HDP’ye ırkçı saldırıda bulunan saldırgan serbest

HDP’ye ırkçı saldırıda bulunan saldırgan serbest
Yayınlama: 22.02.2023

İSTANBUL- HDP İl Örgütü’ne saldıran Mehmet Beyazıt, çıkarıldığı adliyede hakimlik tarafından serbest bırakıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü’ne dün ırkçı saldırı düzenleyen Mehmet Beyazıt, sevk edildiği adliyede serbest bırakıldı. Dün İl Örgütü’ne giden saldırgan, partililere, “Siz teröristsiniz” diyerek, saldırdı. Partililer ise saldırganı etkisiz hale getirdi. Saldırgan partililere, Mehmet ile Ferhat adında 2 kişinin kendisini Harmantepe Camisi’nden HDP’ye saldırmak üzere gönderdiği bilgisini paylaştı.

Kasımpaşa Polis Merkezi’ne götürülen saldırgan, burada beyan vermedi. “Hakaret”, “Tehdit” ve “Mala zarar vermek” iddialarıyla savcılıkta ifadesi alınmak üzere Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen Beyazıt, İstanbul Bakırköy Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi’nde iki kere yattığını söyledi. Beyazıt, adli kontrol uygulaması ile serbest bırakılmak üzere 7’nci Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Hakimlik, talebi “ölçüsüz” bularak, Beyazıt’ı serbest bıraktı.

CEZASIZLIK POLİTİKASI

Şikayetçi olan HDP ve partililerin avukatı ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Ferdi Yamar, saldırganın serbest bırakılmasına tepki gösterdi. HDP’nin sistematik bir şekilde bu ve benzer saldırılara uğradığını ve yargının da bu durumun üstünü “cezasızlık” politikası ile örttüğünü söyleyerek, saldırıların önünün açıldığını ifade etti. Yamar, “Bu durum, saldırıların her geçen gün artırmasına neden oluyor. Yeni saldırılara da adeta davetiye çıkarıyor” diye konuştu.

‘SORUŞTURMA KAPSAMLI YAPILMALI’

Yargı mercilerinin bu saldırıları daha titiz bir şekilde incelemesi gerektiğini belirten Yamar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece fiziki fiili gerçekleştirenleri değil bu durumu hazırlayanların yargı önüne çıkarılması için çaba sarf etmesi gerektiği kanaatindeyiz. Yaşanan somut olayda savcılığın şüphelinin ifadesini ayrıntılı almadığı kanaatindeyiz. Saldırganın il binasına geliş aşamasını gösterir kayıtların toplanması ifadesinde geçen camiye ait kamera kayıtlarının toplanmasını ifadesinde belirtilen kişileri dosyaya dahil ederek daha kapsamlı bir soruşturma yürütmesi gerekmektedir. Yargı saldırganların adeta sırtını sıvazlayan kararlar değil daha caydırıcı kararlar vermesi gerekmektedir. HDP’ye yapılan saldırılara münferit olay olarak değil ırkçı faşist saldırılar olarak bakıyoruz ve bu minvalde olaylara yaklaşıyoruz. Hukuki sürecin takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna bildiririz.”