HDP’li Feleknas Uca: Cezaevleri mezar olmamalı

HDP’li Feleknas Uca: Cezaevleri mezar olmamalı
Yayınlama: 12.04.2020

Halkların Demokratik Partisi Batman Milletvekili Feleknas Uca, cezaevlerinin toplu mezarlara çevrilmek istendiğini dile getirerek, başta PKK Lideri Abdullah Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

AKP ve MHP tarafından hazırlanıp, Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden 70 maddelik infaz düzenlemesine muhalefetin tepkileri sürüyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler, Af Örgütü, İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi birçok kurum ve kuruluşun Türkiye’deki siyasi tutukluların serbest bırakılması için haykırdığını, ancak Türkiye’nin hala tutuklama ile meşgul olduğunu söyledi. Uca, cezaevlerinin toplu mezarlara çevrilmek istendiğini ifade ederek, başta PKK Lideri Abdullah Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

‘İKTİDARIN AYRIŞTIRMA SİYASETİ’

Dünyanın birçok yerinden “cezaevlerini boşaltın” çağrılarının yapıldığını, ancak AKP-MHP hükümetinin siyasi tutukluları içeride tutmak için büyük bir çaba içerisinde olduğunu ifade eden Uca, “Bu düzenleme kadına şiddet uygulamış kişiler ve çocuk istismarcılarının tecavüzcülerin faydalanacağı bir düzenlemedir. İnsan hakları savunucuları, siyasetçiler, avukatlar, gazeteciler düşüncelerinden dolayı cezaevindeler. Oysa Anayasa’nın 10’uncu Maddesi’nin birinci fıkrasında, ‘Herkes dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir’ diyor. Ancak Meclis’te görüşülen 70 maddelik infaz düzenlemesine baktığımızda Anayasa’nın eşitlik ilkesine bir aykırılık söz konusu. İktidarın yıllardır yürüttüğü ayrıştırma siyaseti, bugün bu düzenlemeyle bir kez daha kendisini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

‘ÇAĞRILARA ŞİDDETLE KARŞILIK’

İnsanlığın koronavirüs salgını ile savaştığı bu günlerde, Türkiye’nin hala cezaevindeki tutukluların karşı karşıya olduğu salgını ciddiye almadığını ifade eden Uca, “Tüm dünya çağrı yapıyor, ancak Türkiye kayyımlarla, yeni tutuklamalarla meşgul. Dünya kamuoyu cezaevlerinin boşaltılması çağrısında bulunurken, Batman Cezaevi’nde yaşanan isyan sonrası Diyarbakır’a sevk edilen tutsaklar, şiddete maruz kaldı. Cezaevlerinin kapılarının açılması gerekirken, Türkiye cezaevlerinde şiddet artarak devam ediyor. Türkiye, Avrupa Konseyi’nin çağrılarına şiddet ve baskıyla karşılık veriliyor” dedi.

‘CEZAEVLERİ MEZAR OLMAMALI’

Uca, günlerdir Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen infaz düzenlemesinin adil ve eşitlikçi olması gerektiğini vurgulayarak “Cezaevleri mezar olmamalı” dedi. AKP’nin ayrımcı yasalarının cezaevlerinde toplu katliamlara neden olacağına dikkat çeken Uca, “İnsanların yaşam hakkı kutsaldır. Devlet yaşam hakkını korumak zorunda. Bu yaklaşım cezaevlerinde toplu katliamlara neden olacaktır. O nedenle mutlak suretle adil ve eşitlikçi bir düzenleme yapılmalı. Yasanın genişletilmesi gerekiyor. Bu yasa Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından önemli bir yasa. Türkiye’de barış ortamının sağlanmasında da çok önemli bir adım olacaktır” diye belirtti.

‘ÖCALAN VE TÜM SİYASİ TUTUKLULAR SERBEST KALMALI’

Başta PKK Lideri Abdullah Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutukluların bir an önce serbest kalması gerektiğini dile getiren Uca, “Siyasi tutsakların kapsam dışı bırakılmasının temel amacı, bu topraklarda, bu ülkede demokratik bir değişime karşı olmalarından kaynaklanıyor. Bu coğrafyaya barışın gelmesini engellemek, Kürt sorununun çözümsüzlüğünü derinleştirmek, düşünce ve ifade özgürlüğünün önüne geçmek için siyasi tutsaklar düzenlemede kapsam dışı bırakılmak isteniyor. İngiltere, Filistin ve Afganistan gibi birçok ülkede, hatta idamların yaşandığı İran gibi bir ülke bile binlerce tutsağı serbest bıraktı. Koronavirüs nedeniyle Latin Amerika’da, cezaevlerinde isyanlar yaşanıyor. Türkiye böylesi bir süreçte isyanlarla gündeme gelmemesi için cezaevi kapılarını açmalı. İktidar, cezaevlerinde isyan ve katliam değil, kalıcı bir barış için çaba sarf etmeli” ifadesinde bulundu.

Uca, son olarak cezaevlerinin toplu mezarlara dönüştürülmek istendiğini, bir an önce gerekli önlemlerin alınıp tutukluların serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.