İsviçre’de Kürt mülteciler açlık grevinde: Sınır dışı edilmekle tehdit ediliyorlar

İsviçre’de Kürt mülteciler açlık grevinde: Sınır dışı edilmekle tehdit ediliyorlar
Yayınlama: 02.11.2023

İsviçre’de bulunan Glaubenberg mülteci kampındaki Kürt aileler, yaşanan şiddet olayları ve haksızlıklara karşı açlık grevine başladı.
İsviçre’in Luzern kantonuna bağlı Kaserne Glaubenberg mülteci kampında bulunan Kürtler açlık grevi eylemi başlattı. Eylem başlatan Kürt mülteciler sınır dışı edilmekle tehdit ediliyor.

İsviçre’nin Kaserne kampında Kürt, Arap ve Afgan mülteciler arasında kavga çıktı. Kavga çocuk ve ailelerin gözü önünde yaşanırken olaya İsviçre polisi müdahale etti.


Olayla ilgili ajansımıza konuşan. Zülfikar Siner, “Geldiğimiz günden beri sorunlar var. Sorunların giderilmesi için kamp yetkilileriyle konuştuk ancak bu sorunumuz çözülmedi ve dün akşam kavga ile sonuçlandı. Biz zaten kendi ülkemizde her türlü haksızlığa maruz kaldık. Ancak en çok bizi üzen şey bu kavganın çocukların gözü önünde gerckeleşmesi oldu” dedi.

AÇLIK GREVİ BAŞLATILDI


Siner, “Bu sisteme karşı grevdeyiz ve çocuklarımızı okula göndermiyoruz. Sorunların ve şiddet olaylarının çözümü için kamp yetkilileri ile görüştük ancak kamp yönetimi bizlere ceza olarak çocuklarımız ile birlikte iki saat soğukta bekletildik ve kamp yetkilileri böyle devam ederseniz sizi sınır dışı ederiz “dediler.


AİLELERİN ARASINA BEKAR AFGAN VE SURİYELİLER YERLEŞTİRİLİYOR


Siner sözlerine şöyle devam etti, “Kürt ailelerin yaşadığı binaya Afgan ve Suriyeli bekar gençler yerleştiriliyor, burada sık sık gençler arasında kavga çıkıyor. Burada kimsenin can ve mal güvenliği yok. Biz ülkemizden can güvenliğimiz olmadığı için İsviçre’ye iltica ettik ama burada da kendimizi güvende hissetmiyoruz. Yaşanan olayları protesto etmek bizim demokratik hakkımız ancak cezalar veriliyor ve sınır dışı edilmekle tehdit ediliyoruz” ifadelerini kullandı.(Luzern/Dilbirin Turgut)