Hakkında 12 yıl önce açılan dava nedeniyle 85 yaşında tutuklanarak cezaevine konuldu

Hakkında 12 yıl önce açılan dava nedeniyle 85 yaşında tutuklanarak cezaevine konuldu
Yayınlama: 07.11.2020

Katıldığı bir basın açıklaması gerekçe gösterilerek 5 yıl ceza verilen Abdulalim Kaya, birçok hastalığına rağmen cezaevine konuldu. Hücrede tutulan Kaya’dan bir haftadır haber alınamıyor.

Siirt’te 19 Ekim 2008 tarihinde eski Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto amacıyla düzenlediği açıklamaya katıldığı için 24 Aralık 2009’da Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “Örgüt propagandası yapmak” gerekçesiyle aralarında Abdulalim Kaya’nın da olduğu 13 kişiye ayrı ayrı 5 yıl hapis cezası verildi. Cezası onaylanan 85 yaşındaki Kaya, 10 Ekim’de Bursa’da gözaltına alındı. Çıkarıldığı mahkemede tutuklanan Kaya, Bursa H Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. 

Mezopotamya Ajansı’ndan Emrullah Acar’ın haberine göre 25 Eylül’de prostat ameliyatı olan ve birçok hastalığı bulunan Kaya ile en son 29 Ekim’de avukatı görüştü. O günden bu yana babasından haber alamadıklarını belirten İsmail Kaya, defalarca cezaevini aramalarına rağmen herhangi bir bilgi alamadıklarını söyledi. 
 
12 YIL SONRA TUTUKLANDI

Babasına verilen cezanın 2011 yılında onaylandığını hatırlatan Kaya, “Haksız yere verildiği ve yaşlı olduğu için babam teslim olmadı. Tutuklanmaları yönünde karar veren savcı 15 Temmuz askeri kalkışma sonrası tutuklandığını duyduk. Kararı veren savcı ‘FETÖ’ üyeliğinden tutuklandı ama babam tutuklanan bir kişinin verdiği karar yüzünden 23 gün önce Bursa’da tutuklandı” diye belirtti. 
 
TEKLİ HÜCREDE TUTULUYOR

Babasının şeker ve yüksek tansiyon gibi hastalıkları olduğunu ifade eden Kaya, “Prostat ameliyatı olduğu için hastaneye gidiyor, tenkit kontrolleri sürüyordu. İdrar kaçırıyor ve kulağı yüzde 80 duymuyor. Bu denli fazla hastalığı olan 85 yaşındaki bir insan tekli hücrede tutuluyor” dedi. Kaya, babasının en son 29 Ekim’de yaptığı görüşmede avukatına “Sıkıntılarım var. Ayaklarım ağrıyor. Görevliler bana bakmıyor” dediğini aktardı.
 
‘GÜNDE EN AZ 50 DEFA ARIYORUM’

Salgından kaynaklı babasının hayatından endişe duyduğunu dile getiren Kaya, şöyle devam etti: “85 yaşındaki bir insanın bu denli hasta, üstelik salgından etkilenmemesi mümkün değil. Haber alamıyoruz, şu anda babamın tabutunu bekliyoruz. Bir haftadır her gün cezaevini arıyorum, günde en az 50 defa arıyorum ama bana ‘biz bilgi veremiyoruz’ diyorlar. Oğlu olmama rağmen haftalık telefonla görüşme hakkım olmasına rağmen ben babama ulaşamıyorum ve söyledikleri tek şey ‘biz bilgi veremiyoruz’. Ben her aradığımda beni beklettiler, sağlık durumuna ilişkin ise bilgi vermediler. ‘Sağlık durumuyla ilgili bilgi vermek bizim görevimiz değil’ dediler. Revire bağlamalarını istedim ‘yapamayız’ dediler.”
 
‘DÜNYAMIZ KARARDI’

Adalet Bakanlığı’na ve yetkililerine seslenen Kaya, “Babam ve babam gibileri bir an önce serbest bırakılmalı. Cezaevinde hayatını tek başına idame edemez durumda babam. 12 yıl önce katıldığı bir basın açıklamasında dolayı babama verilen ceza yüzünden, üstelik salgında bu yaşlı insanın cezaevine konulması kabul edilemez. 25 gündür bizim dünyamız karardı ve babamın yaşadığını bile bilmiyoruz” diye konuştu. 
 
‘KENDİNİ İFADE EDEMİYOR’

Abdulalim Kaya’nın avukatı Zakire Dündar Aydın da önümüzdeki hafta cezaevini ziyaret edeceğini belirterek, müvekkiliyle en son 29 Ekim’de görüştüğünü söyledi. Aydın, şunları söyledi: “İlk görüşmede iyiydi ama ikinci görüşmede kendisini tanıyamadım. Bitkindi. Hastalık konusunda kendini ifade etmekte ciddi sıkıntılar yaşıyor çünkü yeterli Türkçesi yok. Adli Tıp Raporu için verdiğimiz dilekçede de belirtik. İdrar kaçırması var ve düzenli beslenemediği için sık sık şeker komasına giriyor. Akşam yemeğinden sonra aç kaldığı için şeker komasına giriyor ve ıslak bir şekilde sabahlıyor. Bunun ile ilgili ciddi sıkıntıları var. Ayakta durmada sıkıntıları var. Tuvalete gitmekte bile sıkıntı çekiyor.” 
 
CEZAEVİ İDDİALARI REDDETTİ

Konuya ilişkin MA’nın telefonla aradığı Bursa H Tipi Cezaevi yetkilileri ise Kaya’nın ailesine Salı günü “tutuklunun iyi olduğu” yönünde bilgi verildiğini ileri sürdü.
Kaynak: Artı Gerçek

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.