İsveç’in başkenti Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakan ırkçı Rasmus Paludan, İsveç’te bir gazeteye konuştu. “Türkiye’ye karşı gol attığımı sanıyordum ancak hayal ettiğim gibi sonuçlanmadı” dedi.

Danimarka’da İslam karşıtı, aşırı sağcı ve ırkçı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan Türkiye’den NATO üyeliği için onay bekleyen İsveç’teki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakmasına gelen tepkiler üzerine konuştu. İsveç’te yayın yapan Expressen gazetesinin sorularını yanıtlayan Danimarka – İsveç çifte vatandaşı Paludan, “Türkiye’ye karşı gol attığımı sanıyordum ancak hayal ettiğim gibi sonuçlanmadı” dedi.

PİŞMAN DEĞİLİM AMA KORKUYORUM

Gazetenin “Pişman mısınız?” sorusuna “Hayır” yanıtını veren Paludan, eylemi “Önemli politik sebepleri olduğu için yaptığını” söyledi. Eylemin ardından kendisine gelen ölüm tehditleri hakkında da konuşan ırkçı Paludan, “Bu kadar insanın beni ölümle tehdit etmesine üzüldüm” ifadelerini kullandı. Sosyal medya üzerinden “her dakika 20’ye yakın tehdit aldığını” belirten Sıkı Yön Partisi lideri, “ölüm tehditlerinde neler yapacaklarını tasvir ettikleri zaman korktuğunu” da sözlerine ekledi.

İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİ İLE BİR BAĞLANTISI YOK

Gazetenin İsveç’in NATO üyeliği ile eylem arasında bir bağlantı olup olmadığını sorması üzerineyse Paludan, “bir bağlantı göremediğini” öne sürdü. Irkçı siyasetçi, “NATO başvurusu ile İsveç’te ifade özgürlüğüne sahip olmanız arasında bir bağlantı göremiyorum. Türkiye için önemli olan İsveç’in savaşma isteği ve savunma kabiliyetidir” dedi.

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ’ OLDUĞUNU İDDİA ETMİŞTİ

Irkçı Rasmus Paludan’ın cuma günü Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakması Avrupa ve Türkiye basının gündemine oturmuştu. Daha önceden planlanan ve polisin güvenlik önlemi altında gerçekleşen eyleme tepki gösteren bir grup da alanda toplanmıştı. Grubun tepkisiyle karşılaşan Paludan ise, “şiddete karşı” olduğunu belirterek, kendisine “aşırı sağcı” denmesini kabul etmediğini belirtmişti. Paludan, “Danimarka ve İsveç anayasalarına uyulması gerektiğini düşünmek aşırı sağcı olmak anlamına gelmez” diyen ırkçı politikacı, bölgede toplanan karşıt göstericilerin protestolarıyla ilgili ise “Eğer ifade özgürlüğünün olması gerektiğini düşünmüyorsanız, o zaman başka bir yerde yaşayabilirsiniz” diye konuşmuştu. Paludan’ın eylemine Türkiye’de de iktidar ve muhalefet art arda tepki gösteren açıklamalar yapmıştı.