Karabağ’daki yakıt deposu patlaması: Ölenlerin sayısı 170’e yükseldi

Karabağ’daki yakıt deposu patlaması: Ölenlerin sayısı 170’e yükseldi
Yayınlama: 29.09.2023

Dağlık Karabağ’da 25 Eylül’de bir yakıt deposundaki patlamada ölenlerin sayısı 170’e yükseldi. Diğer yandan Azerbaycan’ın askeri operasyonu sonrası Dağlık Karabağ’dan Ermenistan’a göç edenlerin sayısı da 88 bini aştı.

Armenpress haber ajansının yerel yetkililere dayandırdığı haberine göre, Dağlık Karabağ’daki yakıt deposunda meydana gelen patlama ve yangında ölenlerin sayısı 170’e yükseldi. Patlama, binlerce Ermeni’nin, Azerbaycan tarafından Dağlık Karabağ’a yapılan askeri operasyonla “Artsah Cumhuriyeti” güçlerinin yenilgiye uğratılmasının ardından bölgeden kaçtığı sırada, 25 Eylül’de meydana gelmişti.

PATLAMANIN NEDENİ HALA AÇIKLANMADI

Karabağlı yetkililer salı günü 68 kişinin öldüğünü çok sayıda kişinin de kayıp olduğunu açıklamıştı. Dağlık Karabağ yetkilileri kurtarma ekiplerinin bölgede arama çalışmalarına devam ettiğini söylerken, bulunan kalıntıların DNA tespiti için Ermenistan’a nakledileceğini de duyurdu. Ancak yetkililer patlamanın nedenine ilişkin hala herhangi bir açıklama yapmadı.

ERMENİSTAN’A GÖÇ EDENLERİN SAYISI 88 BİNİ AŞTI

Cuma sabahı itibariyle, Dağlık Karabağ’ı evleri olarak gören 120 bin Ermeni’nin 88 binden fazlasının da Ermenistan’a göç ettiği açıklandı. Rus haber ajansı RIA, Ermenistan hükümetinin verdiği rakamlara göre 88 bin 780 kişinin Dağlık Karabağ’dan ülkeye geldiğini duyurdu.

UNHCR: ERMENİSTAN’A GELENLERİN ÜÇTE BİRİ ÇOCUK

Birleşmiş Milletler’in mülteci ajansı UNHCR’nin Ermenistan temsilcisi Kavita Belani ise gelenlerin toplam sayısının 120 bine çıkabileceğini söyledi ve yetkililer akınla başa çıkmakta zorlanırken destek çağrısında bulundu. Belani, video bağlantısıyla BM basın brifinginde yorgun ve korkmuş insanlardan oluşan büyük kalabalıkların kayıt merkezlerinde toplandığını söyleyerek “Bu, dokuz aydır abluka altında yaşadıkları bir durum. Ve geldiklerinde endişe dolular, korkuyorlar, ürküyorlar ve cevap istiyorlar. 120 bine kadar insanla başa çıkmaya hazırız. Bu noktada kaç kişinin geleceğini tahmin etmek çok zor” dedi.

Bir başka UNHCR yetkilisi de brifingde mültecilerin yaklaşık üçte birinin çocuk olduğunu söyledi. UNICEF bölge direktörü Regina De Dominicis, “Bizim için en büyük endişe kaynağı, birçoğunun ailelerinden ayrı düşmüş olması” dedi.