Kılıçdaroğlu: Erdoğan gideceğini görüyor

Kılıçdaroğlu: Erdoğan gideceğini görüyor
Yayınlama: 01.05.2020

Gündem başlıklarını değerlendiren CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Erdoğan için ‘Acaba yerimde nasıl tutunurum bunun arayışı içinde’ dedi.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için “Kaybedeceğini görüyor, yerimde nasıl tutunabilirim arayışı içinde. Anadolu’da güzel bir söz vardır. Zulüm edenin çabuk gitmesi için zulmün artsın diye dua ederler, bir an önce gitsin diye” değerlendirmesini yaptı.

Halk TV canlı yayınında gündeme ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, AKP hükümerinin salgın döneminde ekonomik krize giren halka yeterince yardımda bulunmadığını söyledi. 

 Ülke kaynaklarının doğru kullanılmadığını belirten Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları özetle şöyle:

“Demokrat olmamız lazım. Otoriter rejimlerin ülkeleri felaketlere sürüklediği, insanların demokrasi açısından yetkilerinin sınırladığı, düşünen insanları hapislere attığı ülkekler gelişemez.

Türkiye’de anayasalar şu veya bu etkisi altında yazıldı. Düşünen insanların bir araya gelmesiyle hazırlanmadı. Hep darbeler oldu. Buradan Türkiye’yi çıkarmak, yeni güzel bir demokratik anayasa hazırlamak gerek. Dolayısıyla kavgasız, bu alanda kavgadan arınmış bir Türkiye inşaa etmek gerek. Bu süreç bize düşünme ve dinleme fırsatı veriyor.

Biz bir şey yapmamız lazım. 100 yıllık dönemler ülkelerin tarihlerinde önemlidir. 100 yıl sonra geldiğimiz noktada biz acaba ülkemizi demokrasi ile taçlandırdık mı. 100. yılında gelecek perspektifi çizmediyseniz siz geleceği yönelik bir siyasetçi değilsiniz.

EKONOMİK SOSYAL KONSEY OLMALIYDI

Devleti yöneten kişilerin, devletteki liyakatın ne olduğunu bilmesi lazım. Merkez Bankası, Diyanet, Genelkurmay Başkanlığı, Maliye Başkanlığı, bunların yasal sorumluluğu vardır. Onların da başında Cumhurbaşkanı vardır. Herkesi kucaklaması gereken kişi, sadece kendi partisini korur diğer partileri ötekileştiriyorsa o ülkeyi yönetemez. Erdoğan’ın konuşması, Türkiye Cumhuriyeti adına Devleti adına beni üzdü. Her karışında şehit var. Niye kavga ediyoruz, hele Ramazan’da.

Bir insan belirli bir yere oyla gelir. Bir insan eğer ortaya çıkan tabloyla gideceğini görüyorsa, nerede hata yaptığını sorgulamalıdır. Ama hayır ben hiç hata yapmadım, devlet demek zaten benim anlayışıyla yönetirse sorun çıkar. Gideceğini görüyor, kaybedeceğini görüyor. Acaba yerimde nasıl tutunurum bunun arayışı içinde.

Covid-19 olayı ortaya çıktıktan itibaren hep nelerin yapılması gerektiğini anlattım. Hepsi yapıldı mı hayır, ama bir kısmını yaptılar. Hala çözülmesi gereken ekonomik sorunlar var. Covid-19 ortaya çıktığında, Erdoğan’ın ilk yapması gereken şey Sağlık Bakanlığı’nı davet edip, ‘yayılacağı söyleniyor, siz de geçen yıl pandemi raporu hazırlamıştınız gel Bakanlar Kurulu’na bilgi ver.’ demesiydi. Yapılmadı. Yine benim önerimdi, ekonomik sosyal konsey. Süratle çağırın dedim, yapılmadı. Nedir ekonomik sosyal konsey… Sorunu yaşayanlarla sorunu çözenlerin yan yana gelmesi demektir.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlar için 1.177 lira. Şimdi düşünün ikimiz de sigortalıyız, iş yerinde çalışıyoruz ikimiz de sigortalıyız. Siz benden daha uzun çalıştığınız için daha fazla alabiliyorsunuz. Neden fark var? Ben de işsiz kaldım. Bana da aynı imkanı sağlamanız lazım.

Yoksullukla mücadele, bir ülkeyi 18 yıl kesintisiz yöneteceksiniz, istedğiniz kanunu çıkaracaksınız, istediğiniz bürokratı istedğiniz yere atayacaksınız. 18 yıl sonra yoksul sayısı azalmadı, arttı. Bütün AKP’li kardeşlerime seslenmek istiyorum, 18 yıl görev yaptılar. Bu ülkede neden hala çocuklar yatağa aç giriyor, bu ülkede neden insanlar yoksulluk nedeniyle intihar ediyor.

Merkez Bankası’nın 30 milyon rezervi olan para da düştü doları düşürmek için. Sadece, yoksullara dedi ki 2 milyon 400 bin kişi. 1000 lira verdi. Bu ay kullandın, bir dahaki ay para yok. Nasıl geçinecek. Yardım amacıyla, karşılıksız ödediği 4.4 milyar lira.

Bu süre içinde borçlanma dolayısıyla ödenen faiz miktarı 38 milyar lira. Fakir fukaraya 4 milyar tefecilere 38 milyar veriyorsunuz. Fakir fukaranın hakkını kim savunacak? Baba işsiz, anne işsiz, üniversiteyi bitiren işsiz…

İMAMOĞLU AYLARDIR SÜR DAĞITIYOR

256 bin faaliyeti durdurmuş işletme var. Daha ağır bir tablo ortaya çıkacak. Bu politika izlenirse öyle görünüyor. İşsizlik artacak. Biz baştan hükümeti uyardık, yanlış politika uyguluyorsunuz dedik. 56 milyar lira para bastılar, kime verdiler? Ben bilmiyorum… Sadece işsizlik sigortası fonunda 131 milyar lira var. Bu fonun faiz geliri 16 milyar lira. Sayın Erdoğan’a buradan çağrı yapalım, 16 milyar lirayı fakir fukaraya verin.

Sayın Berat Albayrak, ekonomi yüzde 5 büyüyecek diyordu. 2020’de ekonomi yüzde 5 büyümezse istifa edecek mi? Hem sırtını Saray’a dayamış durumda, hem emrinde olan geniş bir medya var, hem iddialı ben ekonomiyi yüzde 5 büyüteceğim diyor, büyütürse şapka çıkartırız. Yapamazsa bırakması lazım. ama hayır bırakmaz, Erdoğan bırakmaz ki. Nihayi fatura halka kesilir.

Sayın İmamoğlu, aylardır süt dağıtıyordu. Ama hiçbir zaman bunu fakir fukaranın sırtından yapmıyor. Bakıldığı zaman, devlet yönetiminde vatandaşa saygı devlet yönetiminde değerlere saygı. Yoksulun yoksulluğunu afişe edebilir misin ya? Türkiye zengin bir ülke, kaynağı halk için kullanmak asıl mesele.

SÖZLEŞMELER GİZLİ

Bu sözleşmeler gizli. 600 milletvekili de bunu bilmez. TBMM Başkanı da bunu bilmez. Ben de bilmem. Genelkurmay Başkanı da bilmez. Sokaktaki vatandaş da bilmez. Verdikleri garantiler var. Sayın ERdoğan, çok güzel bir şey söyledi. Kovid-19 başlangıcında, zor bir sürece giriyoruz dedi. Doğru. Yanlış nereden başlıyor? Fedakarlığı kim yapacak? Dükkanı kapattın, kahveyi kapattın, esnafı kapattın, pastaneyi kapattın. İşçiye de dedin çekil kardeşim biz mücadele ediyoruz. Onlara bir şey ödenmedi. Dükkanın kirası ödenmedi, yanında çalışanlara kısmen ödeme yapıldı. Fedakarlığı asıl yapması gerekenler kim? Para pul içinde gezenler. Mücbir sebep diyorsunuz. Sözleşmeyi bilsem tamam. Bir gazeteci arkadaşımız yazdı. Biz çağrı yaptık gelir garantisi verdiğin bu adamlara de ki, öteleyelim. Elimde bu para kalsın, fakire esnafa verelim. Herkes fedakarlık yaptı bunlar yapmadı”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.