HDP’li Remziye Tosun: Jiyan ismi neden yasaklı

HDP’li Remziye Tosun: Jiyan ismi neden yasaklı
Yayınlama: 28.04.2020

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, EBA’nın “Jiyan” isminin “uygunsuz ve yasaklı” kelime olarak kabul edilmesini Meclis gündemine taşıdı.

HDP Milletvekili Remziye Tosun, Van’da bir öğretmenin EBA üzerinden öğrencisine ders ve etkinlik programı gönderdiği sırada “Jiyan” isminin “uygunsuz ve yasaklı” kelime olarak kabul edilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Van’da bir öğretmenin Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden öğrencisine ders ve etkinlik metni gönderdiği sırada “Jiyan” isminin “uygunsuz ve yasaklı” kelime olarak kabul edilmesini verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 11 Mart’tan bu yana Türkiye’de de etkisini gösteren salgınla beraber öğrencilerin EBA üzerinden eğitimlerini devam ettirmeye çalıştığına dikkat çeken Tosun, “Van’da Söz konusu ağ üzerinden bir öğrencisinin adı Jiyan olan öğretmen öğrencisine ders ve etkinlik metni göndereceği sırada ‘uygunsuz veya yasaklı olan kelime’ içerdiği için iletinizi gönderemiyoruz uyarısıyla karşılaşmıştır. Birkaç denemeden sonra Türkçe anlamı hayat olan Jiyan sözcüğünü j…yan olarak değiştiren öğretmen metnin öğrencisine gönderildiğini ve EBA tarafından uygunsuz ve yasaklı olan sözcüğün Jiyan sözcüğü olduğunu fark etmiştir” dedi.

YASAĞA DAİR BİR GENELGE VAR MI?

Tosun, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“* Türkiye’de Kürtçe dilinin yasak olduğunu belirten herhangi bir yasa ya da genelge var mıdır? Varsa bu yasa hangi evrensel hukuk ve insan hakları ilkesine dayanmaktadır?

  • Anadilini konuşmasından dolayı uğradığı çirkin muamelelerin, insanlar üzerinde yarattığı duygusal kırılmamın ve ayrışmanın önüne nasıl geçmeyi düşünüyorsunuz?
  • Kürtçenin konuşulması ve Kürtçe hizmet verilmesi Bakanlığınızca sakıncalı olarak mı görülmektedir?
  • Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden Jiyan isimli bir öğrencisine ders çalışma ve etkinlikler göndermek isteyince, “Göndermek istediğiniz metinde uygunsuz veya yasaklı kelimeler olduğu için gönderim yapamazsınız” denildiğinden haberdar mısınız?
  • Eğitim Bilişim Ağı (EBA) verilen eğitimlerde uygun olmayan ve yasaklı bulunan başka sözcükler var mıdır? Varsa hangileridir?”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.