Kadınlar Batman’dan seslendi: Susmuyoruz, korkmuyoruz

Kadınlar Batman’dan seslendi: Susmuyoruz, korkmuyoruz
Yayınlama: 07.12.2020

Batman’ın Gercüş ilçesinde yaşanan tecavüz olayını araştıran gazetecilerin tehdit edildiğine, habere erişim engeli getirdiğine dikkat çeken HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, ” Özellikle üniformalıların işin içine karıştığı bu tür olayların üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Batman’ın Gercüş ilçesinde bir çocuğun aralarında kolluk kuvvetlerinin de bulunduğu 27 kişinin tecavüzüne uğradığı iddiasına ilişkin Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) Batman Şubesi bahçesinde açıklama yaptı. “Çocuk istismarının affı olmaz” pankartının açıldığı açıklamada, “Tecavüzü korumak insanlık suçudur”, “Koruma, aklama, yargıla!” ve “İstismara sessiz kalma” dövizleri taşındı. Açıklamaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, yerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz ve TJA aktivistleri katıldı.

İPEK ER OLAYI

Grup adına açıklama yapan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Gurbet Doğan, Kürt illerinde kolluk güçlerinin karıştığı olayların artık takip edilemeyecek kadar çok olduğunu söyledi. İpek Er ile Gercüş olayının devletin bir politikası olduğunu kaydeden Doğan, “İpek Er’e tecavüz ederek ölümüne sebep olan Uzman Çavuş Musa Orhan’ın serbest bırakılması beraberinde Gercüş olayını da getirmiştir. Kolluk göçlerinin ‘Ben yapsam da bana bir şey olmaz’ anlayışı içinde olduğunu bir kanıtıdır aslında bu. Yaşanan her taciz ve tecavüz sonrası yetkililerin yaptığı açıklamada etki ediyor” diye konuştu.

KADIN CİNAYETLERİ

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da Türkiye’de AKP iktidarıyla beraber her gün kadına yönelik şiddet ve çocuğa yönelik istismar vakasıyla karşı karşıya kalan bir toplumsal gerçeklikle karşı karşıya olduklarını söyledi. Neredeyse her sabaha bir kadın cinayeti ile uyandıklarını kaydeden Başaran, “Her gün çocuğa yönelik istismar haberleri ile uyanan bir toplum haline geldik. Kürdistan’da ayrıca özel bir politikanın yürütüldüğünün çok farkında ve bilincindeyiz. Daha önce İpek Er bir uzman çavuş tarafından kaçırıldı, günlerce hürriyetinden alıkonuldu, tecavüze uğradı intihara sürüklendi. Ancak Musa Orhan sadece bir hafta tutuklu kaldı. Musa Orhan, ön kapıdan girdiği cezaevinin arka kapsından çıktı. Ve o dönem de iktidar sözcüleri, Emniyet ve İçişleri Bakanı bu meselenin failinin yargılanması için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyeceklerine, yaşamını yitirmiş, istismara uğramış çocukların, kadınların yanında olacaklarını söyleyeceklerine, kadınları ve buna karşı mücadele edenleri hedef gösterdiler” ifadelerini kullandı.

GİZLİLİK KARARI

İki ay önce, bir çocuğun istismarının ortaya çıkması ve bununla ilgili yapılan haberin akabinde Batman Valiliğinin ve Emniyet Müdürlüğü’nün “Olayı inceliyoruz” açıklamasını yaptığını hatırlatan Başaran, “Dosyaya gizlilik kararı konuldu ve yayın yasağı getirildi. Bir istismar meselesinin yine cezasızlık politikasıyla örtülmeye çalışıldığının farkındayız. Dün de kamuoyuna basına yansıyan bilgileri bütün Türkiye gördü. Bu mesele tıpkı İpek Er olayında olduğu gibi Musa Orhanlar elini kolunu sallaya sallaya çocukları taciz ediyor, tecavüz ediyor, ellerini kollarını sallaya sallaya dolaşıyorlar. Bu haber dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun bırakın açıklamayı, istifa gerekçesidir. Bırakın kadınlara saldırmayı bu konuyla ilgili bütün toplumdan özür dileme gerekçesidir. Ama dünden beri Valilik, Emniyet tek bir açıklama yapıyor. Yayın yasağını çiğneyenlerle ilgili soruşturma başlatılacakmış. Bir istismar dosyasıyla ilgili neden yayın yasağı getirilir? Bu olayı araştıran Jinnews’ten kadın arkadaşımız Gercüş’te tehdit edildi. Yapılan haber erişime engellendi” dedi.

‘GERCÜŞ’TE NE OLUYOR?’

“Gercüş’te ne oluyor?” diyenlerin hedef alınmasına tepki gösteren Başaran, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ama buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz, sesleniyoruz: Biz kadına yönelik şiddet, istismar dosyalarında, özellikle üniformalıların işin içine karıştığı bu tür olayların üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz. Suçluların aklanmasına izin vermeyeceğiz. Yetkililer de bizi tehdit etmekten vazgeçsin. Biz tehditlere boyun eğmeyiz. Geri adım atmayız. Asıl yapacakları, işlerini yapmaktır. Suçluları failleri tespit etmek ve cezalandırmaktır. Şimdiden algı operasyonları ve manipülasyonlar ile dosyaya yön vermek değildir. Kendilerinde bu hakkı görmekten vazgeçsinler. Kürdistan topraklarında bu özel savaş politikalarını uygulamaktan vazgeçsinler. Gercüş’te ortaya çıkan bu istismar, tecavüz meselesinin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Er ya da geç bu kişilerin, faillerin yargı önünde cezalandırılmasını sağlamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Susmuyoruz, korkmuyoruz. Adalet demekten vazgeçmeyeceğiz. Sizin suçlarınızı deşifre etmekten vazgeçmeyeceğiz. Bunun böyle bilinmesi gerekir. Gercüş’teki küçük çocuğa ve bu tecavüzlere maruz kalan kadınlara sesleniyoruz: Yalnız değilsiniz. Biz varız, HDP var TJA var, mücadele eden kadınlar var. Hep beraber mücadele edeceğiz.” (MEZOPOTAMYA AJANSI)