Kaçırılan HDP PM üyesi yaşananları anlattı

Kaçırılan HDP PM üyesi yaşananları anlattı
Yayınlama: 05.05.2020

Van merkezde kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce kaçırılarak, tehdit edilen HDP PM Üyesi Hatice Büşra Kuyun, yaşadıklarını anlattı.

Van’ın İpekyolu ilçesi Maraş Caddesi’nde, dün kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından kaçırılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclis (PM) ve Gençlik Yürütme Kurulu (GYK) Üyesi Hatice Büşra Kuyun, yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı.

ŞEHİRDEN UZAKLAŞTIRDILAR

Dün saat 15.00 civarında Maraş Caddesi’nde kendisini polis olarak tanıtan 2 kişi tarafından kimlik kontrolü yapıldıktan sonra araca bindirildiğini kaydeden Kuyun, “65 AAT 923 plakalı beyaz bir araca bindirdiler. ‘Beni gözaltına mı aldınız? Gözaltı değilse bu yaptığınız şey hukuksuzdur’ dedim. Gözaltına alındığıma dair belge olup olmadığını sordum. Bana ‘Gözaltı yok; ama duruma göre değişebilir’ dediler. Bu hukuksuzluğa karşı sustum. Onlarla konuşmadım. Araçla beni Hakkari-Başkale yoluna götürdüler. Emniyete götürmediler. Şehir merkezinden çıktık. Bir buçuk saat yol gittik. Telefonumu almaya çalıştılar. Ama ben telefonumu kapattım. Parti çalışmalarımızı ilegalize etmeye çalıştılar ve burada parti çalışmalarını yapmama izin vermeyeceklerini söylediler” dedi.

‘ÇANTAYA SİLAH KOYAR, CEZAEVİNE ATARIZ’ TEHDİDİ

Şubat’ta yapılan kongrede PM olarak seçildiğini ve daha sonra Van’a gelerek parti çalışmalarında yer aldığını dile getiren Kuyun, geldiğim günden bu yana birçok kez takip edildiğini söyledi. Önce polis olduklarını ileri süren kişilerin daha sonra polis olmadıklarını belirttiğini vurgulayan Kuyun, tehdit edildiğini belirterek, “3 kişi tarafından kaçırıldım. Bu kişiler önce polis olduklarını söyleyip kimlik gösterdiler. Daha sonra polis olmadıklarını ve kimliklerinin sahte olduğunu söylediler. Jandarma bölgesinde olsaydım jandarma kimliğiyle beni alacaklarını söylediler. Fakat birkaç polis arama noktasında polis kimliğini göstererek geçtiler. Kendilerinin üst düzey kişiler ve bizim onları göremeyeceğimizi; ancak kendileri istediği zaman onları görebileceğini söylediler ve birçok tehditte bulundular. Bana bayramda şehir yasağı kalktığı gibi bu şehri terk etmem gerektiğini, burada düzenlerini bozmama izin vermeyeceklerini ve burada hiçbir çalışamaya izin vermeyeceklerini söylediler. ‘Eğer gitmesen sen ve senin gibilerini cezaevine atmak bizim için çok kolay. Şimdi çantanı açar, içine bir silah koyarız. Üzerine parmak izini koyarız. İşte bu noktada gezerken fotonu koyarız. İşte bu noktadaki güvenlik güçlerine suikast yapmaya çalışıyordu, diye cezaevine atarız ve yıllarca cezaevinden çıkamazsın. Sizin çalışmalarınızı bitirmek bizler için çok kolay. Bayrama kadar bir şey yapmayacaksın. Gidip evinde oturacaksın. Şehir yasağı kalktığı gibi bu şehri terk edeceksin ve buradan gideceksin. Yoksa çantana bir silah koyup seni bu şekilliyle çok rahat cezaevine attırırız’ diyerek tehdit ettiler. Daha sonra beni orada bırakıp gittiler. Ben de ileride bir köy vardı, oraya doğru yürüyerek gittim. Arkadaşlarımı aradım ve onlar gelip beni aldılar” diye konuştu.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Sürekli benzer durumların yaşandığını hatırlatan Kuyun, parti çalışmalarına ara vermeden devam edeceklerini ve tüm baskı, sindirme politikalarına karşı mücadelelerini büyüteceklerini dile getirdi. Kuyun, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’ne başvurduktan sonra avukatı aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulunacağını ifade etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.