HDP’li Başaran, Batman’da HDP üyelerine kesilen 1 milyon TL’yi bulan para cezalarının amacı nedir?

HDP’li Başaran, Batman’da HDP üyelerine kesilen 1 milyon TL’yi bulan para cezalarının amacı nedir?
Yayınlama: 23.12.2020

HDP Kadın sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran Batman’da HDP üyelerine kesilen 1 milyon lira civarındaki para cezalarını Süleyman Soylu’ya sordu.

HDP Batman milletvekili Ayşe Acar Başaran, Batmanda HDP’li yönetici ve üyelerine yönelik kesilen para cezalarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi yöneltti. Başaran, ‘Türkiye’de son yıllarda eylem ve toplanma gibi demokratik haklar, gün geçtikçe yeni yaptırımlarla engellenmeye çalışılmaktadır. Özellikle korona virüs vakasının görüldüğü 11 Mart’tan sonra İçişleri Bakanlığı’nın önlem amacıyla yayınladığı “fiziki mesafe” ve “maske takma” genelgesi sonrasında kişilere kesilen para cezaları, demokratik haklar konusunda adeta caydırıcı bir yaptırım olarak kullanılmaktadır. Halkların Demokratik Partisi (HDP) üye ve yöneticilerinin yaptığı tüm eylem etkinliklerde, söz konusu genelgeye muhalefet gerekçesiyle para cezası kesilmektedir.’ dedi.

Başaran’ın soru önergesi şöyle:

HDP Batman İl Örgütü tarafından düzenlenen eylem ve etkinliklere katılanlara yönelik bugüne kadar bir milyon TL’ye yakın idari para cezası kesilmiştir. İl yöneticilerinin çoğunun en az 10 ceza makbuzu bulunurken, sadece HDP Merkez İlçe Eş başkanı Gurbet Doğan’a fiziki mesafe ve maske bahanesiyle 17 ayrı ceza kesilmiştir.

Uzman Çavuş Musa Orhan’ın Beşiri ilçesinde İpek Er’e tecavüz ederek intihara sürüklemesinin ardından Atatürk Parkı’nda yapılan açıklamaya katıldıkları gerekçesiyle 18 kişiye 900 TL’den toplam 16 bin 200 TL fiziki mesafe cezası kesilmiştir. Bunun yanı sıra kayyım protestoları, il binası önündeki basın açıklamaları, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yapılan etkinliklerde de para cezası kesilmiştir. Kesilen 3 bin 150 ve 900 TL arasında değişen cezaların tahsili için de baskı yapılmaktadır.

Söz konusu cezalar kesilirken sosyal medya fotoğrafları ve videoları delil sayılmakta, para cezası kesilenler bu cezadan ellerine gelen bildirim kağıtları ile haberdar olmaktadır. Öte yandan diğer partiler şehirde toplanma ve etkinliklerine devam etmekte, herhangi bir yaptırım ile karşılaşmamaktadır.

Bu bağlamda;

  • Özellikle Batman’da HDP üyelerine kesilen 1 milyona yakın para cezasının amacı nedir?
  • Sosyal medya görüntüleri mesafe açısından fikir verici ise basında bulunan AKP 7. Olağan İl Kongresi görüntülerinde bulunan kişilere de aynı şekilde para cezası kesilmiş midir?
  • Bütün partilerin sosyal mesafe ve maske genelgesine uyup uymadığı aynı hassasiyetle takip edilmekte midir?
  • Para cezalarının ödenmesi konusunda parti üyelerine yapılan baskı Türkiye genelinde para cezası alan herkese yapılmakta mıdır?
  • Bugüne kadar AKP, MHP ve diğer parti üyelerinin yaptığı toplantı ve etkinliklerde genelgeye uymadıkları gerekçesiyle toplamda ne kadar para cezası kesilmiştir?