Leyla Zana: Herkes bir kişiyi ikna etsin

Leyla Zana: Herkes bir kişiyi ikna etsin
Yayınlama: 22.03.2024

Kürt siyasetçi Leyla Zana Hazro ve Hani’deki halk buluşmalarında yaptığı konuşmada, herkesin bir kişiyi ikna etmesini istedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır İl Eşbaşkanları, Büyükşehir belediye eşbaşkan adayları ve Kürt siyasetçi Leyla Zana ile birlikte saha çalışmalarına başladı. Zana ve beraberindekiler Diyarbakır’ın Hazro ilçesi girişindeki Dersil Petrol’de çok sayıda kişi tarafından karşılandı.

Burada Zana’ya sarılan yurttaşlar duygusal anlar yaşadı. Havin adında kız çocuğuna da sarılan Zana kendisine 15 yıl sonra halkı yöneteceğini söyledi. Zana ve beraberindekiler daha sonrasında Hezro ilçesine doğru konvoy halinde hareket etti.

İlçe seçim bürosunda çok sayıda kişi tarafından karşılanan Zana, burada sevgi ile karşılandı.  Burada yüzlerce kişiye seslenen Zana, Ramazan ayında olmasına rağmen gelen yurttaşlara teşekkür etti. Zana, “Biz bin 400 yıldır, bu inançla ayakta kalmışız. Kürtler hiçbir zaman İslami inancını siyaset malzemesi yapmamıştır. Kendileri ve Allah arasında inancını yaşamıştır. En güzel şeyde o dur ki insan inancını kendisi ve Rabbi arasında bıraksın. İnsan inancını kirli siyasetin emrine sokmamalıdır. Hezro’ya ne zaman gelsem aklıma dedelerimiz gelir. Medreselerde küçük çocuklarla birlikte sadece ibadet edilirdi. Onlara terbiye, temiz ahlak öğretiyorlardı. Merhamet öğretiyorlardı. Bugün eğer siyaset boğulmuş ise bu söylediklerim yerine getirilmediği içindir. Ahlaktan bahsediyorlar ama ahlak bırakmamışlar. Temiz dilden bahsediyorlar, dillerinden kin akıyor. Barıştan bahsediyorlar ama savaştan başka bir şey yapmıyorlar” dedi.

‘HALKIMIZALA KAZANACAĞIZ’

“Allah’ın izniyle halkımızla beraber kazanacağız” diyen Zana şöyle devam etti: “Hezro ben inanıyorum ki siz hiçbir zaman bizi utandırmadınız bizde hiçbir zaman sizi utandırmadık. Takatimiz olduğu müddetçe hem toplumsal hem de ulusal birlik alanında mücadele etmişiz. Hatırlıyorum. Biz ilk Newroz’u kutladığımızda 150 kişiydik. Bugün milyonlar alanda, bu sizin başarınızdır, sizin gücünüzdür. Ben inanıyorum ki siz yine misyonunuzu yerine getireceksiniz. Bu bizden irademizi isteyen sistem partileri ancak bize diyorlar ki, ancak siz olmayın, görünmeyin. Bu dönemde siz büyük bir cevap ile iradenize sahip çıkın. Parti kimsenin malı değildir. Halkın emeğiyle kurulmuştur. Halkındır, halkın gençlerinin, kadınlarının emeğiyle kurulmuştur.”

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ismini vermeden “Biz milletin hizmetkarıyız” sözlerine atıfta bulunan Zana, “Bu sözü de bizden öğrenmişler. Biz ilk kez konuşmalarımızda bunu kullandık. Ben inanıyorum ki halk kendi iradesine sahip çıkacaktır. Bir kez daha Kürtler olarak el ele, omuz omuza vererek, irademizi bir yapalım. Siz bunu yaparsanız, inanın ki barışın yolu da açılacaktır. Kıymetiniz de olacaktır. Herkes diyecek biz nasıl onların desteğini alabiliriz. Kimse bize diyemez; ‘tıpış tıpış oy kullanacaksınız.’ Onlar diyor ki biz ne söylersek Kürtler arkamızdan gelecek. Ama biz diyoruz ki kimsenin arkasından gitmiyoruz. Birlikte başaracağız” şeklinde konuştu. 

AMED HALKI NEWROZ’DA ‘BURADAYIZ ‘DEDİ

Ardından Zana ve beraberindekiler Dedaş mahallesine geçti. Dedaş köyünde il eşbaşkanları, büyükşehir belediye eşbaşkan adayları halkı selamladı. Ardından söz alan Borkayi ailesinden Fahreddin Canbeyi, dini siyasete alet edenleri eleştirerek, halkı kendinden olana sahip çıkmaya çağırdı.

Amed Milletvekili Cengiz Çandar ise Kürt dilinin önemine işaret etti. Dünkü Newroz’da Amed halkı nerde diye soranlara “Biz buradayız” diye cevap olduğunu söylen Çandar, birlikte olunursa İmralı ve Edirne’nin kapılarının açılacağını ifade etti.

Son olarak konuşan Kürt siyasetçi Leyla Zana ise, “‘Kürtleri kandırabiliriz diyorlar’  onlara artık yeter diyeceğiz. İnsan iradesine sahip çıkarsa Allah’ta ona sahip çıkar. Kendimize, dilimize, onurumuza sahip çıkalım” dedi.

Heyet ilçede son olarak Reşikê Mahallesi’ne geçti. Burada halaylar çeken heyet ardından kısa bir konuşma yaptı. Burada konuşan Zana, Kürt dilinin, kültürünün önemine işaret etti.

HÊNİ’DEKİ BULUŞMA MİTİNGE DÖNDÜ

Ardından Zana ve beraberindekiler Hênê (Hani) ilçesine geçti. Araçlarla halkı selamlayan partililer ilçe meydanında halkla buluştu. Burada yoğun yağış altında mitinge dönen buluşmada konuşan Zana,  Kürt dilinin önemine işaret ederek her ailenin çocuğuna kadim dil olan Kürtçeyi öğretmesi gerektiğini söyledi. Gençlerin Kürtçe anlamadıklarını söyleyen Zana, konuşmasına Türkçe devam ederek, “Ben Kürtçeyi copların vurulduğu anlarda öğrendim, zorlandığım anlarda öğrendim. Ama Cengiz Çandar arkadaşımız gönüllülük temellinde öğreniyor. En güzeli gönüllü öğrenmektir. Hiçbir zora başvurmadan toplum içindeki bütün problemleri diyalog kurarak, birlikte akıl yürüterek çözmek mümkündür. Yeter ki duyabilsinler, kadim halkın sesine kulak kabartsınlar. Biz kimsenin kölesi de düşmanı da değiliz. Biz barış içinde, huzur içinde adaletli bir şekilde var olalım, kendimizi koruyalım ve diğer arkadaşlarımıza da  saygı duyalım. Çünkü her halk saygıyı hak ediyor” dedi.

BİR KİŞİYİ İKNA MESAJI

Gençlere seslenen Zana, “Bundan 50 yıl önce anneleriniz, babalarınız yaşamın nasıl ortaklaşabileceğini yeterince idrak edemediler. Kadın hep aşağılandığı, dört duvar arasında olduğu için yıprandı. Suçlamıyorum ama şimdi ki zaman farklı zaman. Zaman sizlerin zamanıdır” dedi.

İftardan sonra herkesi 1 kişiyi ikna etmek için çalışmaya çıkmaya davet eden Zana, “Bunu başardığımız da bu seçimi kazanmışız, demektir. Sizlere olan güvenimi hiç kaybetmedim. Çünkü siz deryasınız, biz çeşmeyiz. Onun için huzur içinde, paylaşımcı, adaletli bir yaşam. En güzeli olan özgürce bir yaşamda buluşmak üzere hepinize selamlar saygılar sunuyorum” dedi.

Kitle sıklıkla ” Jin, jiyan, azadi” sloganları attı.

Zana ve beraberindekilerin seçim çalışmaları akşam Sur ilçesinde sürecek.