Irkçı Paludan Kuran yakmak için para almış

Irkçı Paludan Kuran yakmak için para almış
Yayınlama: 28.01.2023

Aşırı sağcı provokatör Rasmus Paludan’ın Stockholm’deki Türkiye büyükelçiliği önünde kuran yaktığı eylemi Kremlin destekli Russia Today’in eski çalışanının fonladığı ortaya çıktı. Aşırı sağcı gazeteci Chang Frick ödemeyi yaptığını kabul etti.

İsveç ve Danimarka başkentlerinde son bir haftada Türk büyükelçilikleri, bir cami ve Rusya Büyükelçiliği önünde Kuran yakan aşırı sağcı, İslam karşıtı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Stockholm’deki eylemi için gereken iznin ücretini Kremlin destekli Russia Today için eskiden çalışan aşırı sağcı bir gazetecinin ödediği ortaya çıktı.

Danimarka-İsveç çifte vatandaşı ve Danimarka’daki ırkçı “Sıkı Yön” (Stram Kurs) partisinin lideri olan Paludan geçen hafta cumartesi günü İsveç’in başkenti Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakmıştı. İsveç medyası Paludan’ın eylemi için ödemeyi Kremlin destekli Russia Today (RT) için çalışan Chang Frick adlı gazetecinin yaptığını duyurdu. Frick şu anda aşırı sağcı İsveç Demokratları adlı partinin düzenli olarak medya işlerini yapıyor.

The Insider adlı internet sitesine röportaj veren Frick ise eylem izni için gereken ödeme yaptığını kabul etti ancak “Kuran yakılması fikrinin kendisine ait olmadığını” ileri sürdü. Frick röportajında 2014’ten beri RT için çalışmadığını ve 2014’te Rusya’nın Kırım’ı ilhakından sonra Rusya’yı desteklemediğini iddia etti. Paludan daha önce İsveç medyasına yaptığı açıklamada eylemi “Bazı İsveçliler Türk büyükelçiliği önünde Kuran yakmamı istiyor” diyerek haklı çıkarmaya çalışmıştı.

Eski bir İsveç Demokrat yetkilisi olan Frick, İsveç’teki göçe odaklanan aşırı sağcı bir internet sitesinin kurucusu. 2019’da New York Times’a konuşurken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olan bağları hakkında şaka yapmış, Rusya’ya yaptığı bir gezinin ardınan cebinden bir tomar ruble çıkarırken NYT muhabirine “İşte benim gerçek patronum! Putin” demişti. NYT ilgili haberinde Rusya’nın İsveç’te aşırı sağcı İsveç Demokratları’na yardım yaptığını yazmıştı.

Paludan’ın eyleminin ardından ise İsveç-Türkiye-Finlandiya arasında bu iki ülkenin NATO’ya katılım talebi için yapılan üçlü görüşmeler Türkiye tarafından askıya alınmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan İsveç’in artık NATO üyeliği için Türkiye’den destek beklememesi gerektiğini söylemişti.