Kışlada ırkçı saldırıya uğrayan Kürt genç suçlu görüldü

Kışlada ırkçı saldırıya uğrayan Kürt genç suçlu görüldü
Yayınlama: 15.09.2022

MARDİN – Zorunlu askerlik yaptığı kışlada Kürtçe eğitimi savunduğu için ırkçı saldırıya uğrayan Çetin Doğan’a “örgüt propagandası” davası açıldı. Saldırgan askere ise, “haksız tahrik” indirimi yapıldı.  

Edirne’nin Süloğlu ilçesinde bulunan 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda zorunlu askerlik yapan Çetin Doğan (20), Kürtçe eğitimi savunduğu için 15 Ağustos 2021’de bir grup askerin saldırısına uğradı. AK-47 (kaleşnikof) silahın dipçiğiyle darp edilen Doğan’ın burun ve alın kemiği kırıldı. Ayrıca kaburgasında çatlak ve bacaklarında morarma meydana geldi. Doğan, kaldırıldığı hastanede 3 gün tedavi gördü ve hazırlanan darp raporunda, “Basit tıbbi müdahale ile geçiştirilecek ölçüde hafif olmadığı” ifadelerine yer verildi. Doğan’ın şikayeti üzerine saldırganlardan Uğur Can Yaman hakkında “neticesi itibari ile ağırlaşmış kasten yaralama” suçlamasıyla soruşturma açıldı.

HEM MAĞDUR HEM SANIK 

Ayrıca Doğan hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Söz konusu soruşturmaya ise, Doğan’ı darp eden asker ile tanık olarak dinlenen bir başka askerin verdiği “Kürtlerin yüzde 90’ının PKK’lı olduğunu, kendisinin de PKK sempatizanı olduğunu söyledi” şeklindeki beyanları gerekçe gösterildi.  

İNDİRİM ÜSTÜNE İNDİRİM!

Her iki soruşturmaya dair hazırlanan iddianameler sunuldukları mahkemelerce kabul edildi. Doğan’ın yaralanmasına ilişkin saldırgan Yaman hakkında açılan dava, Edirne 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde karara bağlandı. Doğan’ı darp ederek, ağır yaralayan Yaman hakkında “Kasten yaralama” suçundan 5 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, “Haksız tahrik” indirimi yaparak, cezayı 1 yıl 3 aya düşürdü. Bununla da yetinmeyen mahkeme, “verilecek cezanın sanığın geleceği üzerindeki etkisini” dikkate alarak, cezayı 1 yıl 15 güne düşürdü. Mahkeme, “sanığın bir daha suç işlemeyeceği konusunda mahkemede kanaat hasıl olduğu” gerekçesiyle cezayı erteledi.  

GEREKÇELİ KARAR  

Mahkemenin gerekçeli kararında, yapılan indirimlere sanık beyanı üzerinden Doğan hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan dava gerekçe gösterildi. “Kürtlerin yüzde 90’ı PKK’lı olduğunu, kendisinin de PKK sempatizanı olduğu” yönündeki iddiaların kabul edildiği gerekçeli kararda, “(…) sarf ettiği sözlerle ilgili olarak Edirne 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde 2022/1** Esas Sayılı dosyası ile terör örgütü propagandası yapmak suçundan kamu davası açıldığı, sanığın olay anında askerlik görevini ifa ettiği, olay tarihinde TSK da görev yapan personel şehit haberlerinin geldiği anlaşılmakla, sanığın içerisinde bulunduğu konum ve görevi dikkate alındığında eylemine katılanın haksız eyleminin meydana getirdiği şiddetli elemin etkisi altında işlediği kabul edilmekle hakkında TCK 29 maddesi uygulanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Doğan hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın yargılamasının ise, Edirne 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ettiği öğrenildi. (MA)