HDP’li Uca: Sanatçın şarkısında “Kürdistan” kelimesi geçiyor diye ceza alması ifade özgürlüğü ihlali değil midir?

HDP’li Uca: Sanatçın şarkısında “Kürdistan” kelimesi geçiyor diye ceza alması ifade özgürlüğü ihlali değil midir?
Yayınlama: 12.11.2021

Kürt dili ve kültürü üzerindeki artan baskıları ve eserlerinde Kürdistan dedikleri için yargılanan sanatçıları Meclis’e taşıyan HDP’li Feleknas Uca, bunların ifada özgürlüğünü ihlal edip etmediğini sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, son zamanlarda “Kürdistan” kelimesinin tartışmalara konu olması ve bu kelimeyi kullananların gözaltına alınmasını Meclis gündemine taşıdı. Uca, konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru önergesi sundu.

KÜRT DİLİ ÜZERİNDEKİ BASKILAR ARTTI

Uca, önergesinde şunlara değindi: “Her fırsatta, ‘Kürtçe TV kanalı’, ‘Kürtçenin okullarda seçmeli ders olması’, Kürtçenin kamusal alanlarda ‘serbestçe’ konuşulmasının kendi iktidarları sayesinde olduğuyla övünen hükümet, Kürt dili, kültürü, sanatı üzerindeki baskısını gittikçe artırmaktadır. Kürtlerin binlerce yıldır yaşadığı coğrafyanın ismi, devlet yöneticilerinin sıklıkla kullandığı ‘Kürdistan’ kelimesi Kürtler, muhalifler tarafından kullanılınca ceza alma sebebi olmaktadır.”

KÜRT KELİMESİ TAHRİF EDİLİYOR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Batman’a yapmış olduğu ziyareti hatırlatan Uca, “Kürt kentinde, okunan Kürtçe parçada ‘Kürt’ kelimesi geçiyor diye tahrif edilerek okunmuştur. Kürtçe eğitim verilen kurumlar kalıcı olarak kapatılmakta Kürt dili ve Kültürü dersi veren öğretmenlere soruşturma açılmakta, akademisyenler tutuklanmaktadır. Kürtçe tiyatrolara baskın yapılmakta, tiyatro oyunlarının sahnelenmesi engellenmektedir. Kürt sanatçıların çoğu, icra ettikleri eserler nedeniyle ya tutuklanmış ya da haklarında soruşturma açılmıştır. Son olarak; şarkısında ‘Kürdistan’ kelimesi geçiyor diye sanatçı Veysi Ermiş ceza almıştır” diye belirtti.

Uca, Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“*Kürtlerin kendi dillerini hükümetten bağımsız bir şekilde, tiyatro, edebiyat, müzik, sinema gibi kültür sanat alanında kullanmasının engellenmesinin herhangi hukuki bir dayanağı bulunmakta mıdır?

*Sanatçı Veysi Ermiş’in şarkısında “Kürdistan” kelimesi geçiyor diye ceza alması ifade özgürlüğü ihlali değil midir? Kürdistan kelimesinin suç unsuru sayılıp sayılmaması, bu kelimeyi kullanan kişi veya kişilere bağlı olarak değişmekte midir?

*Son 10 yılda kaç Kürtçe kurs, tiyatro kapatılmıştır? Kürdistan ifadesi kullandığı için kaç sanatçı, edebiyatçı, gazeteci ve akademisyen hakkında soruşturma açılmıştır?

*İfade özgürlüğü ihlali nedeniyle Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’de kaç kez mahkûm edilmiştir?

*Şu ana kadar kaç sanatçı Kürtçe şarkı söylediği için gözaltına alınmış? Bunlardan kaçı tutuklanmıştır?”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.