İpekyüz: Bursa’daki kazanım özgürlüğün kapısını açacak

İpekyüz: Bursa’daki kazanım özgürlüğün kapısını açacak
Yayınlama: 10.05.2023

Bursa halkının ekonomi, ayrımcılık ve çevre kirliliği başta olmak üzere birçok sorunla boğuştuğunu belirten Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Necdet İpekyüz, “Bursa’da kazanım, Türkiye’ye özgürlük kapısı açılmış olacak” dedi.

Türkiye’nin en kalabalık dördüncü kenti olan Bursa, sanayi kenti olmasının yanı sıra önemli tarım kentlerinden de biri. Tarihi ve doğal zenginlikleriyle bilinen kent, son açıklanan verilere göre 3 milyon 194 bin 720 nüfusa sahip. Yoğun göç alan ve Kürtlere yönelik ırkçı saldırılarla da gündeme gelen kent, 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde 104 bin 711 oyla Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) bir milletvekillini Meclis’e gönderildi. Ancak AKP’nin tek başına iktidar olma vasfını yitirmesiyle savaş ortamında 1 Kasım’da tekrarlanan seçimlerde, kent iki bölgeye ayrıldı ve böylece HDP’nin Meclis’e vekil göndermesinin önü alındı. HDP’nin listesinden 14 Mayıs seçimlerine girdiği Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), kentte gasp edilen iradeyi Meclis’e taşımakta kararlı. 

Bursa 2’nci Bölge milletvekili adayı Necdet İpekyüz, iktidarın tüm baskı politikalarına rağmen bu seçimleri kesinlikle kazanacaklarını belirtti. 

KÜRTLERİN YOĞUN GÖÇ ETTİĞİ KENT 

Bursa’nın Kurdistan’ın kentlerinden yoğun göç alan bir kent olduğunu vurgulayan İpekyüz, Yenişehir ilçesine Mêrdîn’den gelenlerin tarım işçiliğiyle geçindiklerini, Karacabey ilçesine ise Riha’dan gelen mevsimlik işçilerin olduğunu söyledi. İpekyüz, “Ayrımcılık, kutuplaştırma ve korku imparatorluğunu nasıl yayıyorlarsa, burayı menfaat ve çıkar ilişkisine dönüştürmüşler. Din üzerinde çok durmuşlar. İnsanlar başka bir kente yerleştiğinde özgürlük alanı bulamayınca, sığınabileceği bir alan bulmak istemekte. Kürtlerin çoğu da din konusunda hassas oldukları için inanç konusu burada oldukça suiistimal edilmiş durumda” diye belirtti.

Seçim çalışmaları kapsamında birçok Kürt yurttaşla bir araya geldiklerinin altını çizen İpekyüz, Bursa’da ki Kürtlerin bu seçime “varlık ve yok” seçimi olarak baktıklarını söyledi. Birçok yerde din istismarının etkileriyle karşılaştıklarını ifade eden İpekyüz, bunun olumsuz etkilerinin olduğunu belirtti. İpekyüz, “İktidar, ‘Bunlar dini tanımıyor, bunlar dine hürmet etmiyor’ diyor. Tam tersine hürmet etmeyen, dini siyasete alet eden iktidarın kendisidir. Ancak seçmenlerin bunun farkına vardıklarını da gördük” dedi. 

‘AKP’NİN HİKAYESİ BİTTİ’

Kentteki Kürtlere yönelik ayrımcılık, kışkırtma, kin ve nefrete rağmen insanların yan yana olmayı önemsediğini söyleyen İpekyüz, Kürt nüfusu yoğunlukta olmasına rağmen ikinci sınıf yurttaş olarak görüldüklerini dile getirdi. Kürtlere “Oy versin ama seçilmesin” gözüyle bakıldığını söyleyen İpekyüz, şöyle konuştu: “‘Biz sizin büyüğünüzüz’ diyorlar. Bunu da seçmenler fark etmiş Bursalılar da bizi tercih ediyor. Bu metropol şehirde Kürt nüfusu da fazla, diğer yerlerden gelenler de çok fazla. Bu insanlar aynı yerden alışveriş yapıyor, açlıkta, hastane kuyruklarında aynı şartları yaşıyorlar. İşte bu göç eden kesime üstten bakan bir anlayış var. O nedenle Yeşil Sol Parti’yi kendi partileri olarak görüyorlar ve ‘kendimize oy veriyoruz’ diyorlar.”

YEŞİL SOL PARTİ İDDİALI 

Bursa’da iddialı olduklarının altını çizen İpekyüz, AKP’nin iktidarını devam ettirmek için her türlü “oyuna kalkıştığını” ifade etti. İktidarın 7 Haziran seçimlerinden sonra Bursa’yı iki seçim bölgesine ayırdığına dikkat çeken İpekyüz, 1’inci bölgede 6 ilçe bulunurken, 2’nci bölgede 11 ilçeni olduğunu aktardı. “Özellikle Alevilerin Kürtlerle buluşmaması için bir ortam yaratmışlar” diyen İpekyüz, bu yöntemle vekil sayısını arttırmayı planladıklarını belirtti. İpekyüz, “Ama iktidarın hikayesi bitti. Gerek ekonomiyle gerekse de bize yaklaşımlarıyla ilgili hikayesi bitti. Sağlık ve eğitim alanında da söyleyecekleri bitti. Artık bu bölgede yaşayan bir Muşlu, iktidarın Kürtçeye bakışını çok iyi biliyor. Bu bölgede yaşayan bir Amedli, iktidarın nasıl kayyım atadığını biliyor. Bu bölgede yaşayan bir Mardinli, iktidarın nasıl kayyım atayıp, hırsızlık yaptığını biliyor. Bir Dersimli, iktidarın ayrıştırdığını biliyor” ifadelerini kullandı.

YEŞİLDEN GRİYE DÖNEN BİR KENT 

Özellikle sporla amaçlanan provokasyonlardan sonra yurttaşların amaçlarını iyi anladığını belirten İpekyüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yurttaşlar şunu anladılar; gün dayanışma günü, gün bir arada olma günü. O nedenle bugün insanlar el ele tutuşmuşlar. Gerek birinci bölgede, gerek ikinci bölgede bu birliği sağlarsak, adaylar olarak buna sözcü olursak, ki Yeşil Sol Parti ilkeleriyle, ideolojisiyle buna çok açık, bütün renklere, kimliklere, inançlara açık, Bursa Yeşil Sol ile yeşillenecektir. Bursa’ya baktığımızda, yeşil yok olmuş. İnşaat alanına dönüştürülmüş ve sanayisi de şehri kirletiyor. Az bir kesim zenginleşiyor, büyük bir çoğunluk ise yoksullaşıyor. İşsizlik hat safhada, gençler Bursa’yı terk etmeye çalışıyor. Türkiye’nin 4’üncü büyük kentinde ulaşım, yaşam, sağlık, eğitim problemleri var. Neye el atsanız sorun. Yeşil Sol Parti burada sözcü olmak istiyor. Bursa’yı yeşile dönüştürmek istiyor.” 

NEDEN YEŞİL SOL PARTİ?

AKP’nin kentt oy kaybı yaşadığını belirten İpekyüz, “Eğer Selahattin Demirtaş, Adnan Selçuk Mızraklı, Gültan Kışanak, Ayla Akat, Sabahat Tuncel gibi arkadaşlarımızın içeride kalmasına, parti kapatmalarına, kayyım atanmasına, özgürlüklerin kısıtlanmasına, Emine Şenyaşar’ın yaşadığı adaletsizliği yaşamasına, eğitimde, sağlıkta ve ekonomideki kötü duruma razıysak, bu iktidar devam edebilir. Eğer istemiyorlarsa, oylarını Yeşil Sol Parti’ye vermeleri gerekiyor. Bugün Van, Amed, Batman ve Mardin’de kazanıyoruz. Önemli olan Bursa’da da kazanmaktır. Nasıl ki o gece Van’da, Muş’ta halaylar çekilecekse, Bursa’da da kazanıldığı an hepimiz daha büyük bir keyfe erişmiş olacağız, daha büyük bir mutluluğa erişmiş olacağız. Bursa’da açılan kapı Türkiye’nin birçok yönüne özgürlük kapısını açmış olacak” diye belirtti. 

BURTSA’DA HEDEF 3 VEKİL 

Yeşil Sol Parti olarak Bursa’dan 3 vekili Meclis’e göndermeyi hedeflediklerini belirten İpekyüz, seçimlerden 10 ay sonra da yerel seçimler olacağını hatırlatarak, şunları söyledi: “Yerel seçim öncesi güçlenerek, daha gür bir sesle kentin yönetimine ortak olmayı düşünüyoruz. Kentin yönetiminde hep beraber Bursa’nın yeşilini daha yeşile dönüştürmeyi ve Türkiye’yi barışa eriştirmeyi düşünüyoruz. Herkesi Türkiye’de şiddetsiz bir ortamı yaratmak için, kadın cinayetlerinin son bulması için, gençlerin adına değil, gençlerin karar verdiği bir süreç için, Bursa’yı kirletenlere cevap vermek için, Bursa’da sanayiyi sadece zehirleyen değil, üreten, yeşili koruyan bir sektöre dönüştürmek için, Uludağ’ı koruyan ve giderek yeşil Bursa’yı yok edenlere karşı Yeşil Sol Parti’ye oy vermeye davet ediyoruz.”