Hakkari Barosu: Avukatları darp eden askerleri görevden uzaklaştırın

Hakkari Barosu: Avukatları darp eden askerleri görevden uzaklaştırın
Yayınlama: 27.06.2022

HAKKARİ – Hakkari Barosu, Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı’nda avukatları darp eden askerler hakkında soruşturma açılmasını ve görevden uzaklaştırılmasını istedi. 

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Şîşemzîn, Xurekana Seyîda ve Xurekana Temo köyleri kırsalında bulunan Astenga Reş bölgesinde dün başlatılan askeri operasyon sırasında gözaltına alınan köylüleri görmek için İlçe Jandarma Komutanlığı’na giden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, askerler tarafından darp edilerek yerde sürüklendi. Hakkari Barosu, asker şiddetine dair Yüksekova Adliyesi önünde açıklama yaptı. Sivil toplum örgütü temsilcileri de açıklamaya katıldı. 

YERDE SÜRÜKLEDİLER 

Baro Başkanı Ergün Canan, avukatlara dönük saldırıların artarak devam ettiğine işaret ederek, dün akşam saatlerinde de avukatlar Harika Günay Karataş ile Fırat İke’nın darp edildiğini aktardı. Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli B.K adlı rütbeli askerin emriyle avukatların askerler tarafından darp edildiği ve yerlerde süründürülerek karakol dışına çıkarıldığına dikkati çeken Canan, “Meslektaşlarımıza karşı yapılan darp onur kırıcı muameleye dönüşmüştür” dedi. 

Asker şiddetini kınayan Canan, “Avukatlık mesleği savunma hakkının, adil yargılanma hakkının ve hak arama özgürlüğünün teminatıdır. Avukatların meslek örgütü olan barolar da insan haklarının, özgürlüklerin ve hukuk devletinin güvencesidir. Bu sebeple savunma makamının, yani avukatların özgür ve etkili olamadığı bir toplumda hiç kimsenin özgürlüğünün garanti altında olduğu söylenemez” şeklinde konuştu. 

‘GÖREVDEN ALIN’

Engel ve şiddet anlayışına karşı mücadele edeceklerini vurgulayan Canan, “Yaşanan olayda yer alan kolluk görevlilerinin ivedilikle görevden uzaklaştırılmaları ve haklarında gerekli adli ve idari soruşturmanın başlatılması gerekmektedir” çağrısı yaptı. 

Açıklama, “Savunma haktır engellenemez” sloganları ve alkışlarla son buldu. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.