HDP’li Şevin Coşkun gazetecilere dönük saldırıları meclis gündemine taşıdı

HDP’li Şevin Coşkun gazetecilere dönük saldırıları meclis gündemine taşıdı
Yayınlama: 06.09.2022

MUŞ – HDP Milletvekili Şevin Çoşkun, gazetecilere dönük artan şiddet, engellenme, gözaltı ve tutuklanmaları Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Çoşkun, gazetecilere yönelik artan saldırı, taciz, tehdit, engellenme, gözaltı ve tutuklamaları Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verilen önergede, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) verilerine göre 79 gazetecinin tutuklu bulunduğu hatırlatıldı. 

Bozdağ’a yöneltilen sorular şöyle: 

“* Habercilik faaliyetleri nedeniyle gazetecilere yönelik artarak devam eden baskı, saldırı, şiddet, engellenme, gözaltı, yargılanma ve tutuklanmaların gerekçesi nedir?

* DFG‘nin raporunda yer alan gazetecilere yönelik saldırı, hak ihlalleri ve diğer hukuksuzluklara dair soruşturma başlatıldı mı? Başlatıldıysa hangi aşamadadır?

* 79 gazeteci, hangi gerekçelerle cezaevinde tutulmaktadır? Bakanlığınız, tahliyeleri için bir çalışma yürütmekte midir?

* Bakanlığınızın, cezaevindeki gazetecilerin maruz kaldığı hak ihlallerine dair bilgisi var mıdır? Var ise sorumlular hakkında herhangi bir soruşturma başlatılacak mıdır?

* 1 Eylül’de Van’da gazeteci Mesut Bağcı, Zelal Tunç, Berivan Kutlu ve Elfazi Toral’a işkence ve kötü muamele uygulayan polisler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?

* Gazeteci Zelal Tunç ve Berivan Kutlu’ya ‘Seni vururum, kimse seni bulamaz’ diyen polis kimdir? Bu kişi hakkında faili meçhul cinayetler ve kayıplar kapsamında gerekli soruşturmalar başlatılacak mıdır?

* Gazeteci Tuğçe Yılmaz’ın maruz kaldığı saldır ve taciz olayına ilişkin bir çalışmanız var mıdır? Var ise ne aşamadadır?

* Gazeteci Elif Bayburt’a yönelik saldırının ve hukuksuzca gözaltının gerekçesi nedir? Mesleğini icra ederken engellenen Bayburt’un maruz kaldığı hak ihlallerine dair soruşturma başlatıldı mı?

* Yaşanan hak ihlalleri ve kolluk müdahalesi sonucunda; habercilik faaliyetlerinde kullanılan fotoğraf makinesi, kamera, bilgisayar, cep telefonu gibi materyalleri zarar gören ve zararı giderilmeyen basın emekçisi sayısı kaçtır?

* 2015 yılından bu yana gazetecilere yönelik uygulanan hukuksuzluklar nedeniyle hakkında soruşturma başlatılmış, yaptırım uygulanmış polis, savcı ve diğer kamu görevlisi sayısı kaçtır?

* Gazeteci ve basın emekçilerinin maruz kaldıkları hak ihlallerine dönük bir raporlama çalışmanız var mıdır? Var ise kamuoyu ile ne zaman paylaşılacaktır?

* Hukuksuz gözaltı, tutuklanma, yargılanma ve diğer hak ihlalleri nedeniyle mağdur duruma düşen gazetecilerin zararlarının tazmin edilmesine yönelik bir çalışmanız ne zaman olacaktır?”