Haluk Tolga İlhan’dan Kaypakkaya bestesi

Haluk Tolga İlhan’dan Kaypakkaya bestesi
Yayınlama: 17.05.2020

Grup Abdal kurucusu İlhan, yeni bestesini 68 Kuşağının devrimci önderlerinden İbrahim Kaypakkaya için yaptı.


68 kuşağı içerisinde yer alan üç devrimci önderden biri olan İbrahim Kaypakkaya’nın öldürüldüğü 18 Mayıs öncesi, Grup Abdal kurucusu Haluk Tolga İlhan, Vartinik isimli çalışmasını duyurdu.

Deniz Gezmişlerin idam edilmesi, Mahir Çayan ve arkadaşlarının Kızıldere’de katledilmesinin ardından hayatta kalan tek devrimci önder Kaypakkaya, Dersim’de yaşanan çatışmanın ardından götürüldüğü Diyarbakır Hapishanesi’nde 90 gün boyunca işkence görmüş, ardından kurşuna dizilerek katledilmişti. Ailesine intihar ettiği yönünde bilgi verilen Kaypakkaya’nın otopsi raporu ise gözaltında infazın kanıtı niteliğinde.

Hakkında halkın ve sanatçıların birçok türkü yazdığı Kaypakkaya için ölümünün 47. yılında Grup Abdal kurucularından Haluk Tolga İlhan’ın Alevi inancı ve felsefesinin öğelerini taşıyan, söz ve müziğini yazdığı Vartinik çalışması şu şekilde:

Vartinik’ten çıkıp düştün yollara
Ağaya patrona hesap sormaya
Bin dokuzyüz yetmiş iki yılında
Bedrettin, Mansurdun buzlu Munzur’da

Kalleş Diyarbekir zındanlarında
Ser verdin sır vermedin hücrelerde
Kuş olup uçmuşsun kızıl göklerde
Bekleriz yolunu devrim gününde

Halkız biz ölmeyiz teslim olmayız
Halk düşmanlarından hesap sorarız
Ölmeden ölürüz Hakk’a varırız
İbrahim’e akar, coşar, çağlarız

68 Devrimci Kuşağı arasında düşünceleri nedeni ile ayrı bir yerde duran Kaypakkaya, Kürt Ulusal Sorunu’nu ilk kez dile getirdi. Ülke tarihini çağdaşlarına göre farklı yorumlayan Kaypakkaya Ermeni Soykırımını da kuşak içerisinde ilk dile getirenlerden. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.