HDP’li Coşkun’dan Hasta Tutuklulara ilişkin soru önergesi

HDP’li Coşkun’dan Hasta Tutuklulara ilişkin soru önergesi
Yayınlama: 15.12.2020

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş milletvekili Şevin Coşkun, Hasta tutukluların sağlık hakkına erişiminin engellemesi ile İlgili soru önergesi sundu.

HDP’li Milletvekili Şevin Coşkun, Cezaevlerin sağlık haklarına erişemeyen tutuklularla ilgili, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması üzerine soru önergesi yöneltti.

HDP’li Coşkun’un Soru önergesi şöyle:

Afyonkarahisar T Tipi Cezaevinde bulunan hasta tutuklu Memduh Kılıç’ın  sağlık durumunun gün geçtikçe ağırlaştığı tarafıma iletilmiştir. Kılıç’ın Tüberküloz hastası olduğu ve ayrıca Akciğerinin bir bölümünün daha önce geçirdiği bir operasyonlar alındığı bilinmektedir. Pandemi koşullarında nefes darlığı şikayeti artan Kılıç’ın sık sık revire götürülerek oksijen almakta olduğu ancak durumunun kritikleştiği ve tedavi olabileceği hastanelerin bulunduğu Ankara, İzmir veya İstanbul’a  nakil olması gerektiği belirtilmektedir.

Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan Neslihan Çetin isimli tutuklunun ise , Kasım ayında yaşadığı nefes darlığı ve kalp rahatsızlığından kaynaklı Erzurum Eğitim ve Araştırma hastanesine götürüldüğü, salgın koşulları göz önünde bulundurulmadan kadın bir subayla kelepçelendiği tarafıma iletilmiştir. Çetin’in kelepçeli olarak tomografiye sokulmak istendiği ancak kabul etmediği için  tomografinin çekilmediği ve sağlık hakkına erişiminin engellendiği, yine söz konusu tomografi için Neslihan Çetin isimli tutukludan ücret talep edildiği de iletilen bilgiler arasındadır.

Yine, Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Muş HDP Eski dönem İl Eşbaşkanlarından Muhlise Karagüzel’in sağlık durumunun her geçen gün kötüye gitmektedir. Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’ne sevk edilirken ağır hastalıkları ve ilerleyen yaşı dikkate alınmadan saatler süren yolculukta ring aracıyla nakli sağlanan Muhlise Karagüzel’in astımdan kaynaklı nefes darlığı sorunu yaşamakta ve bu durum boğulma riskini de taşımaktadır. Ailesi tarafından sağlık durumuna ilişkin iletilen son bilgi ise; astım, şeker, tansiyon, kolesterol gibi komalık düzeyde birçok kronik rahatsızlığa sahip olan tutuklunun hastalıklarına ilişkin devlet hastanesi raporu da kayıtlarda bulunmaktadır. Ayrıca burnunda ki et parçasının büyümesinden kaynaklı nefes almakta güçlük çekmekte ve en kısa zamanda ameliyat olması gerekmektedir.

Bu bağlamda;

  • Afyonkarahisar T Tipi Cezaevinde bulunan Memduh Kılıç isimli tutuklunun risk durumundan haberdar mısınız?
  • Memduh Kılıç’ın tedavi olabileceği illere yapmış olduğu sevk başvurusunun kabul edilmeme gerekçesi nedir?
  • Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan Neslihan Çetin’in durumundan haberdar mısınız?
  • Neslihan Çetin’in pandemi sürecinde hastaneye ilgili görevliyle kelepçelenerek götürüldüğü ve kelepçe ile  tomografiye sokulmak istendiği bilgileri doğru mudur ?
  • Neslihan Çetin isimli tutukludan söz konusu tomografi için ücret talep edildiği iddiaları doğru mudur?
  • Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan HDP Eski dönem Muş İl Eşbaşkanlarından Muhlise Karagüzel’in durumundan haberdar mısınız? Karagüzel’in sağlık durumu cezaevinde kalmaya elverişli değilken tahliye edilmemesinin gerekçesi nedir?
  • Muhlise Karagüzel’in ciddi nefes darlığı yaşadığı ve acilen burun ameliyatı olması gerekirken ameliyatının yapılmamasının gerekçesi nedir?
  • Cezaevlerinde yaşanan bu ve benzeri sağlık hakkı ihlallerine ilişkin Bakanlığınız yapmakta olduğu çalışmalar var mıdır? Bu çalışmalara ilişkin elinizde bulunan veriler nelerdir?