HDP’li Feleknas Uca: Batman’da aşılama hızı neden düşük?

HDP’li Feleknas Uca: Batman’da aşılama hızı neden düşük?
Yayınlama: 26.05.2021

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Batman’da aşılama hızının neden düşük olduğunu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

Batman’da aşı oranının düşük olmasını Meclis gündemine taşıyan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Batman’da aşı hızının Türkiye ortalamasına göre bu denli yavaş olmasının sebebi nedir?” diye sordu.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Batman’da aşı oranının az olmasını Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle Meclise soru önergesi verdi.  Kovid-19 vakalarındaki artış nedeniyle 30 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında sokağa çıkma kısıtlamaları uygulandığın hatırlatan Feleknas Uca şunları ifade etti: “Kısıtlama öncesinde 60 binin üzerine çıkan günlük vaka sayısının 10 binin altına düştüğü açıklansa da sağlık örgütlerine göre vaka sayısı açıklanandan yüksek. Mart itibarıyla kısıtlamaların büyük ölçüde kaldırılmasıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki kentlerde düşük seyreden vaka sayısı, Nisan ayının sonunda katlanarak artmıştır. Bölge kentlerindeki aşılama oranları ise Türkiye ortalamasının çok gerisinde kalmıştır. Vaka sayısının arttığı Batman’da da aşılamada da sorun yaşanmaktadır. Kentte aşılama oranını yüzde 8 ile Türkiye ortalamasının çok altında kalmaktadır. Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) tarafından 608 bin nüfusu olan Batman’da şu ana kadar sadece 70 bin kişinin aşı olduğu bilgisi paylaşılmıştır. Ayrıca, SES PCR testlerinde de düşüş olduğunu ve yapılan 200 testten 60’ının pozitif çıktığını belirtmiştir.”

Uca, Bakan Koca’ya şu soruları sordu:

1- Batman’da aşı hızının Türkiye ortalamasına göre bu denli yavaş olmasının sebebi nedir?
2- Kovid-19 vakalarının bu kadar yüksek olduğu Batman’da PCR testinin az yapılmasının sebebi nedir?
3- Batman’daki hastanelerin yatak ve yoğun bakım doluluk oranı ne aşamadadır?
4- 19 günlük kısıtlama süresince virüs hangi yöntemlerle kontrol altına alınmaya çalışılmıştır?
5- Toplumsal bağışıklığı sağlayacak aşılama oranlarına en kısa zamanda ulaşabilmek için aşılama oranını artırmaya yönelik etkili bir çalışma planlanmakta mıdır?
6- Alınan kararlar ve kısıtlamalar ile ilgili bilim kurulunun görüşü ve onayı alınmakta mıdır? Alınıyor ise kısıtlama döneminde izin verilen futbol maçı eğlencesi, gösteri gibi binlerce kişinin sağlığını tehlikeye atan kalabalık grupların katıldığı eylemlerde bilim kurulunun onayı var mıdır? 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.