Fransa’da araştırmacılar nikotinin koronavirüsünü önlemede etkili olup olmadığını test ediyor.


Fransa’da yapılan bir araştırma nikotinin ‘koronavirüsü bulaşmasını önleyebileceğine’ işaret ediyor. Ama nihai sonuçlar için daha fazla deney yapılması gerektiği belirtiliyor. Nikotinin korona virüsünü önlemede ve tedavisinde ne kadar etkili olduğuna ilişkin yeni denemelerin yapılması planlanıyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, araştırmacılar, Paris’teki bir hastanede tedavi gören 343 hastayı ve daha hafif semptomlar gösteren 139 kişiyi inceledi. Araştırmacılardan Doktor Zahir Amoura, “Hastalardan yalnızca yüzde beşi sigara içiyordu” dedi. Fransa’da sigara içenlerin oranı ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 35’ine denk geliyor.

‘NİKOTİN, HÜCREYE GİRİŞİ ENGELLİYOR’

Geçen ay New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırma da Çin’de virüsü kapan bin kişinin yüzde 12,6’sının sigara içtiğini ortaya koymuştu. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 26’ı sigara içiyor. Araştırmacıların teorisi, nikotinin hücre reseptörlerine tutunduğu, bunun da virüsün hücreye girişini engellediği yönünde.

İncelemeye katılan Pasteur Enstitüsü’nden nörobiyolojist Jean Pierre Changeux, böylece virüsün hücreye girişi ve vücuda yayılışının önüne geçilebildiğini söylüyor. Araştırmacılar klinik deneylere devam edebilmek için Fransız yetkililerinin onayını bekliyor.

‘SİGARAYA VEYA NİKOTİNE SARILMAYIN’

Uzmanlar, nikotin bantlarının koronavirüsüne karşı koruyup korumadığını incelemek için, denemeyi Paris’teki Pitie-Salpetriere hastanesinde görevli sağlık çalışanları üzerinde yapmayı planlıyor. Araştırmacılar nikotini hastaneye yatırılan hastalar üzerinde de denemek için izin talebinde bulundu. Amoura, nikotinin semptomları azaltıp azaltmadığının inceleneceğini söyledi. Amaç, nikotinin, bağışıklık sisteminin hızlı tepki vermesi olarak da bilinen ‘sikotin fırtınalarının’ önlenmesine yardımcı olup olmadığının anlaşılması.

Ancak doğru tespitlerin yapılabilmesi için daha fazla deneme yapılması gerektiği belirtiliyor. Uzmanlar, insanların koronavirüsüne karşı hemen ‘sigaraya ya da nikotine sarılmamaları gerektiği’ uyarısını yapıyor.

‘YAN ETKİLERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI’

Fransız uzman Jerome Salomon “Nikotinin zararlı etkilerini unutmamamız lazım. Sigara içmeyenler kesinlikle nikotin yerine geçen maddeleri de kullanmamalı” dedi ve bu tip maddelerin yan etkileri olduğunu, bağımlılık yaptığını söyledi.

Fransa’da ölüm nedenlerinin başında tütün geliyor. Her yıl Fransa’da yaklaşık 75 bin kişini sigara içmekle bağlantılı sorunlar nedeniyle öldüğü belirtiliyor.