HDP: Kürt basın geleneği onurlu bir yolculuğun tarihidir

HDP: Kürt basın geleneği onurlu bir yolculuğun tarihidir
Yayınlama: 22.04.2020

HDP, Kürt basınının 122’nci yıldönümü dolasıyla yaptığı açıklamada, “Kürt basın geleneği, onurlu bir yolculuğun tarihidir” ifadesiyle, basın emekçilerini selamladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Basın Yayın ve Propaganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayyip Temel imzasıyla, Kürt basının 122’nci yıldönümüne dair yazılı açıklama yayınlandı. “Kürt Gazetecilik Günü kutlu olsun!” başlıklı açıklamada, Kürt basın tarihinin 22 Nisan 1898’de Mısır’ın başkenti Kahire’de Mîqdat Mithat Bedirxan tarafından basılan ilk Kürtçe gazete olan Kürdistan Gazetesi’yle başladığı belirtildi.

Kürt basın tarihine değinilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “15 günlük periyotlarla 31 sayı basılan gazete, 10 Nisan 1902’de yayın hayatına son vererek, Kürt basın ve kültür tarihinin mihenk taşlarından biri oldu. Osmanlı yönetiminin baskıcı uygulamalarından dolayı ülkesinden uzakta doğan ve hayat bulan Kürtçe basın çalışmaları, aradan geçen 122 yıllık süre zarfında, bugün de basın ve kültür tarihi çalışmalarına ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Kürt basın ve kültür tarihi yazımında bir milat olan Kürdistan Gazetesi, bu vesileyle 1973 yılından beri Kürt Gazetecilik Günü olarak kutlanılmaktadır. Kürt basın tarihi, aynı zamanda Kürt aydınlanmasının tarihi; Kürt kültür, entelektüel ve siyasi hayatının da serencamıdır. 122 yıl önce Kahire’de, sürgünde başlayan bu serüven, dönemleri, rejimleri ve hükümetleri aşan, aralıksız bir şekilde devam eden devlet baskısının ve o baskılara karşı süreğen bir direnişin de aynasıdır. Bu ayna yüzyıllar boyunca egemenlerin yüzüne vurulacak, hakikatin karanlıkta kalmasına asla izin verilmeyecektir.”

1990’LI YILLAR

Kürt basın çalışmalarının 1990’lı yıllarda, baskı ve şiddet ikliminde zor şartlar altında sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, “Özellikle 90’lı yılların karanlığında Kürt toplumunun ve hakikatin sesi olan birçok basın emekçisi sokak ortasında katledilerek; gazete binaları bombalanarak ve şiddet iklimi hâkim kılınarak, basın çalışmaları engellenmeye çalışıldı. Birçok basın emekçisi gözaltında kaybedildi, birçoğu cezaevlerine konuldu. Kürt toplumunun ve hakikatin sesi olmayı kendilerine şiar edinen basın emekçileri, baskı ve şiddet cenderesine rağmen, Mîqdat Mîdhed Bedirxanların, Musa Anterlerin yolundan ve yarattığı mücadele geleneğinden asla taviz vermediler” diye belirtildi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında AKP-MHP iktidarının birçok basın yayın kuruluşunu hedef aldığı ve kapattığı hatırlatılan açıklamada, “İktidarın himayesinde ve hizmetinde bir basın yaratılarak, gazetecilik yeni totaliter rejimin yalan imalathanesine dönüştürüldü. Birçok Kürt ve muhalif basın emekçisi, bugün de gazetecilik faaliyetlerinden dolayı büyük cezalarla sindirilmeye çalışılmaktadır” denildi.

Açıklamada, “122 yıldır devam eden Kürt basın geleneği, onurlu bir yolculuğun tarihidir. Bu onurlu yolculukta hakikatin izinden ısrarla yürümeye devam eden basın emekçilerini selamlıyor, bu uğurda hayatını kaybeden bütün basın şehitlerini rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz” mesajı verildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.