kaçıyor, bizim gençler de kovalamaya kalkıyor. Bunun üzerine bizimkilerle Fransız polisi arasında kavga çıkıyor. Bunların hepsi de konsolosluk ve polis kameralarında sabit.”

‘HERKES DEMOKRATİK HAKKINI KULLANACAK’

Şahin, zaman zaman her partiden gencin hatalı davrandığını ancak kendilerinin müdahale ettiklerini belirterek, “Hangi taraftan gelirse gelsin, biz bu olayların olmasını asla kabul etmeyiz. Grubumuza da yazdık, partimizin tüm birimlerine ilettik. Bu tür olaylar olursa, önce biz müdahale ederiz. Hangi seçmen olursa olsun, konvoyla gelemezler, sloganlar atamazlar, herkes gelecek, demokratik hakkını medeni bir şekilde kullanacak. Bunun dışında hiçbir tutum davranış kabul edilemez” diye konuştu.

SİNAN OĞAN’IN DESTEKÇİLERİNDEN ‘SLOGANLA SANDIĞA MÜDAHALE’ İDDİASI

Cumhurbaşkanı adaylarından Sinan Oğan’ı destekleyen grubu temsil eden Tahsin Tek ise VOA Türkçe’ye açıklamasında, 1 Mayıs gösterilerinden gelen Kürt gençlerin “çeşitli sloganlar attığını” iddia edip bu durumun “sandığa müdahale olduğunu” savundu. “Sandığa yapılan bu tür müdahaleler kabul edilemez. Orası Türkiye seçimleri için kurulan bir sandık” diyen Tek, “Arkadaşlarımızın bu tavırları kabul etmesi mümkün değil. Provokasyon tümüyle PKK’lılardan geliyor, bizimkiler de tabi sessiz kalmıyorlar bu duruma” iddiasında bulundu.

Olaylarla ilgili Marsilya savcılığı soruşturma başlatırken, Fransız yetkililerden henüz bir açıklama gelmedi.