‘Kürtçe resmi dil olana kadar mücadeleye devam’

‘Kürtçe resmi dil olana kadar mücadeleye devam’
Yayınlama: 21.02.2023

ŞIRNAK – Kürtlere ve anadiline yönelik faşizmin depremde bir kez daha ortaya çıktığını belirten Birca Belek Dil ve Kültür Derneği, “Halkımızı ve anadilimizi sistemin insafına bırakmayacağız. Kürtçe resmi dil ve eğitim dili olana kadar mücadele edeceğiz” dedi. 

Şırnak’ın (Cizre) ilçesinde faaliyet yürüten Birca Belek Dil ve Kültür Derneği, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla açıklama gerçekleştirdi. Dernek önünde yapılan açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ilçe yöneticileri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri ile Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı. “Dar li ser koka xwe mirov li ser axa xwe şîn dibe” pankartının taşındığı açıklamayı Dernek Eşbaşkanı Cahit Akıl yaptı. 

Maraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremde, devletin Kürtçeye yaklaşımının bir kez daha ortaya çıktığını belirten Akıl, “Deprem, Türk Devleti’nin insan yaşamına karşı kayıtsızlığı gibi Kürt halkına ve Kürt diline karşı faşizmini, mültecilere dönük ırkçı yaklaşımını da bir kez daha gösterdi. Bu sistemin, Türk olmayanı, Türkçe bilmeyeni nasıl ölüme terk ettiğini gördük. Aynı şekilde depremin olduğu birçok Kürt kentinde yerlerin belirlenmesi ve ihtiyaçların karşılanması için kurulan acil hatlarda Kürtçeye yer verilmedi. Bunun en dikkat çekici örneği YİMER adlı kurumdur. Kürtçeyi dikkate almamak, Kürtleri dikkate almamaktır” dedi. 

‘SİSTEMİN İNSAFINA BIRAKMAYACAĞIZ’

Kürtçeye yönelik her türlü saldırıya karşı mücadelelerini büyüteceklerini vurgulayan Akıl, şöyle devam etti: “Halkımızın birlik ve beraberliği olmasaydı, bu felaketin sonuçları çok daha büyük olabilirdi. Bundan sonra bu birlikteliği güçlendirmemiz gerekiyor. Çünkü bu kanlı sistemden kendimizi kurtarmanın başka yolu yok. 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde her koşulda halkımızın yanında olduğumuzu belirtmek isteriz. Halkımızı ve anadilimizi sistemin insafına bırakmayacağız. Kürtçe resmi dil ve eğitim dili olana kadar mücadele edeceğiz.”