Kadınlardan ‘tecavüzcü çeteler hesap verecek’ yürüyüşü

Kadınlardan ‘tecavüzcü çeteler hesap verecek’ yürüyüşü
Yayınlama: 13.09.2023

MARDİN – Mardin’de bir kadına tecavüz ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan biri korucu 3 kişinin serbest bırakılmasına karşı yürüyüş gerçekleştiren kadınlar, saldırılara karşı çoklu direnişi örgütleyeceklerini belirtti.

Tevgera Jinên Azad (TJA/Özgür Kadın Hareketi), Mardin’de genç bir kadına tecavüz ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan biri korucu 3 kişinin serbest bırakılmasına ilişkin açıklama yaptı. Karayolları Parkında düzenlenen açıklamaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile Yeşil Sol Parti milletvekilleri Adalet Kaya, Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Kamuran Tanhan ve Beritan Güneş ile birlikte çok sayıda kadın katıldı. TJA flamalarının yanı sıra “Koruculuk sistemi kaldırılsın”, “Jin jiyan azadî” ve “Erkek vuruyor devlet koruyor” dövizleri açıldı. Açıklamada “Tecavüzcü Çeteler Hesap Verecek” pankartı açıldı. Açıklamada sık sık “Tecavüzcü çeteler hesap verecek, “Bijî berxwedana jina” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.

‘ÖZEL SAVAŞ POLİTİKALARININ SONUCU’

Kitle adına açıklama yapan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Berivan Bahçeci, “Kadına yönelik şiddet ve katliamlar derinleşerek artarken kadın katilleri, kadına yönelik suç işleyen failler bizzat erkek devletin yargısı, yasaları ile korunma zırhına alınmıştır” dedi. Kürt ve kadın düşmanlığı üzerinden hayata geçirilen özel savaş politikalarını, iktidarın kolluk gücü eliyle yürüttüğünü dile getiren Bahçeci, “Cezasızlık politikası bu şiddet ve katliamları meşru bir hale getirmiştir. Bizler bu kirli politikaları İpek Er’in faili olan Musa Orhan’ın, 1347 gündür haber alınamayan Gülistan Doku’nun kaybedilmesinde bir numaralı şüpheli olan Zaynal Abarov’un serbest bırakılmasından biliyoruz. Son olarak Mardin’de 22 yaşında bir kadına sistematik bir şekilde tecavüz eden biri korucu olan 3 erkeğin serbest bırakılmasından biliyoruz” diye konuştu.

‘ÇOKLU DİRENİŞİ ÖRGÜTLEYECEĞİZ’

Mardin’de 3 failin serbest bırakılmasının Kürt kadınları üzerinde yürütülen özel savaş politikalarının sonucu olduğunu kaydeden Bahçeci şu ifadeleri kullandı: “Kadına yönelik suç işleyen bu kişilerin serbest bırakılması demek Kürt kadınlar üzerinden yürütülen özel savaş politikalarının derinleşmesi demektir. Erkek yargı eliyle kadına yönelik şiddetin meşrulaştırılmasıdır. Kürt sorununda çözümsüzlüğün dayatılmasının kadınlara şiddet ve katliam olarak yansımasıdır” ifadelerini kullandı. Kadınların çoklu saldırılar karşısında çoklu direnişi örgütleyeceğini kaydeden Bahçeci, şunları söyledi: “Mücadelemizden tek bir adım dahi geri atmayacağız. Bulunduğumuz her yerde öz savunmayı örgütleyeceğiz. Kürt kadınları, gençleri düşüren kirli politikalarınıza karşı en büyük cevabı örgütlülüğümüz ve kadın özgürlük mücadelemizden aldığımız gücümüzle vereceğiz. Savaş, şiddet ve tecrit politikalarına karşı haklarımızı ve hayatlarımızı savunmaya devam devam edeceğiz.”

AYDENİZ: BU POLİTİKALARI BOŞA ÇIKARACAĞIZ

Ardından söz alan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de, devletin 100 yıllık soykırım politikalarının Kürtler ve Kürt kadınları üzerinden sürdürüldüğünü belirterek, saldırganların cezasızlık politikalarından cesaret aldığını belirtti. Kurdîstan’da 100 yıllık soykırım politikasının bu tür uygulamalar ile sürdürülmek istendiğini kaydeden Aydeniz, şunları dile getirdi: “Zamanında Siirt Valisi nasıl ki, ‘dağa gitmesinler uyuşturucu kullansınlar’ dediyse bugün failler ‘Örgüte katılacaktı engel olduk’ diyorlar. 100 yıl geçti 50 yıl geçti ve 8 yıl baskı katliam ölüm her şeyi yaptınız. Siz de şunu bilin ki bu halk diz çökmedi boyun eğmedi, kadınlar direnmeye devam ediyor. Kadınlar gücünü ‘jin jiyan azadî’ sloganından alıyor. Bu tecrit, soykırım politikasını mücadelemizle boşa çıkaracağız. Kayyım ve tecrit politikasını her yere yaymaya çalışıyorlar. İktidar 21. Yüzyılı ‘Türkiye yüzyılı’ yapacağını söylüyor. Biz de diyoruz ki 21. Yüzyılı kadın yüzyılı özgürlük yüzyılı yapacağız. Bu politikalara karşı sessiz kalmayacağız. Sonuna kadar bu davanın takipçisi olacağız.”

YÜRÜYÜŞLE SONLANDIRDILAR

Konuşmaların ardından kadınlar, sloganlar eşliğinde yürüyüş yapmak istedi. Ancak polisler kadınların önünü keserek yürüyüşe izin vermeyeceklerini belirtti. Bir süre yaşanan tartışmanın ardından kadınlar sloganlar eşliğinde parktan HDP İl binasına kadar yürüyüş gerçekleştirerek, eylemlerine son verdi.