Kuran Kursu’nda tecavüz davası: Çocuklar işkenceyi anlattı

Kuran Kursu’nda tecavüz davası: Çocuklar işkenceyi anlattı
Yayınlama: 27.10.2022

Diyanet İşleri Bakanlığı’na bağlı Kuran Kursu’nda çocuklara sistematik tecavüzde bulunan Hakan Aslankafa’nın yargılandığı davada, çocuklar yaşadıkları işkenceyi anlatırken, avukatları da çocukların ve ailelerinin tehdit edildiğini söyledi. 

Erzurum’da Diyanet İşleri Bakanlığı’na bağlı Hacı Bahattin Evgi Yatılı Kuran Kursu’nda 8 çocuğa sistematik bir şekilde tecavüz eden Hakan Aslankafa’ya Erzurum 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen 119 yıl 6 ay hapis cezasının İstinaf mahkemesi tarafından bozulması üzerine dava tekrar görüldü.  Erzurum 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatları katılırken, tutuklu sanık Aslankafa ile kurs yöneticileri tutuldukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişimi Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Ayrıca, tecavüze uğrayan 8 çocuk, yapılan tüm itirazlara rağmen bugün görülen duruşmada hazır edildi. 

AİLELER İŞKENCEYİ ANLATTI

Duruşmada söz alan çocukların aileleri yaşananları bir kez daha anlattı. Bir aile, çocuğunun bacak bölgesindeki morlukların nedenini sorduğunu ve çocuğun belletmenin kendisini demir sopayla dövdüğünü anlattığını söyledi. Başka bir aile ise, çocuğu ve başka iki çocuğun idareci odasına kilitlenerek dövüldüklerini, kurs idarecisinin çocuğuna ‘Sizi buradan kim kurtarabilir, bundan sonra Hakan’ın sözünü dinleyeceksiniz’ dediğini anlattı. Kur’an kursu müdürünün çocuğunu dövmesi sebebiyle hastanede titreme nöbetleri geçirdiğin anlatan bir başka anne de çocuğunun birçok kez kriz geçirerek altını ıslattığını anlattı. 

HESAP VERSİNLER

Bir çocuğun babası ise çocuğunu devletin kurumuna emanet ettiğini, ancak çocuğunun işkence gördüğünü söyledi. Sonuna kadar sanıklardan şikayetçi olduğunu söyleyen baba, “Hesap vermelerini istiyorum. Çocuğum ve biz ailece tedavi görüyoruz. Çocuğumun hayatını mahvettiler” diyerek tepki gösterdi.  

ÇOCUKLAR TEHDİT Mİ EDİLDİ?

Ailelerin anlatımının ardından bu kez de tanık çocuklar dinlendi. Daha önce birçok kez şiddet gördüklerini anlatan bazı çocukların ifadelerini geri çekmesi dikkat çekti. Çocuğun, “Benim yüzümden ailelerinin dağılmasına gerek yok, arkadaşlarım iftira attılar” demesi üzerine duruşmada bulunan bir psikolog, “Bunları sana kim anlattı ve kim söyletiyor?” sorusunu yöneltti. Yine daha önce şiddet gördüğünü anlatan bir çocuk duruşmada, “Bana hiçbir şey yapmadı” dedi. Mahkeme başkanı da çocukların ifadelerini değiştirmesi nedeniyle, önceki ifadelerini hatırlattı ve ‘Bunları daha önce neden anlatmadın’ diye sordu. Ancak çocuk soruyu yanıtsız bıraktı. 

YAŞADIKLARINI ANLATTI 

Son dinlenin başka bir çocuk ise, şikayetçi olduğunu söyleyerek, belletmen Aslankafa’nın sürekli boğazlarını sıktığını, arkadaşlarının boğazına ve karnına bacaklarıyla baskı yapıldığını ve bir çok kez nefeslerinin kesildiğini söyledi. Aynı çocuğa mahkeme heyeti sopa ile dövülüp dövülmediklerini sordu, çocuk ise kurs yetkililerinin üzerinde “Haydar” yazılı sopa ile kendilerini dövdüğünü teyit etti.

AVUKATLAR: ÇOCUKLAR TEHDİT EDİLİYOR 

İfadelerin ardından savunma yapan avukatlar, çocukların alenen tehdit edildikleri için ifadelerini değiştirdiğine dikkat çekti. Avukatlar, 5 Temmuz’da görülen duruşmada sanıkların yakınları tarafından kendilerini ve mağdur çocukların ailelerine şiddet uygulandığını hatırlatarak, bu nedenle aileler ve çocukların bazılarının ifadelerini değiştirdiklerini belirtti. 

SANIK: BASIN YÜZÜNDEN TUTUKLUYUZ

Savunmaların ardından mütalaasını sunan savcılık, tutuklamanın devamına karar verilmesini istedi. Mütalaaya karşı savunma yapan fail Aslankafa, iddiaları reddetti. Kur’an Kursu müdürü sanık ise “Bu çocuklar bana gelene kadar kaç tane kursa gitmişler ama hafızlık öğrenememişler. Yüzlerce çocuk benim elimden geçmiştir. Bir dernek var onların avukatları ve basın yüzünden tutukluyuz” savunması yaptı. 

DURUŞMA ERTELENDİ

Ardından kararını açıklayan mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 23 Kasım’a erteledi. 

NE OLMUŞTU? 

Erzurum’un Palandöken ilçesinde Diyanet İşleri Bakanlığı’na bağlı Hacı Bahattin Evgi Yatılı Kuran Kursu’nda belletmen olan Hakan Aslankafa (22), 8 çocuğa sistematik bir şekilde tecavüzde bulundu ve çocuklara işkence yaptı. 2 Aralık 2021’de tecavüze uğrayan çocuklardan biri yaşadıklarını ailesine anlattı. Aile, Hakan Aslankafa hakkında şikayetçi oldu. Başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Aslankafa, tutuklandı. Sonraki süreçte 6 aile daha çocuklarının cinsel istimara uğradığı, 4 aile ise işkence gördüğü gerekçesiyle Hakan Aslankafa’dan şikayetçi oldu. Hakan Aslankafa hakkında “Çocuğu müstehcen yayınları okumaya ve seyretmeye teşvik”, “Sarkıntılık yapmak suretiyle çocuğun cinsel istismarı”, “12 yaşından küçük mağdurların cinsel istismarı”, “Hakaret”, “Müstehcen yayınların üretiminde çocukları kullanmak”, “Çocuğun cinsel istismarı, Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “Çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlarından Erzurum 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 

1 Haziran’da görülen davanın ilk duruşmada Hakan Aslankafa, 119,5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanık avukatı, verilen cezanın çok olduğu gerekçesiyle kararı istinafa taşıdı. Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 7’nci Ceza Dairesi sanık Hakan Aslankafa’ya verilen kararı bozdu.  (MA)