İHD Batman: İnsan haklarına kelepçe vurulamaz

İHD Batman: İnsan haklarına kelepçe vurulamaz
Yayınlama: 25.06.2022

Cumartesi Annelerinin eylemine yönelik polis müdahalesi ve gözaltılara tepki gösteren İHD Batman şubesi, “İnsan haklarına kelepçe vurulamaz” diyerek, derhal serbest bırakılmalarını istedi. 

Cumartesi Annelerinin Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği eyleme polis müdahalesi ardından aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan’ın da olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınması Batman’da protesto edildi. 

İHD Batman şubesi binasında yapılan basın açıklamasına Batman barosu Başkanı Erkan Şenses, Eğitim-Sen Batman şubesi başkanı Nureddin Şimşek katıldı.

Açıklama metnini İHD Batman şube Eş Başkanı Av. Rumeysa Deniz Kaya okudu. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Cumartesi Annelerinin, Galatasaray Meydanında 27 yıl boyunca sürdürdüğü adalet mücadelesi bu hafta itibari ile 900. Haftasına girmiş bulunmaktadır. Pandemi tedbirleri ve hukuksuz yasaklama kararları sebebi ile 200 haftadır yasaklı bir şekilde eylem sürdürülmüştür. 25.06.2022 tarihinde, 27 yıldır sürdürülen mücadelenin mekânı olan Galatasaray Meydanı’na 900’üncü haftada tekrar çıkmak isteyen Cumartesi Anneleri ve hak savunucuları kolluk görevlilerinin engeli ve saldırısı ile karşılaşmıştır.

İHD Eş Genel Başkanlarımız Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan ile cumartesi insanları Maside Ocak, Jiyan Tosun, Besna Tosun, Hasan Karakoç, İkbal Eren, Mikail Kırbayır, Ali Ocak, Hanife Yıldız ve Arat Dink gözaltına alınmıştır.


Cumartesi anneleri ve hak savunucuları kesintisiz bir şekilde sürdükleri bu uzun mücadele sürecinde defalarca devlet şiddetine ve baskısına uğramışlardır. Ancak her defasında da, devletin zorla kaybettirme uygulamalarını ve hakikatini görünür kılmaya devam etmişler, adaletin sağlanması mücadelelerinden vazgeçmemişlerdir. Her ne kadar anayasal güvence altında olan barışçıl ve demokratik gösteri yürüyüş düzenleme hakları engellenmeye çalışılsa da bunda ısrar etmişlerdir.


Kamuoyuna yansıdığı üzere barışçıl şekilde başlayan etkinlik, kolluk görevlilerinin şiddeti ile müdahale edilmiştir. Belirtmek isteriz ki yurttaşların ağır insan hakları ihlallerine ve devlet politikalarını ağır bir şekilde eleştirme hakları vardır ve bu hak hiç bir keyfi uygulama ve karar ile engellenemez. Hakların ve özgürlüklerin yasaların cevaz vermediği şekilde engellenmesi suçtur. Ve bu işlemleri gerçekleştiren kolluk personeli ve idari makamlar da kanuna aykırı hareket etmişlerdir.


İnsan hakları savunucuları olarak; yetkilileri ve kolluk görevlilerini yasal çerçevede hareket etmeye, yurttaşların düşünce ve ifadelerini şiddetsiz bir biçimde savundukları gösteri ve yürüyüş düzenleme hakkına ve demokrasinin ilkelerine uymaya çağırıyoruz.


Anayasal bir hakkın kullanımına ilişkin yapılan müdahaleyi kınıyoruz. İnsan Hakkı Savunucularının ters kelepçe takılarak gözaltına alınmasında sorumluluğu bulunanlar hakkında derhal yasal işlem başlatılmasını talep ediyoruz. Gözaltına alınan tüm insan hakkı savunucusu ve Kayıp Yakınlarının ivedikle serbest bırakılmasını istiyoruz.
‘’İNSAN HAKLARINA KELEPÇE VURULAMAZ.’’

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.