Kürdistan diyen avukata 2 yıl sonra dava

Kürdistan diyen avukata 2 yıl sonra dava
Yayınlama: 10.11.2020

 Adana’da baro genel kurulunda “Gerilla ve Kürdistan” dediği için saldırıya uğrayıp, 2 yıl sonra hakkında 301’den dava açılan Avukat Şiar Rişvanoğlu’nun ilk duruşması görüldü.  

Adana Barosu’nun 15 Ekim 2018’de yapılan 30’uncu Dönem Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “Kürdistan ve gerilla” dediği için ırkçı bir grubun saldırısına uğrayan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukat Şiar Rişvanoğlu, hakkında açılan dava görüldü.  

Rişvanoğlu’nun konuşmasını “Cumhuriyet Savcılarını Göreve Davet Ediyorum” başlıkla haber yapan Çukurova Metropol Gazetesi’nin çağrısını ihbar sayan Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, 301’inci (Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılama) maddeden soruşturma açılması için Adalet Bakanlığı’nda başvurdu. Adalet Bakanlığı’nın soruşturma izni vermesi üzerine Rişvanoğlu hakkında aynı maddeden soruşturma açıldı. Savcılık, 2 yıl sonra Rişvanoğlu hakkında iddianame hazırladı. Savcının iddianamesi Adana 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Davanın ilk celsesi görüldü. Duruşmaya, Rişvanoğlu ile çok sayıda avukat meslektaşı katıldı. Kimlik tespiti ardından savunma yapan Rişvanoğlu üzerine atılı suçlamaları reddederek, genel kurulda yaptığı konuşmada ülkenin sorunlarına değindiğini, konuşmasının da düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Rişvanoğlu, Anayasa’nın 26’ncı maddesi ve AİHS’nin 10’un maddelerine dikkati çekerek beraatını istedi.  Mahkeme heyeti; dosyadaki eksiklerin giderilmesi için celseyi 28 Ocak 2021’e erteledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.