İstiklal saldırısı zanlılarının WhatsApp yazışmaları

İstiklal saldırısı zanlılarının WhatsApp yazışmaları
Yayınlama: 20.11.2022

İstiklal Caddesi’ndeki saldırıyla ilgili tutuklananlar arasındaki bazı WhatsApp yazışmaları servis edildi. Ammar Jarkas’ın saldırının ardından kız kardeşine, “Gadir kız eski elbiselerini, geldiği elbiselerini çıkarsın atsın” dediği belirtildi.

Taksim İstiklal Caddesi’nde altı kişinin öldüğü bombalı saldırı sonrası, bombalı paketi bıraktığı açıklanan Ahlam Albashir ve 16 kişi tutuklandı.

İstanbul Emniyeti’nin saldırı öncesi ve sonrasında, zanlıların yaptıkları WhatsApp yazışmalarını tespit ettiği belirtildi. Buna göre, Albashir’in kaçmasına yardımcı olduğu öne sürülen Ammar Jarkas’ın saldırının ardından kız kardeşine, “Gadir kız eski elbiselerini, geldiği elbiselerini çıkarsın atsın. Atmamız için bir poşete koy” dediği ve böylelikle patlamadan önceden haberi olup kamuflaj için talimat verdiği tespit edildi.

HALİL MENCİ İLE YAZIŞMALAR

Sabah’tan Atakan Irmak’ın ve Emir Somer’in haberine göre, Ammar Jarkas’ın telefonunda ayrıca Halil M. adlı bir kişiyle yazışma da yer aldı. Jarkas’ın, Albashir’in kaçarken çekilen fotoğrafını daire içine alarak ‘Bu o’ dediği, Halil M.’nin ise; “Allah için beni bilgilendir kardeşim, kardeşim vallahi aklım sizinle meşgul, vallahi öleceğim, benim ve ailen için bilgi ver” yazdığı görüldü.

Albashir’i taşıyan Ahmet Jarkas’ın ifadesinde, “Kamışlı’dan Halil Menci onu taşımamı istedi” dediği ortaya çıkmıştı.

‘MERHABA ABLACAĞIM BANA BİLGİ VER’

Albashir’ın gözaltına alınmadan kısa süre önce kendisini Esenler’den Küçükçekmece’ye götüren korsan taksici Ahmet C.’ye “Merhaba” yazdığı, Ahmet C.’nin ise, “Merhaba ablacığım bana durumun hakkında bilgi ver” şeklinde yanıt verdiği görüldü.

BİLAL HASSAN’IN KAÇIŞI

Albashir’le evli görüntüsü veren ve saldırının kilit ismi sayılan Bilal Hassan’ın kaçışına dair de bilgiler servis edildi. Bulgaristan’a kaçtığı değerlendirilen Hassan’ın korsan taksici Yasir El Korali ile birlikte bombacı Ahlam Albashir’i Taksim’e bıraktıktan sonra Esenler’e dönüp eşyalarını topladığı belirtildi.

Esenler’de göçmen kaçakçısı Ammar Jarkas olduğu değerlendirilen bir kişiyle bir iş yerinin güvenlik kamera görüntülerine yansıdı. Bilal Hassan ve yanında kişinin ellerinde poşetler ve bir sırt çantası olduğu görüldü. İkilinin saat 16.10’da kahverengi Fiat Doblo ile hareket ettiği görüldü. Edirne’ye giden Bilal Hassan’ın numarası tespit edilen cep telefonunu Edirne’ye gittikten sonra kapattığı belirlendi.

NE OLMUŞTU?

İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım’da meydana gelen patlamada altı kişi öldü, 81 kişi yaralandı. Saldırının failinin Ahlam Albashir olduğu açıklandı. Albashir’e ait olduğu belirtilerek yayınlanan ilk görüntülerde, zanlının caddede beton saksıdaki banka paket bıraktıktan sonra olay yerinden elinde bir gül ile uzaklaştığı görüldü. Albashir, Küçükçekmece’de yakalandı. Aynı evde bulunan çok sayıda kişi de gözaltına alındı. Esenler’de ikamet eden Albashir’i Küçükçemece’ye getiren ve yurt dışına kaçırmakla görevli kişinin Ahmet Jarkas olduğu öne sürüldü. Kardeşi Ammar Jarkas’ın da Albashir’le birlikte yaşayan Billal Hassan’ı kaçırdığı belirtildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ilk açıklamasında, saldırı talimatının Kobanê’den verildiğini ve Albashir’in Afrin’den Türkiye’ye sızdığını, PKK tarafından istihbarat eğitimi verildiğini söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıklamasında ise, Albashir’in İdlib’den Türkiye’ye geçtiği bilgisi yer almıştı. Açıklamada, “Şahıs yapılan sorgusunda, PKK terör örgütü tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin – İdlib üzerinden ülkemize eylem yapmak için kaçak yollarla giriş yaptığını beyan etmiştir” denilmişti.

Albashir’in ifadesi olarak açıklanan anlatımlarda ise Türkiye’ye İdbil’den geldiği belirtiliyordu. Albashir’in pakette bomba olduğunu bilmediğini ve uyuşturucu sandığını söylediği de öğrenildi.

Saldırının ardından Albashir’le birlikte 51 kişi gözaltına alındı. 49 şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından bu sabah saatlerinde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi. Savcılıkta işlemlerinin ardından Albashir’in da aralarında bulunduğu 17 şüpheli tutuklanma talebiyle, üç şüpheli ise adli kontrol talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Savcılık tarafından serbest bırakılan 29 şüpheli ise sınır dışı edilecek. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen aralarında Ahlam Albashir’in de bulunduğu 17 şüpheli hakimlikçe tutuklandı. Üç şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.