Kürt müzisyene ‘hukuka aykırı delil’ üzerinden ceza

Kürt müzisyene ‘hukuka aykırı delil’ üzerinden ceza
Yayınlama: 21.06.2023

İSTANBUL – Seslendirdiği şarkılar nedeniyle yargılanan Kürt müzisyen Cafer Alp, “hukuka aykırı delil” olarak kabul edilen gizli çekimler üzerinden hapis cezasına çarptırıldı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından 7 Mayıs 2017 tarihinde Bursa’da düzenlenen pikniğe katılan müzisyen Cafer Alp, piknikte seslendirdiği şarkılar nedeniyle etkinliğin düzenlendiği gün gözaltına alındı. Alp, 2 günlük gözaltı sürecinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. 24 Ağustos 2017 tarihinde tahliye edilen Alp hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla dava açıldı. Bursa 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi, yaklaşık 6 yıl süren yargılamanın ardından Alp’e “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi. 

‘HUKUKA AYKIRI DELİL’E CEZA!

Mahkeme, 23 Mayıs 2023 tarihinde gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, Alp’in etkinlikte seslendirdiği “Onurlu Bir Halkız Biz” adlı Türkçe şarkı ile “Bijî bijî YPG” şarkısı suç sayıldı. Ayrıca Alp’in seslendirdiği parçalarda geçen “Kürdistan”, “gerilla” ve “YPG” ifadeleri ise suçlama konusu yapıldı. 

Gerekçeli kararda, Alp’in pikniğe müzisyen olarak katıldığı belirtilirken, polislerin yaptığı çekimin ise “gizli çekim” olduğu bilgisine yer verildi. Kararda, gizli çekimin ilgili kanun maddesine göre yapılmış çekimler olmadığı ve “hukuka aykırı delil” olduğu vurgulandı. Ancak söz konusu gizli çekimlere rağmen Alp’e ceza verilmesi dikkat çekti. 

ALP’TEN KARARA TEPKİ

Hakkında verilen cezaya dair konuşan Alp, “Ben Ahmet Kaya dönemindeki zihniyetin halen değişmediğini, devam ettiğini düşünüyorum” dedi. Kürt sanatçılara ve Kürtçeye dönük tahammülsüzlüğün devam ettiğini ifade eden Alp, iktidarın baskılarına karşı yılmadıklarını vurguladı. Kültür ve sanat faaliyetleri nedeniyle polis şiddetine ve tutuklamalara maruz kalmak istemediklerine dikkati çeken Alp, “Kültürümüzü yaşatıp, özümüze uygun ve özgürce bir hayat yaşamak için çalışıyoruz. Buna müsaade etmeyerek, sıkıntı yaratmaya çalışıyorlar. Ama biz yılmış değiliz. Bu söylenenler, yapılanlar, cezalar hiçbir şekilde bizim üzerimizde baskı kuramayacak. İrademiz hiçbir zaman kırılmayacak” dedi. 

Baskılara karşı direneceklerini vurgulayan Alp, “Çünkü kabullendikçe yok olmaya yüz tutmuş bir halk gerçekliği, kültür gerçekliği doğacak. Bu hukuksuzluğu herkes duymalı. Bu zulme öyle ya da böyle en azından vicdanlı insanlar karşılık verecektir” diye kaydetti. Alp, inkar politikalarına karşı “Kürt kültürüne sahip çıkma” çağrısı yaptı.