Hasta tutsaklar için 3 kentte sokağa çıktılar

Hasta tutsaklar için 3 kentte sokağa çıktılar
Yayınlama: 06.01.2024

İstanbul, Ankara ve İzmir’de sokağa çıkan insan hakları savunucuları cezaevlerindeki hasta tutsakların tahliye edilmesi için yetkililere çağrı yaptı.

İnsan hakları savunucuları İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaptıkları açıklamalarda hasta tutsaklar Zülfü Mutlutürk, Erdal Boztaş ve Gürbüz Topçu’nun durumuna dikkat çekip, bir önce tedavilerinin yapılması ve tahliyelerini talep etti. 

İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenledikleri “F Oturması” eyleminin 615’incisini dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan tutsak Zülfü Mutlutürk’ün sağlık durumuna dikkat çekildi. 

“Tedavi haktır engellenemez” ve “Hasta mahpus Zülfü Mutlutürk serbest bırakılsın” pankartlarının açıldığı açıklamaya İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in yanı sıra çok sayıda insan hakları aktivisti katıldı.

YÜZDE 76 ENGELLİ 

Bu haftaki basın metnini okuyan İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Taylan Bekin, Zülfü Mutlutürk’ün 2006 yılında geçirdiği beyin kanaması nedeniyle ameliyat edildiğini belirterek,  “2008 yılında rahatsızlıklarının artması üzerine yapılan tetkikler sonucunda batında kitle tespit edilmiş, Hodgkin Lenfoma tanısı ile Çocuk Hematoloji Onkoloji servisine yatırılmış ve kemoterapi tedavisi uygulanmıştır.  2022 yılında ayrıca MS (Multipl Sklaroz) tanısı konmuş ve çıkarıldığı sağlık kurulu tarafından düzenlenen raporda, yüzde 76 engelli olduğu tespit edilmiştir” dedi. Mutlutürk’ün sağlık sorunlarından dolayı bireysel olarak kişisel bakımını sağlayamamasına rağmen 1 Eylül 2023 tarihinde tutuklanarak cezaevine konulduğunu söyleyen Bekin, Mutlutürk’ün tutuklanması sonrasında ise sağlık durumunun daha da bozulduğuna dikkat çekti. Mutlutürk’ün tedavi ve bakımının cezaevi koşullarında sağlayamamasından dolayı sağlığı ve yaşamının ağır risk altında olduğunu ifade eden Bekin, “Mutlutürk, bu konuda infaz ertelemesi talep etmiş, ancak henüz bu talebine bir cevap verilmemiştir” diye belirtti. 

CEZAEVİ YÖNETİMİ DİLEKÇESİNE CEVAP VERMİYOR 

Bekin, Mutlutürk’ün kız kardeşinin komisyonlarına yaptığı aktarımları ise şöyle paylaştı: “Cezaevi savcısına gidip abimin durumunu, yaşadığı zorlukları anlattık ve hastanenin raporlarını gösterdik. Savcı bu durumda bir hastanın tahliye olması gerekir, hastalıkları nedeniyle dilekçe versin ilgileniriz demiş. Aslında abim tahliye edilmek için hapishane idaresine dilekçe yazmış fakat bir geri dönüş olmamış. Şimdi bir avukat ile konuştuk, tahliye dilekçesi verecek. Umarız tahliye olur.” 

Mutlutürk ve diğer tüm hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini söyleyen yetkilileri göreve, kamuoyunu ise duyarlılığa davet etti. Açıklama “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın ve “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır”, Tedavi haktır engellenmez” sloganlarıyla son buldu. 

İZMİR  

İzmir’de ise İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri yaptıkları açıklama ile Bodrum S Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Gürbüz Topçu’nun tedavi edilmesi için yetkililere çağrı yaptı.

Konak Eski Sümerbank önünde yapılan açıklamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir Milletvekili İbrahim Akın, demokratik kitle örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi.  Açıklama sırasında “Susma suça ortak olma, ölüyorlar”  pankartı açıldı. 

Açıklamayı yapan İHD İzmir Şube Eşbaşkanı Ali Aydın, sağlık durumu hakkında bilgi paylaştığı Gürbüz Topçu’nun kafatasının sol tarafına aldığı kurşun yarası ile vücudunun sol tarafında ortopedik sorunlar yaşadığı, sol gözünde görme kaybı bulunduğunu, 2 Mayıs 2023’de Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafında verilen sağlık raporuna göre ise sol gözüne protez göz tedavisi uygun görüldüğünü kaydetti. Topçu’nun bu rapora istinaden sırasıyla Topçu Ankara Etlik Şehir Hastanesi, Bilkent Şehir Hastanesi ve AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildiğini belirten Aydın, “Bu hastanedeki doktorlar da gözün içini et kapladığını bunun için bu operasyonun yapılamayacağını ama ilk müdahalede gözün içine bir misket konulsaydı ameliyatın mümkün olabileceğini söylemişlerdir. Yurt dışında ameliyat olma ihtimali olduğunu, bunun da içinde bulunduğumuz şartlar altında bunun da pek olanaklı olmadığını da belirtmişlerdir” dedi. 

Göstermelik sevklerin yapıldığını söyleyen Aydın,, “İlk müdahalede basit bir misket yerleştirilmiş olsaydı Topçu bu sorunları yaşamayacaktı. Devlet, Topçu’nun gözünü kaybetmesine neden olmuştur. Eğer ufak bir ihtimal dahi olsa yurtdışında tedavisi mümkünse bu değerlendirilmelidir. Bunun sorumluluğu yetkililerdedir” diye konuştu.

ANKARA

Ankara’da da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerini 487’nci haftasında kanser hastası Erdal Boztaş’un durumuna dikkat çekti.

İHD Ankara Şube önünde yapılan açıklamada, “Tedavi haktır engellenemez” pankartı açıldı. Açıklamayı yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, tespit edebildikleri kadarıyla hapishanelerde 651’i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutsak bulunduğu bilgisini paylaştı.

‘CEZAEVİNDEYKEN MİDESİ TAMAMEN ALINDI’

Çevirmen, durumuna dikkat çekmek istedikleri hasta tutsak Erdal Boztaş’a dair, “İlk olarak 2009 yılında tutuklanarak Sincan 2 No’lu L tipi Kapalı Hapishanesine konuldu ve hapishaneye girdiği dönemde herhangi bir hastalığı olmayan mahpusa ilk olarak 2018 yılında mide kanseri olduğu yönünde teşhis konuldu ve cezaevinde iken ameliyat olarak midesi tamamen alındı. Ameliyat edildikten bir iki ay sonra durumunun ağır olmasından kaynaklı olarak Adli Tıp Kurumu tarafından verilen raporla, infazı 6 aylığına ertelendi. 6 ay sonunda cezaevine gitmedi ve daha sonra hapishaneye konulduktan sonra hastalık durumunun hala ağır olması göz önüne alınarak, infazı tekrar altı aylığına bir kez daha ertelendi” bilgilerini paylaştı. 

‘İNFAZ ERTELEME TALEPLERİ REDDEDİLDİ’

Boztaş’ın infaz erteleme süresi bittikten sonra 2022 yılında tekrar cezaevine girdiğini belirten Çevirmen, “Hastalıklarından kaynaklı olarak cezaevine girdikten sonra da infaz erteleme talebinde bulunduysa da talebi bu kez reddedildi. Birkaç ay önce de şartların kendisi için daha kötü olduğunu belirtmiş olduğu Sincan 3 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na alındı. Erdal Boztaş’ın mide kanser hastalığının yanı sıra ayrıca bağırsaklarında kitle var ve kanser şüphesi bulunmaktadır. Kontroller ve tetkik için endoskopiye götürülmesi gerekmesine rağmen götürülmüyor. Rahatsızlıklarından rağmen revire gitme taleplerinin de karşılanmadığını aktarmaktadır. Durumunun ağırlaşması üzerine 18 Aralık 2023’te akşam saatlerinde Sincan’da acil servise götürülmüş ve doktor tarafından ‘enfeksiyon kaptığı ve hastaneye yatışının yapılmasının gerektiği’ kendisine söylenmiş ancak hastaneye yatışı ile ilgili olarak sevki yapılmamıştır” dedi.

‘4 AYDIR HİÇBİR TEDAVİSİ YAPILMIYOR’

Çevirmen, Boztaş’ın, 23 Aralık 2023’te ailesiyle yaptığı telefon konuşmasında endoskopiye 7 aydır götürülmediğini, endoskopi randevularının iptal edildiğini, 4 aydır hiçbir tedavisinin yapılmayıp ilaçlarının verilmediğini aktardığını kaydetti.

Çevirmen, son olarak şunları söyledi: “Durumu her geçen gün ağırlaştığından hapishanede kalamayacak durumdadır. Bağırsaklarındaki kitle nedeniyle de yaşamı risk altında olmasına rağmen tetkiklerinin yapılmaması tehlike arz etmektedir. Erdal Boztaş’ın mide kanseri olması ve bağırsaklarındaki kitle nedeniyle endoskopi ve diğer tüm tetkiklerinin yapılmasını, kullanması gereken ilaçlarının verilmesini, sevklerinin önündeki engellerin kaldırılmasını, şartlarının daha iyi olduğunu ifade ettiği Sincan 2 Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesine alınmasını ve bu süreç zarfında da infazının tekrar ertelenmesini talep ediyoruz.”